Word abonnee

Column

Column Jasper Boks: Het brilletje van Van Daele

door: Jasper Boks
9 september 2014

9 september 1970

Het brilletje van Van Daele. Er werd zelfs een lied over geschreven. Vandaag is het 44 jaar geleden dat Feyenoord de Wereldbeker won. En dat Joop van Daele de held was.

‘Ik kreeg de bal voor mijn poten en schoot hem binnen.’ De afgeslagen bal kwam op Joop van Daele af en hij schoot hem in de 65ste minuut vanaf de rand van het strafschopgebied hard en laag in de linkerhoek: 1-0 voor Feyenoord. De Kuip ging uit zijn dak, de Wereldbeker was binnen bereik.

De spelers van Estudiantes de la Plata beklaagden zich bij de scheidsrechter: voetballen met een bril, dat mocht toch niet? Brillen waren gevaarlijk in het veld, vonden de Argentijnen. Daarom was het in Zuid-Amerika verboden met een bril op te voetballen, betoogden ze. De Argentijnen vonden geen gehoor en besloten voor eigen rechter te spelen. Meteen na de aftrap griste verdediger Oscar Malbernat de bril van de neus van Van Daele, die daarop meteen de achtervolging inzette. De Argentijn gaf de bril snel door aan ploeggenoot Carlos Pachame.

Ondertussen ging de wedstrijd gewoon door, de scheidsrechter ontging de brillenjacht.  Pachame brak de bril uiteindelijk in tweeën. Verzorger Gerard Meijer probeerde de bril nog te plakken met pleisters, maar dat lukte niet. Er lag nog wel ergens een bril, maar die had gewoon glas.

Hun twijfelachtige reputatie maakten de spelers van Estudiantes meteen waar. Feyenoord-coach Ernst Happel repte niet voor niets van een ‘Gangsterteam

De Argentijnen lieten zich andermaal van hun slechte kant zien. Zoals ze dat al vanaf de eerste wedstrijd deden. Er was vooraf nog lichte twijfel of Feyenoord, als winnaar van de Europa Cup 1, de strijd om de Wereldbeker wel aan moest gaan tegen Estudiantes. De Argentijnen stonden niet voor niets te boek als slagers. Het verhaal ging dat ze zelfs scherpe voorwerpen het veld mee in namen om hun tegenstanders te verwonden. Daarnaast werd en geschopt, gespuugd en geslagen.

Maar goed, Feyenoord kwam met mannen als Theo ‘De Tank’ Laseroms, Rinus Israël en Willem van Hanegem op de proppen. Mannen die voor de duvel niet bang waren en ook flink konden uitdelen.

Tekst gaat verder onder de foto

Joop van Daele houdt de Wereldbeker omhoog

Twee weken eerder was de selectie na een reis van meer dan 24 uur aangekomen in Buenos Aires, de hoofdstad van het politiek onrustige Argentinië. Daar werd ze voor de wedstrijd goed bewaakt door de Guardia Civil. Bij het betreden van het veld werden de Feyenoorders bekogeld met scherpe muntjes. Hun twijfelachtige reputatie maakten de spelers van Estudiantes meteen waar, de ene zware overtreding volgde de andere op. Feyenoord-coach Ernst Happel repte niet voor niets van een ‘Gangsterteam’.

Feyenoord kwam snel met 2-0 achter, maar wist in de heksenketel toch nog 2-2 te maken. Ove Kindvall, die een paar maanden eerder in de verlenging van de Europa Cup 1-finale tegen Celtic de winnende maakte, en Van Hanegem, die tijdens de wedstrijd zijn vinger brak, scoorden.

In juni 1970 – vlak voor zijn 23ste – zegde Van Daele zijn baan als loketbeambte bij de PTT op en hij tekende zijn eerste profcontract

De return op 9 september 1970 leek op 0-0 uit te draaien. Bij een gelijkspel zouden strafschoppen volgen, de regel van de uitgemaakte goals bestond nog niet.

Happel bracht pinchhitter Joop van Daele in voor Coen Moulijn. Van Daele had in de jeugd ook al voor Feyenoord gespeeld, maar kwam tekort voor een plek in de basis. De aanvaller zat vooral op de bank. In juni 1970 – vlak voor zijn 23ste – zegde Van Daele zijn baan als loketbeambte bij de PTT op en hij tekende zijn eerste profcontract. Happel was blij met hem. Van Daele zeurde niet en hij kon hem in de aanval overal inzetten. Hij was de ideale wisselspeler.

Vandaag 44 jaar geleden bezorgde supersub Joop van Daele zijn club de Wereldbeker, want het bleef bij 1-0. Het brilletje van Van Daele was meteen een begrip. Het werd niet veel later bezongen door Johnny Hoes en door Luc Lutz.

Na de wedstrijd deed de matchwinner een oproep voor een nieuwe bril, hij kreeg er meteen vijftig toegestuurd. Ook werd hij benaderd door brillenmerken en –leveranciers met de vraag of hij reclame voor hen wilde maken.

In 1972 werd Joop van Daele de eerste speler op de Nederlandse voetbalvelden die met zachte contactlenzen ging voetballen. Het geknakte brilletje is nu te bezichtigen in het Feyenoord-museum.

Tekst gaat verder onder de foto

Ove Kindvall, Coen Moulijn, Joop van Daele en Henk Schouten dragen de Europa CUp 1 en Wereldbeker uit 1970 De Kuip binnen tijdens de Open Dag in 2008

Delen: