Word abonnee

Helden in het nieuws

Raemon Sluiter: ‘Ik hoop op een Sampras-einde voor Federer’

door: Jasper Boks
2 juli 2014

Er is in het tennis een wisseling van de wacht gaande, bij zowel de mannen als de vrouwen. De gevestigde namen zijn hun leven niet zeker, blijkt deze dagen op Wimbledon. Helden Online spreekt met Raemon Sluiter.

Rafael Nadal verloor op Wimbledon van de negentienjarige Australiër Nick Kyrgios. Titelverdediger Andy Murray ging er vandaag in Londen vanaf tegen het Bulgaarse talent Igor Dimitrov. Bij de vrouwen werden Serena Williams en Maria Sharapova al snel uitgeschakeld en staan jonge vrouwen als Eugenie Bouchard uit Canada en de Roemeense Simona Halep klaar om de macht te grijpen.

“Ik heb het allemaal meegekregen in Spanje,” zegt Raemon Sluiter. De oud-tennisser (36) is in dienst van de Nederlandse tennisbond, begeleidde afgelopen zes dagen de jongens tot veertien jaar bij de Zomer Cup, een landenwedstrijd voor junioren. “We verloren nipt van Spanje. Geen schande. Sommige Spaanse jongens hadden meer haar op hun benen dan ik, het was dus puur een fysieke kwestie.”

'Het is nog te vroeg om de Grote Vier – Djokovic, Nadal, Federer en Murray – nu volledig af te schrijven'

Sluiter werkt al bijna een jaar voor de KNLTB en dat bevalt goed. “Ik werk twee dagen in de week in Almere met de jeugd en ik ga acht tot tien weken mee naar toernooien in het buitenland.” Of zich een toekomstige topper onder de talenten bevindt die hij begeleid, is nu nog lastig in te schatten. “Niet om mezelf in te dekken, hoor. Maar met de toptalenten die de top twintig halen, moet je gewoon geluk hebben. Je denkt toch niet dat Federer en Murray de top hebben bereikt omdat de bond hen zo goed heeft geholpen? Zulke spelers komen er toch wel. Het gaat ons er meer op dat er een bredere basis komt, dat er over een jaar of zes meer Nederlandse spelers op de tour actief zullen zijn.”

Wat is er momenteel aan de hand in het tennis, Raemon?

“Het is nog te vroeg om de Grote Vier – Novak Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray – nu volledig af te schrijven, maar die mannen verdelen niet langer onderling alle titels. Die verandering is ongeveer anderhalf jaar geleden ingezet, die vier grootheden verloren steeds vaker op de ATP-toernooien. Stanislas Wawrinka won in januari de Australian Open en dat is belangrijk geweest voor het zelfvertrouwen van veel spelers. De andere spelers dachten: het is dus mogelijk om een Grand Slam-titel te winnen. Lang werd dat voor onmogelijk gehouden. Als Wawrinka een Grand Slam-toernooi kan winnen, dan kunnen ook mannen als Dimitrov en de nieuwe sensatie Kyrgios dat.”

'Het ging de laatste jaren bij de vrouwen meer over het gekreun op de baan, dan over het spel'

Al die verrassingen maken het er wel leuker op, vind je niet?

“Zeker. De afgelopen tien jaar was het toch redelijk voorspelbaar. Dat er nu nieuwe namen ver komen op Grand Slam-toernooien bij de mannen is goed voor het tennis. Wij kenners genieten natuurlijk van Djokovic, Nadal, Federer en Murray, kunnen daar amper genoeg van krijgen. Maar de mensen die niet dagelijks het tennis volgen, vonden het, begrijpelijk, een beetje saai worden. Ik hoorde vaak: moeten we in de Grand Slam-finale weer zes uur lang naar Nadal en Djokovic gaan kijken? Het is reuze knap wat die gasten kunnen, maar veel mensen zitten op wat meer verrassing te wachten na al die jaren.”

Niet alleen bij de mannen, ook bij de vrouwen wordt de gevestigde orde aan het wankelen gebracht.

“Dat kun je wel stellen. Serena Williams wordt al voor de tweede keer op rij snel uitgeschakeld op een Grand Slam-toernooi. Dit jaar zie je een nieuwe generatie speelsters opkomen, met Bouchard en Halep voorop. Die meiden gaan de komende jaren de dienst uitmaken. Een nieuwe lichting heeft het vrouwentennis hard nodig, harder dan de mannen. Het ging de laatste jaren meer over het gekreun op de baan, dan over het spel. Nu komen er meisjes op die rustig blijven op de baan, die topfit zijn en die technisch heel goed tennissen. Er is niks op die vrouwen aan te merken.”

'Het lijkt me schitterend als Federer zondag Wimbledon wint en dat hij daarna zegt: ‘Zoek het verder maar uit, ik ben weg''

Federer is nog wel gewoon van de partij: 32 jaar, winnaar van zeventien Grand Slam-titels, zeven maal winnaar van Wimbledon. Als hij de teller op achttien wil zetten, is dat nu?

“Dit is voor hem de kans om nog een Grand Slam-titel te winnen. Heel misschien krijgt hij nog een kans op de US Open, maar op de Australian Open en Roland Garros zie ik het in elk geval niet meer gebeuren. Nu dus ook mannen als Dimitrov en Kyrgios erbij komen, wordt het nog lastiger om nog een keer een Grand Slam-titel te winnen. Het lijkt me schitterend als Federer zondag Wimbledon wint en dat hij daarna zegt: ‘Zoek het verder maar uit, ik ben weg.’ Niet dat hij van mij moet stoppen, hoor. Als hij er nog plezier in heeft, moet hij lekker doorgaan. Het maakt mij niet uit dat hij niet alles meer wint. Bij mijn weten hoeft hij na een nederlaag niet een van zijn Grand Slam-titels in te leveren. Maar ik gun hem wel een einde als dat van Pete Sampras, die met de laatste klap uit zijn carrière de US Open-titel pakte. Als dan iemand het ook verdient om met zijn allerlaatste klap uit zijn loopbaan een grote titel te pakken, dan is het Federer.”

Jouw prognose graag!

“Bij de vrouwen ga ik voor Halep, bij de mannen zeg ik Djokovic, maar ik hoop op Federer.”  

Delen: