Word abonnee

Helden in het nieuws

Verbij: ‘Eigenlijk ben ik gewoon een luie topsporter’

door: Marlies van Cleeff
10 november 2015

Kai Verbij is een van de grootste talenten, maar ook een van de meest bescheiden schaatsers van dit moment. Een jonge topsporter met een brede blik. Maar ook één die onzeker is over zijn toekomst.

In het restaurant van Hotel De Broeierd in Enschede is het gezellig druk rond de middag. Veel schaatsploegen verblijven hier in voorbereiding op de KNSB Cup. Zo ook Team Beslist.nl, de ploeg van Kai Verbij. De 21-jarige Japhollander, zoals hij zichzelf noemt als zoon van een Japanse moeder en Nederlandse vader, heeft net zijn lunch op en zit te kletsen met wat ploeggenoten. Ze moeten zo trainen, zegt Verbij. Maar of hij daar echt zin in heeft…

Moe
Verbij is opvallend eerlijk als hij zichzelf als schaatser beschrijft. “Eigenlijk ben ik gewoon een luie topsporter. Als iets niet meezit zeg ik gauw: 'Laat maar.' Buiten het schaatsen ben ik passief. Ik ben vaak moe en lig daarom vaak in bed. Ik ben niet zo moe dat ik niet kan trainen, maar normaal slaap ik in de middag. En als dat zoals nu niet lukt, voel ik dat meteen.”

'Mentaal zijn Nederlanders veel sterker'

Verbij is begonnen aan het tweede seizoen bij Team Beslist. “In de ploeg maken ze vaak grappen over mijn luiheid. Als ik zeg dat ik moe ben, rijd ik op de een of andere manier vaak goed. Dus nu roepen ze: 'Jongens, pas op! Kai gaat hard schaatsen, hij is moe!.'”

Die luiheid is typisch Japans, volgens Verbij. “Ik heb een keer twee weken een kamer gedeeld met een Japanner. Hij leefde precies hetzelfde. Na de training ging hij in bed liggen. Zo zijn Japanners. Mentaal zijn Nederlanders veel sterker.”

Lees het hele interview met Verbij op schaatsen.nl.

Delen: