Word abonnee

Uit helden

Het dubbelleven van Reza Ghoochannejhad

door: Marlies van Cleeff
7 februari 2017

Reza Ghoochannejhad woont al sinds z’n vijfde in Nederland. De 29-jarige spits van sc Heerenveen leidde een rustig leven totdat hij werd ontdekt in Iran en zijn geboorteland naar het WK schoot. Sindsdien kan hij daar niet meer normaal over straat. Een gesprek met Reza de volksheld, bruggenbouwer, moslim, jurist en violist.

Reza: de jurist
Het had trouwens niet veel gescheeld of Reza was geen profvoetballer geworden. “Ik had nog een tweejarig contract bij Heerenveen en dat heb ik destijds opgezegd. Het perspectief was niet zo rooskleurig bij Heerenveen. Ik was negentien en er liepen zoveel goede spitsen rond: Klaas-Jan Huntelaar, Georgios Samaras, Afonso Alves.”

Reza was al uitgeleend aan Go Ahead Eagles en FC Emmen in de eerste divisie en hakte in 2009 de knoop door. “Het was moeilijk om door te breken, dus dacht ik: ik ga studeren.” Marc Overmars, destijds technisch directeur van Go Ahead Eagles, kwam meteen in actie toen hij het hoorde. “Marc bleef maar bellen en sms’en, zei dat hij het jammer vond als ik zou stoppen en vroeg of ik een keer mee wilde trainen bij Go Ahead. Ik bleef hem afwijzen, had mijn besluit genomen. Tegelijkertijd wist ik dat het weer zou gaan kriebelen als ik een bal raakte. Maar Marc gaf niet op, ben uiteindelijk toch maar op z’n aanbod ingegaan. Ik kreeg een aanbieding en ik vond het leuk, maar bleef zeggen dat m’n rechtenstudie voorging.”

Reza tekende uiteindelijk een amateurcontractje. “Ik combineerde voetbal met mijn opleiding en dat ging goed. Ik mocht zelfs een tijdje de auto van Marc lenen, een Mercedes SL, een tweezitter. Die had hij gekocht toen hij goed ging verdienen bij Ajax. Elke dag moest ik van Leeuwarden naar de Hogeschool Groningen en dan naar Deventer om te trainen. Elke dag reed ik die driehoek met de auto van Marc.”

Het was Overmars die z’n voetbalcarrière redde. Na een jaar tekende hij toch weer een profcontract, bij Cambuur. In die periode haalde hij zijn propedeuse aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Reza vervolgde zijn studie rechten, maar moest die na drie jaar onderbreken, toen hij in België ging voetballen bij Sint-Truiden en Standard Luik. “Rechten was een leuke, maar zware opleiding en het was niet meer te combineren met het leven als profvoetballer.”

Hij is van plan na z’n voetballoopbaan de studie rechten af te maken. Gaan we hem ooit nog aan de slag zien als jurist? Reza belooft niets. “Maar de interesse is altijd gebleven, ook nu het zo goed gaat met voetbal. Ik ben sowieso breed geïnteresseerd. Toen ik in België speelde, heb ik elke week lessen Frans en Italiaans gevolgd. Talen interesseren me. Van mijn ploeggenoot Yuki Kobayashi probeer ik nu Japanse woordjes te leren.”

Het complete verhaal van Reza Ghoochannejhad is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: