Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Rijsselberghe: ‘Ik lig op schema’

door: Jasper Boks
8 augustus 2014

Dorian van Rijsselberghe ligt op koers om zijn olympische titel te prolongeren. Twee jaar voor de Spelen van Rio de Janeiro won hij het pre-olympisch toernooi in de baai voor de Braziliaanse stad. Helden Online sprak de windsurfer.
 
Drie weken geleden ben jij in Vancouver getrouwd met Sasha, was de reis naar Rio meteen jullie huwelijksreis?
“Eh nee… Om eerlijk te zijn hebben we alleen de huwelijksnacht samen doorgebracht, daarna moesten onze wegen alweer scheiden. Het is een drukke periode voor me. Na het WK, in september, hebben we meer tijd voor elkaar. Dan trouwen we ook nog een keer op Texel en is er wellicht ruimte voor een huwelijksreis.”

Je werd in Rio vierde tijdens de medalrace, van de overige zeven races die meetelden, won je er drie en alle keren finishte je in de top zes. Je werd dus glansrijk eerste bij het pre-olympisch toernooi op het water waar je over twee jaar de olympische titel moet prolongeren. Kunnen we die gouden plak alvast met potlood invullen?
“Ho, niet te voorbarig! Het liep zoals gepland, ik heb een heel goede week gehad en ben hier heel blij mee. Dit was voor mij echt een belangrijke wedstrijd. Voor NOC*NSF en het Watersportverbond is het belangrijk dat ik goed voor de dag ben gekomen. Maar voor mezelf is het natuurlijk ook heerlijk. Ik weet nu dat ik weer goed bezig ben, dat ik over twee jaar weer wat moois kan laten zien. Ik lig op schema.”

'We willen niets aan het toeval overlaten'

In aanloop naar de vorige Spelen won je in Weymouth ook het pre-olympische toernooi. Wat zegt het dat jij twee jaar voor de Spelen de beste bent op de plek waar het moet gaan gebeuren?
“Nou, het zorgt vooral voor rust en goede hoop. In Weymouth liet ik met de zege zien dat mijn doel om olympisch kampioen te worden meer was dan slechts een illusie. Het werd ineens iets tastbaars. En met deze zege weet ik nu ook dat ik in Rio ook goed voor de dag kan komen.”

Toch neem ik aan dat nog niet alles gesmeerd verliep. Waar moet je de komende twee jaar aan gaan werken?
“De puntjes moeten op de i worden gezet. Ondanks de eindzege is er nog veel ruimte voor verbetering. Het ronden van de boeien, de gijpjes en dat soort zaken kunnen nog wel wat beter. Er zijn veel verschillende stromingen. Het Watersportverbond gaat de komende tijd al die stromingen in kaart brengen. Daar hoef ik me verder geen zorgen over te maken, het is gewoon een kwestie van de pijltjes op de kaart volgen. De komende twee jaar zullen we nog geregeld terugkeren in Rio. In december ga ik er opnieuw heen. En volgend jaar in februari en september zal ik opnieuw in Brazilië zitten. We willen echt niets aan het toeval overlaten.”

'Los Angeles is een beetje onze thuisbasis'

Volgende maand is in het Spaanse Santander het WK RS:X. Was het pre-olympische toernooi in Rio stiekem belangrijker voor je?
“Nou, voor mij is dat eigenlijk wel zo. De Spelen zijn het grote doel. Maar goed, een WK is natuurlijk ook belangrijk. Het toernooi in Rio gold tegelijkertijd als opbouw richting het WK. En ik heb met de winst in Rio een grote stap naar kwalificatie voor de Spelen gezet en kan op het WK de volgende stap zetten.”

Sterker, je kunt je volgende maand al kwalificeren voor de Spelen van 2016. Als je bij het WK bij de beste zeven eindigt, ben je al zeker.
“Ja, mooi hè? Det zorgt wel voor een heel rustgevend gevoel als dat me lukt.”

Je hebt je de afgelopen tijd druk gemaakt over het water in Rio. Het was er een bende. Hoe was dat nu?
“Er zijn maatregelen genomen. De grote brokstukken en kadavers zijn uit het water gevist. Maar het was nog steeds heel erg vies. Er dreef nog veel plastic en olie in en op het water. Het was iets schoner, maar nog steeds niet geweldig.”

Heb je nog tijd gehad om de overwinning in Rio te vieren?
“Op gepaste wijze hebben we dat gedaan. We hebben wat gegeten en moesten daarna meteen naar het vliegveld. Ik ben net geland na een reis van negen uur. We zitten nu in Miami en zo meteen vertrekt de vlucht naar Los Angeles. Daar ga ik me de komende acht dagen verder voorbereiden op het WK. Los Angeles is een beetje onze thuisbasis, zoals dat in het verleden Nieuw-Zeeland was. En nu moet ik ophangen, anders mis ik het vliegtuig.”

Lees ook:
Dorian van Rijsselberghe zegt 'ja'

Delen: