Word abonnee

Column

Pauw: ‘Voetbal is een deur naar beter bestaan’

door: Barbara Barend
14 augustus 2015

Iedere week mailt Barbara Barend met boegbeelden uit de Nederlandse sportwereld, om te kijken waar ze zich mee bezighouden en wat de ontwikkelingen zijn. Deze week beantwoordt voormalig bondscoach van het vrouwenvoetbal Vera Pauw de mail van Barbara.

Lieve Vera,

Hoe gaat het met je? Heb je al vakantie gehad en een beetje je rust kunnen nemen, het was een drukke zomer voor je met het WK.

Is je werk in Zuid-Afrika alweer begonnen? Hoe gaat het daar allemaal mee? Wat zijn jullie doelen dit seizoen met het vrouwenvoetbal in Zuid-Afrika, gaan er grote veranderingen plaatsvinden?

Daarnaast ben ik natuurlijk benieuwd waar je op dit moment nog meer allemaal mee bezig bent!

Ik hoor graag iets van je!

Liefs,

Barbara

Lieve Barbara,

De dag na de finale begon het werk in Zuid Afrika weer. Mijn eerste meeting was direct na aankomst. We hadden de kwalificatiewedstrijden tegen Kenia voor de deur staan. Zowel uit als thuis hebben we inmiddels met 1-0 gewonnen. Het waren twee hard bevochten overwinningen. We beginnen nu ook overwinningen binnen te slepen als we het niet redden om ‘goed’ te spelen, in plaats van dat we alleen worden geroemd vanwege ons initiatiefrijk, creatief, mobiel en gevarieerd aanvalsspel. Dat biedt perspectief, want we beginnen nu de kracht te gebruiken om een tegenstander van de mat te spelen, maar als dat niet lukt maken we niet meer zo snel de fout om te vergeten dat het uiteindelijk alleen maar om de punten gaat. Het naar boven halen van onze kracht, creatief en mobiel de tegenstander onze wil opleggen, is een hulpmiddel om de punten binnen te halen, niet een doel op zich. Toen het niet meer ‘mooi’ lukte, door de druk die Kenia op ons legde, werd er gevochten tot de laatste seconde en werd iedere zwakte goedgemaakt door een ander.

Geheel onverwacht is Nigeria uitgeschakeld door Equatoriaal Guinee. De laatste kwalificatiewedstrijden voor plaatsing voor de Olympische Spelen worden dus tegen hen. Het zal erg spannend worden, want we weten niet veel van ze, behalve dat zij weer een heel team bij elkaar hebben ‘gekocht’. Er spelen maar 2 speelsters in dat team die geboren zijn in Equatoriaal Guinee. De overige vrouwen komen allemaal uit Brazilië, Spanje en Portugal. Het is onbegrijpelijk dat dit mogelijk is, wetende dat de FIFA als regel heeft dat een speler minimaal 5 jaar in het land moet wonen of een geboortelijn moet hebben om, naast dat je een paspoort moet hebben, deel uit te kunnen maken van het team.

'Allemaal praktijken die we in Europa niet gewend zijn, maar waarmee wij moeten omgaan'

We konden niemand sturen naar de wedstrijd (te gevaarlijk om alleen te reizen), maar we zouden een band krijgen. Natuurlijk is dat nog niet gebeurd. De match commissioner kreeg een lege DVD mee! Allemaal praktijken die we in Europa niet gewend zijn, maar waarmee wij moeten omgaan.

 Om eerlijk te zijn, alles went, zelfs dit soort praktijken. Het is te hopen dat FIFA meer grip gaat krijgen op de voetbalpraktijk in Afrika. Voor de ploegen en overheden in Afrika is sport niet alleen iets dat ‘leuk’ en ‘ontspannend’ zou moeten zijn, het is meer dan dat. Het is vooral een deur naar een beter bestaan en daarin gaat men heel ver. Van ‘age cheating’ tot aan het onmogelijk maken dat je de tegenstander kunt vertrouwen. In ieder land waar wij aankomen, is er een tekort aan geboekte kamers, is er geen behoorlijk trainingsveld beschikbaar en kun je niet vertrouwen dat de buschauffeur de ‘snelste’ weg kiest. Wij sturen daarom nu onze team manager een paar dagen vooruit om die zaken te regelen en waar nodig FIFA in te schakelen. Dat helpt enorm.

'De Nike schoenen voor zachte velden, dezelfde die Ronaldo draagt, mochten de speelsters niet dragen omdat er metalen noppen onder zaten'

Daarnaast is er de constante zorg voor inentingen, malariapillen, hygiëne en voedsel, maar dat is een gegeven voor iedereen die in Afrika reist. De uitwedstrijd tegen Kenia werden we echter toch weer verrast. De Nike schoenen voor zachte velden, dezelfde die Ronaldo draagt, mochten de speelsters niet dragen omdat er metalen noppen onder zaten! De reden die de scheidsrechter opgaf: “Kijk, zelfs wij dragen die noppen niet!” Het enige dat we kunnen doen is duidelijk maken dat dit toch wel erg gênant is en verder de schouders ophalen en andere schoenen aantrekken. Natuurlijke rapporteren we weer, maar het zal geen invloed hebben op toekomstige wedstrijden.

Ik heb nu 2 weken vakantie, al loopt alles wel gewoon door. Dat is nu eenmaal zo en hoort bij ons vak. De komende week reis ik naar Zurich voor een vergadering van de FIFA Task Force for Women’s Football. Een paar dagen daarna vertrek ik week naar Johannesburg, waar we ons gaan voorbereiden op de African Games die 4-19 september in Congo plaatsvinden.

'Het zou een kroon zijn op het harde werken van de meiden en een poort naar een nieuw leven'

De kwalificatiewedstrijden tegen Equatoriaal Guinee vinden daarna plaats, in oktober. Als we ons plaatsen voor de Olympische Spelen, gaan we plannen voor een mooie voorbereiding. Mochten we ons niet plaatsen, dan keer ik terug naar Nederland.

Het worden mooie weken! We zullen zien of onze ‘Tiny Frogs’ bestand zullen zijn tegen het geweld van Equatoriaal Guinee. Het zou een kroon zijn op het harde werken van de meiden en een poort naar een nieuw leven! Want het grootste deel van deze selectie verdient een contract in een topcompetitie. Het zou het moment zijn om dat op de Olympische Spelen te kunnen laten zien.

Liefs,

Vera

Delen: