Word abonnee

Voetbal

Matthijs de Ligt: ‘Op zoek naar het wonderkind’

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Matthijs de Ligt: ‘Op zoek naar het wonderkind’

door: Marlies van Cleeff
8 november 2022
3 tot 8 minuten lezen

Al op zijn zeventiende maakte Matthijs de Ligt (23) zijn debuut bij het Nederlands elftal. Op zijn achttiende werd hij de jongste aanvoerder ooit bij Ajax. Daarna leidde zijn carrière hem naar Juventus en sinds deze zomer speelt hij bij Bayern München. Maar helemaal onomstreden is de centrale verdediger niet meer.“Bij Bayern wil ik weer meer mijn Ajax-spel terugkrijgen.”

Matthijs de Ligt maakte direct al indruk in München. In het bekerduel tussen Bayern München en Viktoria Köln (5-0 winst) eind augustus maakte hij een solide indruk in het hart van de defensie, maar met name in het interview na afloop wist hij te imponeren. In vloeiend Duits analyseerde hij het duel. De verslaggever, enigszins verbaasd, verzocht hem vriendelijk in het Engels te antwoorden. Ook geen probleem voor talenknobbel Matthijs.

Als hij wordt herinnerd aan dat gesprek, begint hij te lachen. “Ik heb op de middelbare school drie jaar Duits gehad, ik spreek het aardig. Op de club krijg ik bovendien privéles. Of ik het al beter spreek dan onze bondscoach? Dat weet ik niet, hoor. Ik kan me zijn speeches in het Duits ook niet zo goed herinneren, maar ik weet dat ze spraakmakend waren.”

Boswandeling

Bondscoach Louis van Gaal was er van 2009 tot 2011 hoofdtrainer, bereikte met Bayern in 2010 de Champions League-finale (die werd verloren van Internazionale) en won in datzelfde jaar de Duitse beker en de landstitel met een elftal waarin ook Mark van Bommel en Arjen Robben speelden. In het verleden speelden ook Martin Jol, Jan Wouters en Roy Makaay voor Der Rekordmeister.

“Arjen Robben had ik een paar jaar eerder weleens gesproken over Bayern, hij was lovend en vertelde me over zijn ervaringen. Ik heb daarom niet opnieuw contact gezocht toen ik op het punt stond om naar Bayern te gaan. Andere oud-voetballers heb ik ook niet gesproken, ik wist wel dat ze enthousiast waren. Ik heb Louis van Gaal wel gesproken over de club. Hij zei dat hij een geweldige tijd daar heeft gehad en Bayern een fantastische club is.”

HELDEN MAGAZINE EDITIE 64 

Het verhaal van Matthijs de Ligt komt voort uit Helden Magazine nummer 64. In het dubbeldik eindejaarsnummer wordt er teruggeblikt naar het sportjaar 2022. Naast een uitgebreid interview met Irene Schouten komen nog tal van sporters en coaches voorbij die 2022 kleur gaven. Shorttrackkampioen Suzanne Schulting en haar coach Jeroen Otter gaan in gesprek. 

Ook schaatshelden Thomas Krol en Kjeld Nuis komen voorbij. Merijn Zeeman vertelt over het succes van wielerploeg Jumbo-Visma en wat maakt Annemiek van Vleuten, die dit jaar alles won wat er te winnen viel, zo goed? Verder zijn er inspirerende sportverhalen te lezen in de vorm van een rapportage of interview van Giovanni van Bronckhorst, John van ’t Schip en Hennie Stamsnijder. 

WK voetbal Special 

Daarnaast staat Helden Magazine editie 64 in het teken van het WK voetbal. In de ruim zeventig pagina’s tellende WK Special vertellen kenners als Ronald Koeman en Ruud Gullit wat Virgil van Dijk zo’n bijzondere voetballer maakt. Verder exclusieve interviews met Denzel Dumfries, Cody Gakpo en balkunstenaar Soufiane Touzani. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 64! 

Delen: