Word abonnee

De dag van...

Berghuis: ‘Ouders hadden handen vol aan mij’

door: Kelly van Tilborg
13 maart 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen wij AZ-voetballer Steven Berghuis, die vanavond met AZ in actie komt tegen Vitesse.

Vandaag staat de wedstrijd tegen Vitesse op het programma. Voel je al zenuwen?
“Ha, nee hoor. Daar heb ik weinig last van. Alleen als we in de gang staan om het veld op te gaan, voel ik wat gezonde spanning. Maar als ik dan eenmaal op het veld sta, zijn die zenuwen snel verdwenen.”

Je broertje voetbalt bij Vitesse. Maakt dat de wedstrijd nog extra speciaal voor jou?
“Nee, niet echt. Arnhem is wel dichtbij Apeldoorn, dus er komen veel vrienden en familie kijken. Dat geeft de wedstrijd wel iets extra’s en is ook erg leuk.”

'Ik lach altijd, ben altijd vrolijk en kan het met iedereen goed vinden

Op het veld ben jij best een mannetje, terwijl je nu helemaal niet zo overkomt.
“Ha, ja dat klopt. Buiten het veld ben ik een heel ander persoon. Ik lach altijd, ben altijd vrolijk en kan het met iedereen goed vinden. Binnen het veld ben ik gewoon heel fanatiek. Ik wil altijd de bal hebben en wil altijd vooruit voetballen. Medespelers vragen ook weleens aan mij waarom ik me zo druk maak, maar ik wil gewoon dat het altijd goed gaat. Vroeger was dat weleens mijn valkuil. Dan was ik zoveel met andere dingen bezig, dat ik mezelf uit het spel haalde. Op dat gebied heb ik zeker stappen gemaakt.”

Je wilt dat het altijd goed gaat, maar je verliest ook weleens wedstrijden. Kan je daar goed mee omgaan?
“Ik kan niet goed tegen mijn verlies, maar het is niet zo dat ik er dagen ziek van ben. Het ligt aan de manier waarop we verliezen, dat heeft met mijn kijk op voetbal te maken. Als we goed spelen ben ik er minder ziek van dan als we slecht spelen. Vroeger kon ik trouwens helemaal niet tegen mijn verlies. Dan was ik op het schoolplein aan het voetballen en dan wilde ik altijd winnen. Mijn ouders hadden hun handen vol aan mij, ha. Ze hebben me wel altijd heel vrijgelaten en alles zelf laten ontdekken. Dat was soms best moeilijk, maar dat hoort ook bij de persoon die je bent.”

'Ik merk dat Van Basten nu rustiger is dan toen hij hoofdtrainer was. Hij voelt zich meer op zijn gemak' 

Je staat op het trainingsveld met Marco van Basten en John van den Brom. Hoe belangrijk zijn die twee voor het team?
“Heel belangrijk. De trainers hebben een visie en wij moeten die uitvoeren. Het zijn allebei hele relaxte personen en ze geven spelers een fijn gevoel. Ze willen dat er altijd een goede sfeer hangt in het team, maar er moet wel hard gewerkt worden. John en Marco zijn niet alleen op het veld erg belangrijk voor het team, maar ook daarbuiten.”

John van den Brom heeft vaak het vertrouwen in jou uitgesproken. Heb jij dat vertrouwen van een trainer nodig om goed te presteren?
“Ja, dan voel ik mezelf vrijer en meer mezelf. Ik kan dan ook makkelijker mijn kwaliteiten laten zien en vaak speel ik dan mijn beste wedstrijden. Ik denk dat ik dat vertrouwen en die vrijheid aan de rechterkant ook zelf heb afgedwongen, want ik heb rendement. Als ik alleen maar acties zou maken en geen doelpunten maak of assists geef, dan denk ik niet dat ik de vrijheid zou krijgen die ik nu heb. Ook onder Dick Advocaat en Marco van Basten had ik dat vertrouwen.”

Heeft de trainerswissel Van Basten-Van den Brom op jou veel invloed gehad?
“Voor mij persoonlijk heeft het niet veel veranderd, want onder Marco speelde ik en onder John speel ik nog steeds. Ik merk wel dat Van Basten nu rustiger is dan toen hij hoofdtrainer was. Hij voelt zich meer op zijn gemak. Niet iedereen heeft dat in de gaten, maar ik merk dat wel.”  

'Ik wil graag een keer met een 'stiftje' scoren

Lezersvraag van @LuucRenema: Wat vind jij je mooiste goal ooit?
“Mijn goal tegen RKC thuis. Ik stond aan de rechterkant, trok naar binnen en schoot met mijn linker voet in de verre kruising. Daar train ik ook veel op, dus het is mooi als dat lukt. Ik wil trouwens graag een keer met een ‘stiftje’ scoren. In de jeugd deed ik dat best veel, maar in de Eredivisie is het me nog nooit gelukt.”  

Klik hier om de goal van Berghuis te bekijken.

Dan wens ik jou namens heel Helden veel succes vanavond tegen Vitesse. Wie weet scoor je wel met een stiftje..
“Dank je wel. Dat zal mooi zijn!”  

Lees ook:

Deel 1: 'Mis vrienden en familie uit Apeldoorn'
Deel 2: 'Laat mijn mening graag horen'
Deel 3: 'Was een brutaal voetballertje' 
Deel 5: 'Frustrerend is het juiste woord' 
Deel 6: 'Soms moeilijk om positief te blijven'
 

Delen: