Word abonnee

Helden in het nieuws

High performance manager Gretar Steinsson

door: Barbara Barend
24 oktober 2014

Bij een jeugdwedstrijdje van AZ loopt er ineens een keurige jongeman op me af. Haartjes gekamd, nette broek en nette trui. 'Je herkent me zeker niet meer.' Nee inderdaad, ik herken Gretar Steinsson niet. De ooit robuuste kale IJslandse verdediger van AZ heeft in mijn ogen een transformatie ondergaan.

Voor me staat een nette heer. Afgestudeerd en wel, met een doel voor ogen: plaats te nemen in het management van een voetbalclub, op technisch gebied. En om jonge voetballers te laten inzien wat het leven als profvoetballer inhoudt. Daarvoor volgde hij in de loop der jaren diverse studies.

“Ha, ik was vroeger inderdaad wat wilder. Dat hoorde bij die tijd. Maar buiten het veld ben ik altijd geïnteresseerd geweest in andere dingen. Ik heb in IJsland al een studie psychologie afgerond voordat ik naar het buitenland vertrok. Psychologie heeft me altijd getrokken. De afgelopen jaren, nadat ik noodgedwongen moest stoppen, heb ik diverse studies gevolgd. Ik wil graag werken en mijn ervaring gebruiken om clubs verder te helpen, om een 'high performance' cultuur te krijgen binnen clubs, zodat ieder detail klopt.”

'Mijn doel is om uiteindelijk technisch manager van een club te zijn'

Steinsson speelde van 2005 tot 2008 bij AZ. De IJslandse verdediger was een vaste waarde bij de club uit Alkmaar. Steinsson vertrok daarna naar Engeland waar hij voor Bolton Wanderers uitkwam en speelde daarna nog een jaar in Turkije voor het Kayserispor van Shota Arveladze. Door een blessure stopte de nu 32-jarige al op dertigjarige leeftijd met voetballen. Na zijn actieve carrière volgde hij eerst een opleiding soccer management in Amerika en rondde hij afgelopen dinsdag de opleiding football management aan het Cruijff Institute in Barcelona af.

“Ik wil echt iets doen op management niveau binnen een organisatie. Je ziet veel clubs die wel leuk doestellingen hebben, maar daar verder helemaal geen plan voor maken. Ze doen als het ware maar wat. Ik heb het geluk gehad met Louis van Gaal te hebben gewerkt, de meester op het gebeid van high performance. In aanloop naar het afgelopen WK heb ik een paar dagen bij hem en zijn staf mogen kijken. Hij heeft een doel en haalt overal het maximale uit. Van Gaal maakt een stappenplan en progressieplan met als doel: winnen. Hij sluit toeval uit en let op ieder detail. Niet alleen zeggen dat je gaat winnen, maar echt een organisatie neerzetten die daar naar handelt, dat is high performance. Ik zou graag in een team werken waar we dat bij een club  opzetten, bewaken of uitvoeren.'

Gretar de manager?  
“Ja, waarom niet. Mijn doel is om uiteindelijk technisch manager van een club te zijn. Maar aan de andere kant, ieder detail is belangrijk, dus ik zou eerst ook best in de uitvoering willen zitten. Ik kan bijvoorbeeld liaison zijn bij een betaald voetbal organisatie tussen het eerste elftal en de jeugd. Daar is nog zoveel winst te behalen.”

'Natuurlijk zou ik vereerd zijn als ik bij AZ kan werken'

“Vaak weten spelers niet hoe goed ze het hebben, zeker in Nederland niet. Ze gaan veel te jong naar het buitenland en komen gedesillusioneerd terug. Blijf lekker in Nederland en neem niet al in de jeugd een zaakwaarnemer. Dat zijn allemaal bijzaken. Focus je op voetbal. Clubs daarentegen moeten zich veel beter nog met het wel en wee van spelers gaan bezighouden. Je moet ze niet alleen op het veld, maar ook daar naast goed begeleiden. Vanuit mijn eigen ervaring, mijn studie psychologie en vanuit mijn studie football management kan ik daar ook wat toevoegen.”

De afgelopen tijd heeft Steinsson de wereld rond gereisd om ervaring op te doen en mee te kijken bij trainers en clubs. Hij keek dus al eens in de keuken bij Van Gaal en loopt de nu tien weken bij AZ rond.

“Dit is een geweldige leerschool. Ik mag echt overal meekijken, alles vragen met iedereen spreken. AZ is op dit moment heel interessant. De overgang van Toon Gerbrands naar Robert Eenhoorn is ook een overgang in management stijl. Van beiden leer ik veel. Ik heb de afgelopen tijd ook bij de FA, bij Liverpool, Stoke City, Bolton Wanderers en clubs in Abu Dhabi meegekeken. Ik heb gesprekken met Charles van Commenée en Joop Alberda gevoerd, ook meesters op het gebied van high performance. Samen met Van Gaal zijn ze mijn grote voorbeelden. Al die ervaringen, als voetballer en uit mijn studies, zou ik de komende tijd graag gebruiken in een managementfunctie bij een voetbalclub. En natuurlijk zou ik vereerd zijn als ik bij AZ kan werken. Maar eerlijk gezegd sta ik overal voor open.”

Delen: