Word abonnee

Helden in het nieuws

Caldas: ‘Van Gaal weet wat het beste is’

door: Barbara Barend
9 juli 2014

Max Caldas, was succesvol bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen en maakte vorige week de overstap naar de mannen. Helden vroeg de Argentijn naar zijn visie op Van Gaal, Oranje, Argentinië en de keeperswissel van afgelopen zaterdag.

“Als iemand deze beslissing in de conservatieve voetbalwereld durft te maken, is het Van Gaal,” zegt Max Caldas. “Hij maakte de juiste keuze op het juiste moment. Het is bijzonder hoe hij dit toernooi naar zich toe trekt. In onze sport is zo’n keeperswissel heel normaal. Het tekent van Gaal dat hij weet wat het beste is, dat hij het lef heeft in die conservatieve sport tekent zijn klasse.”

Bondscoach Caldas won met de Nederlandse hockeyvrouwen olympisch goud en werd vorige maand in Den Haag wereldkampioen. Al jaren is hij succesvol in het hockey, een sport die juist te boek staat als vooruitstrevend. Caldas: “Van Gaal coacht modern op feiten en meetbare zaken. Een heel verschil met de Argentijnse bondscoach. Hij stelt bijvoorbeeld Sergio Romero op die een jaar niet heeft gekeept. Hij vaart op het ouderwetse principe van coachen, vertrouwen aan iemand geven. Van Gaal doet dat heel anders.”

Van Gaal tikte me aan: ‘Hé coach, jullie missen vleugelspelers om het veld breed te houden'

“Het is mooi hoe hij volgens mij als enige voetbalcoach naar andere sporten kijkt. Althans hij lijkt de enige te zijn. En daarbij is het echt zo'n authentieke man. Ik stond een keer naast hem in de lift tijdens de Spelen van Londen. Het was na onze eerste of tweede wedstrijd. Tikte hij me aan: “Hé coach, jullie missen vleugelspelers om het veld breed te houden.” Ik kon daar wel om lachen. En nee, hij had geen gelijk. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Toen hij zelf met zijn nieuwe systeem aantrad, overwoog ik ook om hem nog even te bellen. Waar waren die buitenspelers nou gebleven? Haha. Maar mooi toch? Hij durft te doen wat het beste voor het team is, en hij krijgt gelijk. Nogmaals volgens mij niet des voetbals.”

‘Wat coaches betreft, staan jullie met 1-0 voor’

De 41-jarige Caldas werd dus geboren in Argentinië, kwam als hockeyer voor zijn geboorteland uit op de Olympische Spelen van 1996 en 2004. Maar hij woont inmiddels al vele jaren in Nederland en werd in 2012 zelfs benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “De volgende wedstrijd zal ik als Argentijn in mijn eentje gaan kijken. Ik wil niet gestoord worden. Ik heb geen idee wat het gaat worden, maar wat coaches betreft, staan jullie met 1-0 voor.”

Delen: