Word abonnee

Helden in het nieuws

Ter Mors: ‘Ik heb nog steeds weinig energie’

door: Barbara Barend
8 november 2014

Terwijl het schaatscircus inmiddels op stoom is gekomen, zit een van de Helden van Sochi voorlopig thuis. Het was even wennen vorige week. Jorien ter Mors op de tribune tussen alle bobo's, oud-schaatsers en andere genodigden.

In februari werd ze nog olympisch kampioen op de 1500 meter en de ploegenachtervolging en werd ze vierde op de 1000 meter shorttrack. Vrolijk kondigde ze toen aan dat ze zich misschien wel zou gaan richten op baanwielrennen om haar zinnen een beetje te verzetten.

'Ik denk dat ik nog geen rondje vol zou houden'

Jorien, het toonbeeld van een onverstoorbare, Hollandse alleskunner. Zo eentje waarvan de accu nooit leeg is, die nooit moe is en altijd gaat. Tot afgelopen zomer. Ineens kwam bij Ter Mors de denkbeeldige man met de hamer langs. En sindsdien is de accu echt helemaal leeg. Maar dat was geen reden om vorige week de KPN NK Afstanden aan zich voorbij te laten gaan.

“Ik woon in Heerenveen, dan lijkt het me logisch om even langs te gaan. Moeilijk vind ik het niet echt. Ik moet er niet aan denken om op het middenterrein te staan. Ik denk dat ik nog geen rondje vol zou houden. Nee voor mij is het echt even algehele rust.”

Officieel heet het 'overreaching' waar de olympisch kampioene last van heeft. In de volksmond is het een burn out.  “Ik moet gewoon echt rustig aan doen. Ik doe wat krachttraining, zwem en fiets wat. Ik ben ook begonnen met hardlopen. Maar alles nog heel mondjesmaat. Ik heb nog steeds weinig energie. Verder is het uitrusten en vrienden bezoeken.”

'Als ik foto's van Sochi zie, dan zag ik er toen echt heel moe uit'

Om haar zinnen te verzetten, heeft Ter Mors, normaal gesproken ook een andere hobby. Vooral tijdens het schaatsseizoen. “Ik puzzel heel graag, puzzels van Jan van Haasteren. Dat zijn puzzels van minimaal 1000 stukjes. Het is voor mij de enige manier om echt te ontspannen. Als ik puzzel dan zijn mijn gedachten in rust. Mijn hersens werken dan niet.”

“Als ik een boek lees of een film kijk, dan gaan mijn gedachten alle kanten op. In Sochi heb ik ook veel gepuzzeld. Op die manier raakte ik de spanning een beetje kwijt. Grappig genoeg, zaten er op het laatst veel teamgenoten mee te puzzelen. Maar op dit moment ben ik daar niet mee bezig.”

Wanneer ze weer op het ijs zal staan, is geheel onduidelijk. Ondanks het over getraind zijn, staan de ogen van Ter Mors wel heel fris. “Als ik foto's van Sochi zie, dan zag ik er toen echt heel moe uit. Het gaat inderdaad al weer wat beter. Ik zou heel blij zijn als ik dit schaatsseizoen nog een keer in actie kom. Maar ik reken nergens op. Eerst maar weer helemaal fit worden en dan zien we wel verder.”

Delen: