Word abonnee

Voetbal

Matthijs de Ligt: Op zoek naar het wonderkind

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Matthijs de Ligt: Op zoek naar het wonderkind

door: Marlies van Cleeff
8 november 2022
6 tot 11 minuten lezen

Al op zijn zeventiende maakte Matthijs de Ligt (23) zijn debuut bij het Nederlands elftal. Op zijn achttiende werd hij de jongste aanvoerder ooit bij Ajax. Daarna leidde zijn carrière hem naar Juventus en sinds deze zomer speelt hij bij Bayern München. Maar helemaal onomstreden is de centrale verdediger niet meer.“Bij Bayern wil ik weer meer mijn Ajax-spel terugkrijgen.”

Matthijs de Ligt maakte direct al indruk in München. In het bekerduel tussen Bayern München en Viktoria Köln (5-0 winst) eind augustus maakte hij een solide indruk in het hart van de defensie, maar met name in het interview na afloop wist hij te imponeren. In vloeiend Duits analyseerde hij het duel. De verslaggever, enigszins verbaasd, verzocht hem vriendelijk in het Engels te antwoorden. Ook geen probleem voor talenknobbel Matthijs.

Als hij wordt herinnerd aan dat gesprek, begint hij te lachen. “Ik heb op de middelbare school drie jaar Duits gehad, ik spreek het aardig. Op de club krijg ik bovendien privéles. Of ik het al beter spreek dan onze bondscoach? Dat weet ik niet, hoor. Ik kan me zijn speeches in het Duits ook niet zo goed herinneren, maar ik weet dat ze spraakmakend waren.”

Boswandeling

Bondscoach Louis van Gaal was er van 2009 tot 2011 hoofdtrainer, bereikte met Bayern in 2010 de Champions League-finale (die werd verloren van Internazionale) en won in datzelfde jaar de Duitse beker en de landstitel met een elftal waarin ook Mark van Bommel en Arjen Robben speelden. In het verleden speelden ook Martin Jol, Jan Wouters en Roy Makaay voor Der Rekordmeister.

“Arjen Robben had ik een paar jaar eerder weleens gesproken over Bayern, hij was lovend en vertelde me over zijn ervaringen. Ik heb daarom niet opnieuw contact gezocht toen ik op het punt stond om naar Bayern te gaan. Andere oud-voetballers heb ik ook niet gesproken, ik wist wel dat ze enthousiast waren. Ik heb Louis van Gaal wel gesproken over de club. Hij zei dat hij een geweldige tijd daar heeft gehad en Bayern een fantastische club is.”

‘Ik heb Louis van Gaal wel gesproken over de club. Hij zei dat hij een geweldige tijd daar heeft gehad en Bayern een fantastische club is’

Matthijs tekende een contract voor vijf jaar. De club toonde in 2019 al interesse. Technisch directeur Hasan Salihamidzic zei erover in gesprek met The Athletic: “Drie jaar geleden, voordat hij naar Juve ging, hadden we met hem en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola gesproken. We hielden contact, we kenden elkaar en ik wist, wanneer de mogelijkheid zich voordeed, dat hij zonder twijfel naar Bayern wilde. We waren toen al overtuigd van zijn kwaliteiten als verdediger en dat zijn we nu nog meer.

Tekst gaat verder onder de foto

Matthijs de Ligt en Louis van Gaal

Met zijn professionaliteit, zijn winnaarsmentaliteit en zijn geweldige karakter past Matthijs perfect bij ons. Hij was als jonge speler al een leider bij Ajax en op zijn 22ste kan hij zich nog steeds door ontwikkelen.” En: “Hij liet veel geld van Juventus op tafel liggen toen hij naar ons kwam. Hij wilde koste wat kost naar Bayern. Hij zei: ‘Ik voel me hier thuis.’ In Italië kon hij niet het voetbal spelen dat hij wilde en ik wist dat als we een akkoord bereikten met Juventus, hij sowieso naar ons zou komen.”

Dat akkoord kwam er. Bayern betaalde liefst 67 miljoen euro (en in de toekomst mogelijk nog 10 miljoen euro aan bonussen) aan Juventus. Op de clubwebsite van Bayern reageerde Matthijs na zijn overstap: “FC Bayern is de meest succesvolle club in Duitsland, en een van de meest succesvolle clubs in Europa en in de wereld. Ik voelde vanaf het begin de oprechte waardering van het sportieve management, de coach en het bestuur. Dat heeft me overtuigd. Bovendien is FC Bayern een briljant geleide club met grote doelen.”

Niet alleen vanwege sportieve redenen besloot hij naar Beieren te vertrekken. Matthijs zegt: “Ik had gehoord dat München meer bij mij zou passen dan Italië. In Italië zijn de fans heel emotioneel, op straat lopen was alleen al lastig. In Turijn moest ik met mondkapje en pet op de straat op. De Duitsers in München zijn veel nuchterder, nog meer dan Nederlanders. Ik word herkend, er wordt echt wel naar me gekeken, maar ik word niet lastiggevallen.”

Een overstap naar weer een ander land. Even wennen, erkent Matthijs. “In Turijn hadden we in drie jaar tijd een heel fijn leven opgebouwd. De Duitse cultuur is totaal anders dan de Italiaanse. De stijl van leven verschilt ook enorm. Maar ik vind Duitsland meer op Nederland lijken, dus dat wenproces ging snel. Een nieuwe club is ook altijd even aftasten. Ik merkte al snel dat ik goed in de groep lig, en op het veld steeds beter iedereen kan vinden. De resultaten waren in het begin van het seizoen even iets minder, maar ook op het veld voel ik me hartstikke goed.”

Helden Magazine 64

Het eerste gedeelte van het verhaal van Matthijs de Ligt komt voort uit Helden Magazine 64. In het dubbeldikke eindejaarsnummer blikken we terug op het sportjaar 2022 én is er volop aandacht voor het WK Voetbal in Qatar. Virgil van Dijk siert samen met Irene Schouten de cover. Voor Schouten kon het jaar 2022 niet op. Ze won drie olympische titels, de wereldtitel allround en trouwde.

In de WK-special lees je interviews met Denzel Dumfries, Cody Gakpo en Soufiane Touzani. Daarnaast vertellen vriendinnen Candy-Rae en Laura Benschop over hun leven met WK-gangers Daley Blind en Davy Klaassen én een reconstructie van het masterplan van Van Gaal.

Verder in deze editie een uitgebreid interview met olympisch shorttrackkampioen Suzanne Schulting en coach Jeroen Otter. Een terugblik op een bewogen wielerjaar met Merijn Zeeman, Kjeld Nuis kende een jaar vol pieken en dalen én Annemiek van Vleuten presteerde het onmogelijke. Daarnaast liet Dylan van Baarle zien dat zijn tweede plek op het WK in 2021 geen toeval was en is Luc Steins de handballende Messi van Paris Saint-Germain.

Thomas Krol won op zijn eerste Spelen meteen goud en zilver. Maar het ging niet vanzelf. Giovanni van Bronckhorst kende een geweldig eerste jaar bij Rangers FC. John van ’t Schip won in 1987 de Europa Cup II met Ajax en Hennie Stamsnijder won in 1981 als eerste Nederlander de wereldtitel veldrijden. Als laatste wil Susila Cruijff het gedachtegoed van haar vader voortzetten en blikt voetbalster Vanity Lewerissa terug op een moeilijke tijd.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 64 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van jouw Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.

Delen: