Word abonnee

Helden in het nieuws

Bekking: ‘We hebben een waanzinnig team’

door: Jasper Boks
2 juni 2014

Bouwe Bekking is de schipper van Team Brunel tijdens de Volvo Ocean Race, die op 4 oktober van start gaat in Alicante. Het wordt zijn zevende deelname. Het doel: de zeilrace om de wereld voor het eerst winnen. Zondag werd zijn boot in Amsterdam gedoopt. Helden Online sprak met Bekking.

In 1985 deed je voor het eerst mee aan de Ocean Race. Destijds was je 21 jaar, nu ben je vijftig. Wat is het verschil tussen de Bouwe van toen en die van nu nu?
“Ik weet wat me tijdens de Volvo Ocean Race te wachten staat en dat is een groot voordeel. Bij mijn eerste deelname had ik 0,0 procent ervaring. Ik ging gewoon.”

De zeilrace is niet zonder gevaar. Ben je weleens bang?
“De race is inderdaad niet zonder gevaar. De grootste angst voor een schipper is dat hij een van zijn jongens verliest. Dat zou het grootste drama uit mijn zeilcarrière betekenen.”

Bij deze editie varen alle deelnemers voor het eerst met identieke boten…
“En dat is een gouden greep. Voorheen was het in de Volvo Ocean Race toch een beetje als in de Formule 1: het team dat het meeste geld tot zijn beschikking had, won. Nu is het gelijke monniken, gelijke kappen. Het gaat nu echt om het team.”

Hoe gaat Team Brunel het verschil maken?
“De samenwerking als team. Ik ben als schipper niet in mijn eentje verantwoordelijk geweest voor de samenstelling van de crew, Brunel en Schouten Global hebben mij daarbij geholpen. Schouten heeft een psychocoach ter beschikking gesteld en die is vanaf het begin bij het project betrokken. In het verleden hebben teams deze race verloren doordat het bij zeilers toch niet helemaal goed tussen de oren bleek te zitten. Zoiets gaat bij ons niet gebeuren.”

Maken ook de concurrenten gebruik van een psychocoach?
“Voor zover ik weet, zijn wij de enige.”

Maar nu heb je het verklapt…
“We beginnen op 4 oktober, als andere teams nu nog van zo iemand gebruik willen maken, zijn ze erg laat. Wij werken al vanaf het begin met zo'n coach.”

Ben jij de concurrentie aan het bespioneren?
“We kijken natuurlijk waar de andere teams zitten en we volgen ze via de sociale media. We weten natuurlijk wel welke mensen aan boord zitten bij de andere boten. Maar we kijken nu vooral naar onszelf. En ik moet zeggen: we hebben een waanzinnig team.”

Lees ook:
Postma: 'De droom komt dichtbij'

Delen: