Word abonnee

Voetbal

‘Overal is weleens bonje’

Iris Planting

Voetbal

‘Overal is weleens bonje’

door: Barbara Barend
2 juni 2022
3 tot 8 minuten lezen

Met haar karakteristieke uitstraling is Shanice van de Sanden al jaren een van de smaakmakers van de Oranjevrouwen. Ondanks dat ze bij VfL Wolfsburg een moeizaam seizoen kende, zat ze niet bij de pakken neer. We bespraken haar verschillende gezichten.

De fanatieke Shanice
“Ik ben heel fanatiek, je hoort mij tijdens een training en in een wedstrijd boven iedereen uit schreeuwen. Ik speel mee om te winnen, maar het belangrijkste vind ik dat iedereen alles geeft en met passie speelt. Ik pep medespeelsters op tijdens trainingen. Voor wedstrijden hou ik speeches. De Champions League-wedstrijd tegen Chelsea, de kampioen in Engeland, moesten we winnen met twee doelpunten verschil. Dan sta ik voor de groep en zeg: als er iemand is die er morgen niet in gelooft, dan kun je nu de deur uit lopen. Ik wil morgen het veld op met meiden die er honderd procent in geloven, ook al lijkt het misschien onmogelijk om dat te presteren tegen Chelsea. Het onmogelijke kun je in het voetballen nog steeds mogelijk maken. Dan probeer ik mijn filosofie erin te brengen, hoe ik denk, hoe ik in het leven sta. Ik merk dat die meiden dat waarderen in mij.”

Hoe kijk je terug op je jaar bij Wolfsburg?
“Het was een pittig jaar, ook vanwege het overlijden van mijn vader en schoonvader. Bovendien raakte ik in december geblesseerd tegen Chelsea, net toen ik weer lekker aan het spelen was. Die blessure heeft me twee maanden gekost. Daarna had onze trainer me niet meer nodig, terwijl ik voor mijn gevoel wel lekker in mijn vel stak en goed trainde. Hij koos voor jongere meiden. Dat was zwaar, maar ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten en koos er zelf voor om bij het tweede elftal minuten te maken. Ik wilde kans blijven houden om geselecteerd te worden voor het EK met het Nederlands elftal.

Weet je, ik heb al een paar keer in mijn carrière teleurstellingen moeten verwerken. Voor mij is het belangrijk dat ik dan het tegendeel bewijs, dat ik lekker blijf spelen en er op die manier voor zorg dat ik klaar ben voor de volgende stap. Na dit seizoen ga ik naar een nieuwe club in het buitenland. Pas na mijn carrière denk ik weer aan terugkeren naar Nederland.”

Je ging weg bij een van de beste clubs ter wereld, Olympique Lyon, om meer te spelen bij Wolfsburg. Is dat mislukt?
“Dat klopt, ik zat heel erg op mijn plek in Lyon… Het is helaas gelopen zoals het is gelopen. Ik kan daar niks aan veranderen, heb me neer te leggen bij keuzes van trainers.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: