Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Het gaat nu om saamhorigheid’

door: Marlies van Cleeff
10 november 2015

De carrière van Virgil van Dijk gaat plots in een sneltreinvaart. In september maakte de centrale verdediger zijn gedroomde overstap naar de Premier League; een maand later speelde hij zijn eerste wedstrijden voor Oranje. Tijd voor een gesprekje langs het trainingsveld van Oranje.

Hoe bevalt het bij je nieuwe club Southampton?
“Heel goed en heb daar nu al veel stappen gemaakt. Ik ben in een fantastische omgeving terecht gekomen, met mensen die ik al kende. Jordy Clasie natuurlijk, maar ook Dusan Tadic. Met hem speelde ik al bij FC Groningen. Maar in de staf zit ook een fysiek trainer waarmee ik eerder bij Celtic werkte. Dat maakt het wel makkelijker. En ja, voor de rest is het jezelf laten zien, vertrouwen hebben in je eigen kunnen en respect afdwingen van je medespelers. Dat laatste is ook wel erg belangrijk als je bij een nieuwe club komt. Dat is allemaal aardig gelukt.”

Tekst gaat verder onder de foto

In september stapte je over van Celtic naar Southampton met een geweldige transfersom. Na Jaap Stam ben je nu de duurste Nederlandse verdediger ooit. Wat vind je daarvan?
“Ik hebt dat inderdaad gehoord. Ach, tegenwoordig zijn er meer gekke bedragen die betaald worden voor spelers. Dat is de voetbalwereld waarin we nu leven. Het legt mij totaal niet extra druk op, maar het is wel grappig om in dat rijtje te komen.”

'Ik kijk op tegen Jérôme Boateng van Bayern München. Echt een uitstekende en complete verdediger'

Je speelde inmiddels acht competitieduels als centrale verdediger, scoorde twee keer en werd verkozen tot speler van de maand bij Southampton. Had je dat verwacht?
“Het gaat wel lekker, ja. Je hoopt zoiets altijd natuurlijk, maar het is wel fijn dat het er nu uitkomt. Toch zijn er altijd punten waarin je jezelf kunt verbeteren.”

Wat zijn die punten dan?
“Ik kan wel wat constanter worden, nog minder fouten maken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wie vind jij de beste verdediger op dit moment?
“Ik kijk wel op tegen Jérôme Boateng van Bayern München. Hij is zo constant, staat altijd goed, is echt een uitstekende en complete verdediger. Aanvallend, maar ook in balbezit.”

'Dat we toen definitief het EK waren misgelopen, is natuurlijk een drama'

En over welke kwaliteiten beschikt de ideale verdediger nog meer volgens jou?
“De ideale verdediger heeft altijd de goede positie in het veld, maar is ook een leider. Die is verbaal aanwezig; coacht de middenvelders en heeft het overzicht. De stem om verbaal aanwezig te zijn, heb ik in ieder geval wel. Bij de club gaat dat goed en hier bij Oranje zal dat uiteindelijk ook wel lukken.”

Hoe kijk je terug op jouw eerste twee wedstrijden voor Oranje?
Met een dubbel gevoel. Voor mij persoonlijk was het fantastisch, ik heb mijn debuut mogen maken. Die eerste wedstrijd tegen Kazachstan ging goed, maar in die tweede tegen Tsjechië speelde ik onvoldoende. Die hele wedstrijd was natuurlijk niet goed. En dat we toen definitief het EK waren misgelopen, is natuurlijk een drama.”

Hoe ben jij omgegaan met die teleurstelling van het mislopen van het EK?
“Bij de club heb ik wel even een gesprek gehad met Ronald Koeman. We hebben niet over de ploeg gesproken, meer over mijn eigen gevoel. Ik kwam terug na die wedstrijd tegen Tsjechië en was natuurlijk teleurgesteld. Maar we hadden een paar dagen later weer een wedstrijd. Dan moet je er gewoon weer staan. Je bent en blijft een prof.”

'Als je ziet hoeveel kwaliteit we hebben rondlopen, dat is eigenlijk niet normaal'

Jullie spelen nu met Oranje twee oefenwedstrijden tegen Wales en Duitsland. Met wat voor gevoel kwam je maandag in Noordwijk aan?
Met een trots gevoel en ik ben blij dat ik hier deel van kan uitmaken. Ook nu. Het is het hoogst haalbare en ik denk dat veel voetballers in onze schoenen willen staan. Natuurlijk is het een schande dat we het EK niet hebben gehaald, maar dat verandert voor mij persoonlijk niks. Ik wil deze oefenwedstrijden graag spelen en als ik die kans krijg, haal ik er alles uit.”

Tekst gaat verder onder de foto

Hoe is de sfeer nu binnen Oranje en wat vind jij dat er moet gebeuren?
We hebben gister een groepsgesprek gehad. We willen weer naar iets moois toe werken en een frisse start maken. Hoe we dat gaan doen? Het gaat nu eerst om saamhorigheid. Dat moeten we creëren en daarna laten zien dat we wél goed genoeg zijn. Als je ziet hoeveel kwaliteit we hebben rondlopen, dat is eigenlijk niet normaal. We moeten verder. We zijn het niet naar anderen verschuldigd, maar naar onszelf.”

Delen: