Word abonnee

De dag van...

Huisman: ‘Ik ben heel chaotisch’

door: Kelly van Tilborg
26 februari 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. We volgen deze week marathonschaatsster Mariska Huisman, die zaterdag afscheid neemt op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. 

Je vertelde gisteren dat je je huis ging opruimen. Is het schoon geworden?
“Ja, ik ben echt flink aan het poetsen geweest. Ik kwam heel veel bekers en medailles tegen. Mijn jongste broertje heeft ze weleens geteld, toen waren het er rond de honderd. Ik denk dat het aantal inmiddels verdubbeld is. Ik heb de bekers van de laatste jaren laten staan, de rest heb ik in dozen gedaan. Ik ga ze ook niet zomaar weggooien, het is toch leuk voor later.”

Ben jij een opgeruimd type?
“Helemaal niet. Ik ben erg chaotisch. Als ik de deur uitga, dan moet ik gemiddeld drie keer teruglopen omdat ik iets ben vergeten. De ene keer zijn het m’n sleutels en de andere keer m’n schaatsjasje. Ik vergeet altijd wel iets.”

Je bent net klaar met werken in de schaatswinkel. Dat hoor je niet vaak dat een topsporter werkt.
“Dat klopt, maar ik vind het superleuk. Ik doe het ook al heel erg lang. Op deze manier kom ik toch een beetje onder de ‘gewone’ mensen, haha. Ik vind het ook fijn om wat variatie te hebben. Anders heb je zo’n vast ritme van slapen, trainen, slapen, trainen. Dat wil ik echt niet. Als ik vrij ben, ga ik ook nooit ’s middags op bed liggen. Mijn broer Sjoerd heeft trouwens ook nog in de schaatswinkel gewerkt, ook dat deden we samen.”

Wat staat er vandaag nog meer allemaal op het programma?
“Ik heb straks een verjaardag, een schaatstraining en dan nog een verjaardag. Drukke dag, maar wel erg leuk.”

Vanavond is de laatste training voor de wedstrijd van zaterdag. Is de voorbereiding anders geweest dan normaal? 
“Nee, die is hetzelfde. Vanavond gaan we gewoon lekker trainen. Daarna gaan we nog wel even de tactiek voor zaterdag doornemen. Het is mijn laatste wedstrijd, maar het plan is om ook die gewoon winnend af te sluiten. Dat zou echt heel mooi zijn.”

Wat zou jij eigenlijk gedaan hebben als je geen topsporter was geweest?
“Geen idee. Ik wist als klein meisje al dat ik schaatsster wilde worden, dat was voor mij duidelijk. Ik heb wel een cursus binnenhuisarchitectuur gedaan. Als mijn plan om schaatsster te worden dus mislukt was, zou ik waarschijnlijk iets in die richting hebben gedaan.” 

Wat zijn nog meer hobby’s van je?
“Ik vind heel veel dingen leuk. Soms pak ik mijn mountainbike en dan ga ik lekker door het bos scheuren, heerlijk vind ik dat. In de zomer ga ik vaak naar het strand en dan ga ik suppen. Dat is op een surfboard, heel erg leuk.” 

Heb je er al over nagedacht wat je na je schaatscarrière wilt gaan doen?
“Heel veel mensen vragen aan me of ik trainster wil worden, maar op dit moment wil ik dat nog niet. Ik vind het juist fijn als ik straks uit dat schaatsritme ben van trainingen en wedstrijden. Ik denk dat ik het eerste jaar wat afstand neem van het schaatsen, ook om te kijken hoe dat bevalt. Ik kan altijd nog training gaan geven.”

Lees ook:

Deel 1: 'Vooral genieten van afscheid' 
Deel 2: 'Sjoerd en ik deden alles samen'  
Deel 3: 'Moest opboksen tegen drie broers' 

Delen: