Word abonnee

De dag van...

De Muda’s: ‘Wij zijn extreem slechte verliezers’

door: Kelly van Tilborg
30 mei 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen we roeiers en tweelingbroers Vincent en Tycho Muda (26). Van vrijdag 29 tot en met zondag 31 mei vindt het EK roeien plaats in het Poolse Poznan, waarin de Muda’s in actie komen in de lichte mannen dubbeltwee (LM2x). 

Jullie zijn vaak met z’n tweeën op reis. Komen er ook weleens mensen bij jullie kijken?
Vincent en Tycho: “Ha, ja hoor! Deze keer komen onze ouders, onze vriendinnen en ook onze oom en tante komen kijken. Als het kan zijn er eigenlijk altijd wel wat mensen om ons aan te moedigen. Dat vinden we ook leuk!”

Hebben jullie eigenlijk weleens ruzie?
Vincent en Tycho: “Dat valt wel mee. Natuurlijk hadden wij ook weleens ruzie, maar ik denk dat dat in elk gezin het geval is. Als wij ruzie hadden dan waren het vaak wel heftige ruzies, ha. Maar dan konden we elkaar ook weer heel snel vergeven.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jullie hebben ook nog een oudere broer. Jullie moeder had het er maar zwaar mee..
Vincent en Tycho: “Ha, ja hè? Ze zat opgescheept met vier mannen, maar ze heeft het allemaal overleefd. Ha, wij waren ook heel lief vroeger, dat denken we tenminste. Wij waren natuurlijk altijd samen, maar het was zeker niet zo dat onze broer er buiten viel. Integendeel zelfs, wij hebben een heel goede band met hem. Hij is onze beste vriend en hij steunt ons altijd. Wij zijn soms heel emotioneel en onze broer weet ons altijd te kalmeren, dat is fijn.”

Hebben jullie ook altijd samen in de boot gezeten?
Vincent en Tycho: “In het begin wel, omdat we bij een kleine roeivereniging zaten. Eigenlijk hadden we dus niet heel veel keus. Later zijn we naar roeivereniging RIC gegaan in Amsterdam en toen zijn we een tijdje uit elkaar geweest. Uiteindelijk kwamen we toch weer samen omdat wij echt met ons hart roeiden en ook allebei lichte roeiers waren. Dat kwam dus goed uit.”

Naast roeien hebben jullie ook allebei gestudeerd. Hebben jullie weleens het idee gehad dat jullie een studentenleven hebben gemist?
Vincent en Tycho: “Nee, helemaal niet. Ik heb mezelf nooit echt student gevoeld eigenlijk. Dat is ook niet hoe wij zijn. We zijn allebei heel erg blij dat we een studie hebben afgerond, ook als je kijkt vanuit het maatschappelijk aspect, maar het is niet zo dat wij heel anders zijn gaan leven. Wij zijn heel vrij van geest en gaan ons niet als student gedragen omdat dat ‘hoort’ of omdat iedereen dat doet. Wij doen gewoon wat we moeten doen.”

'Wat ik over vijf jaar doe? Joost mag het weten'

Houden jullie jezelf al veel bezig met de toekomst?
Vincent en Tycho: “Onze focus ligt nu vooral op Rio 2016. Ha, wat ik over vijf jaar doe? Joost mag het weten. Dat zijn voor ons echt zorgen voor later. Als je jezelf nu al moet bezighouden met dingen die je over vijf of zes jaar moet gaan doen, dan ben je minder scherp. Wij richten ons nu op Rio en daarna kijken we weer verder.”

Kunnen jullie eigenlijk goed tegen je verlies?
Vincent en Tycho: “Wij zijn extreem slechte verliezers. We zijn dan vaak heel boos op onszelf en worden dan ook emotioneel. Wij kunnen gewoon heel slecht tegen verliezen. Tegenwoordig gaat dat wel iets beter. Om verder te komen moet je weleens iets uitproberen en dat kan weleens misgaan, maar dat betekent zeker niet altijd dat je het slecht doet. Daarin zijn we wel gegroeid.”  

Hebben jullie ook weleens gekke dingen gedaan omdat jullie een wedstrijd verloren?
Tycho: “Ik heb weleens heel hard op mijn riem geslagen omdat ik boos was dat we de finale niet hadden gehaald. Ik had toen mijn hand gekneusd. Later bleek dat we de finale toch wel hadden gehaald. Ha, klinkt best knullig hè?”
Vincent: “Ik denk dat mensen uit onze omgeving het beste kunnen oordelen of wij goed tegen ons verlies kunnen, ha. Die maken het allemaal van heel dichtbij mee.” 

Lees ook:
Deel 1: 'Het echte werk gaat nu pas beginnen'
Deel 2: 'Ballet helpt ons bij roeiprestaties'
Deel 3: 'Op basisschool verliefd op zelfde meisje'

Delen: