Word abonnee

Helden in het nieuws

De worsteling van Robert Enke

door: Jasper Boks
10 november 2015

10 november 2009
Robert Enke was een succesvolle keeper. Hij was ook depressief en hield dat geheim. Vandaag zes jaar geleden besloot hij uit het leven te stappen. De Duitser werd slechts 32 jaar, liet een vrouw en aangenomen dochter achter.

Hij gaf zijn vrouw Teresa een kus en hun aangenomen dochtertje Leila van tien maanden kreeg een zoen op haar voorhoofd. Robert Enke ging naar de training van zijn club Hannover 96, zei hij tegen zijn echtgenote. Maar er werd helemaal niet getraind die dag.

De keeper van het Duits nationaal elftal reed acht uur rond in zijn auto. Aan het begin van de avond van 10 november 2009 kwam hij aan bij een onbewaakte spoorwegovergang. Enke kende de dienstregeling uit zijn hoofd, wist dat om kwart over zes de regionale expres uit Bremen zonder te stoppen door Eilvese, nabij zijn woonplaats Empede, zou razen. De 32-jarige doelman stapte uit en wierp zich voor de aanstormende trein.

Er werd een afscheidsbriefje gevonden, daarin betuigde hij spijt voor het achterhouden van zijn depressie voor familieleden en artsen. zijn vrouw en psychiater wisten van zijn problemen, binnen het voetbal wist niemand ervan. Enke hield het stil, een keeper moest immers vertrouwen en rust uitstralen. Als hij zijn depressiviteit kenbaar zou maken, vreesde hij niet meer aan de bak te komen.

De eerste keer dat hij er last van kreeg, was in 2003. Enke was toen in dienst van FC Barcelona dat hem in 2002 overnam van Benfica, maar kreeg onder coach Louis van Gaal weinig speeltijd. Bij zijn debuut in een bekerwedstrijd tegen Novelda uit de Segunda Division B verloor het grote Barca met 3-2. Enke blunderde in die wedstrijd en hem werd de nederlaag aangerekend. Hij kwam daarna amper nog van de bank, was derde keeper en voelde zich ellendig in Spanje en twijfelde aan zichzelf.

Enke werd uitgejoeld en door de eigen fans met aanstekers en flessen bekogeld

In maart 2003 kreeg Enke nog een kans om zich in de kijker te keepen bij Barcelona. In de zeventigste minuut viel hij in voor de geblesseerd geraakte Roberto Bonano, het was 2-0 voor Barca tegen Osasuna. Enke maakte twee blunders en het duel eindigde in 2-2. Na het seizoen werd Frank Rijkaard coach van Barcelona en hij liet weten dat Enke verhuurd mocht worden. Hij vertrok daarop naar Fenerbahce. In zijn debuut tegen Istanbulspor faalde Enke opnieuw, er werd met 3-0 verloren. Enke werd uitgejoeld en door de eigen fans met aanstekers en flessen bekogeld. Na die wedstrijd besloot hij meteen terug te keren naar Barcelona, dat hem in de winterstop verhuurde aan Tenerife.

Tekst gaat verder onder de foto

In 2004 nam Hannover hem over en bloeide Enke weer op. Hij was succesvol, werd twee keer op rij gekozen als beste doelman van de Bundesliga, haalde het Duitse elftal en werd aanvoerder van Hannover.

Ook privé kende Enke een zware tijd. Met Teresa, die hij op zijn achttiende op het gymnasium in Jena ontmoette en die haar carrière als meerkampster opgaf voor hem, kreeg hij in 2004 dochter Lara. Het meisje werd geboren met een hartafwijking, werd later doof door de medicijnen die zij moest slikken. Ze werd al op jonge leeftijd geopereerd, maar overleed uiteindelijk aan de gevolgen van de afwijking. Lara werd slechts twee jaar.

Enke was bang dat als zijn depressie aan het licht zou komen hun aangenomen dochtertje zou worden afgenomen

In mei 2009 besloten ze Leila te adopteren. Het gezin woonde op een boerderij in Empede, waar ze ook verwaarloosde zwerfhonden uit Spanje en Portugal opvingen. Enke zette zich in voor dierenrechtenorganisatie PETA en werkte mee aan campagnes.

In 2009 werd Enke opnieuw depressief. Hij kreeg last van een bacteriële infectie in zijn darmen en kon een tijd niet keepen. Hij sprak over zijn problemen met zijn vrouw en zocht hulp bij een psychiater. Enke was bang dat als zijn depressie aan het licht zou komen hun aangenomen dochtertje zou worden afgenomen. Opnieuw besloot hij zijn problemen te verzwijgen.

Vandaag 6 jaar geleden zag hij geen andere uitweg meer dan de dood. Een dag later maakte echtgenote Teresa bekend dat haar man al jaren met depressies worstelde, maar dat hij dat stil hield omdat hij bang was zijn loopbaan op het spel te zetten en zijn dochter kwijt te raken.

Tekst gaat verder onder de foto

De zelfmoord van de international kwam keihard aan in heel Duitsland. De oefenwedstrijd van Duitsland tegen Chili werd afgelast en de tragedie werd breed uitgemeten in binnen- en buitenlandse media. Er kwam een discussie op gang over de stress en de druk waarmee topsporters te maken hebben en het feit dat op depressiviteit een taboe rust in de sportwereld.

De kist werd door ploeggenoten, onder wie Arnold Bruggink, het stadion binnen gedragen en op de grasmat neergezet

Op zondag 15 november werd afscheid van Robert Enke genomen in de AWD-Arena van Hannover 96. De kist werd door ploeggenoten, onder wie Arnold Bruggink, het stadion binnen gedragen en op de grasmat neergezet. De herdenkingsdienst werd live uitgezonden door televisiezender ARD. Ruim 40.000 mensen kwamen naar het stadion, onder wie veel bekenden uit het Duitse voetbal.

Na de dienst werd hij in besloten kring begraven op de begraafplaats van Neustädt, waar ook zijn dochtertje Lara ligt.

Delen: