Word abonnee

Uit helden

Hollandse Nieuwe: Melissa Wijfje

door: Marlies van Cleeff
13 maart 2016

Melissa Wijfje verkeert in bloedvorm. De 21-jarige schaatsster van Team JustLease.nl, die gisteren al een World Cup-ticket veroverde op de 1500 meter, deed vandaag opnieuw van zich spreken. Op de 3000 meter werd ze vierde.

“Ik kan slecht tegen kou, maar vind schaatsen zo mooi. Er komt veel bij kijken; snelheid, techniek, elke keer is het weer anders,” zegt Melissa Wijfje, die begin dit seizoen de overstap naar Team Justlease.nl maakte, de ploeg van Ireen Wüst.

“Ik heb twee goede jaren gehad in Jong Oranje. In 2014 won ik de wereldtitel op de 1500 meter en in 2015 werd ik wereldkampioen allround bij de junioren. Maar de lijn kan niet alleen maar stijgen. Bij de junioren kon ik er makkelijker bovenuit steken, er waren zoveel wedstrijden die ik kon winnen. Bij de senioren verlies ik nog standaard, daar moet ik even aan wennen. Dit jaar moet ik veel leren; niet alleen technisch, maar ook mentaal. Hopelijk kan ik daardoor volgend seizoen alle World Cup-wedstrijden rijden. Ik moet mezelf leren kennen, hoe ik een week van tevoren al met een wedstrijd kan bezig zijn zonder mezelf gek te maken. Ik ben ook aan het uitzoeken wat voor mij de perfecte afstanden zijn. Ik neig naar de lange afstanden, de drie en vijf kilometer.

Ik had ook andere aanbiedingen, maar bij Team4Gold, dat nu Team Justlease.nl heet, kreeg ik meteen een goed gevoel. En natuurlijk is het mooi om het kunstje van Ireen af te kunnen kijken.

In het begin moest ik even wennen in de ploeg, de jongens en Ireen zijn een stuk ouder. Dan zat ik aan tafel en dacht: waar hebben ze het nou eigenlijk over? Waarmee moet ik me nou wel en niet bemoeien? Nu kan ik het goed met Ireen vinden. Ze heeft overal verstand van en is behulpzaam. Ze gaat echt voor me zitten als ik ergens tegenaan loop. Haar persoonlijkheid past bij haar talent, hoe ze in het leven staat en de dingen aanpakt. Ze heeft ook niet voor niets zoveel gepresteerd.

Ik vind het fantastisch om mezelf tijdens een training een uur lang te kunnen verbeteren. Ik voel dat het ergens zit, maar het moet er nog uitkomen. Het is nu soms nog frustrerend, er is ook zoveel concurrentie in Nederland. Maar ik hoop dat ik over vijf jaar mijn eerste Olympische Spelen heb gereden.” 

Het verhaal van Melissa kun je lezen in de Nieuwe Helden. Ook via Blendle, klik hier.

Delen: