Word abonnee

Uit helden

Schippers: ‘Ik ben een opvallende verschijning’

door: Jasper Boks
21 november 2014

Dafne Schippers is Europees atlete van het Jaar, dankzij haar gouden EK-medailles op de 100 en 200 meter. Ze dong ook mee naar de titel wereldatlete van 2014. Die titel ging echter naar kogelstootster Valerie Adams. Schippers ontbrak in Monaco, verkoos haar trainingskamp in Zuid-Afrika boven de uitreiking. In Helden Magazine sprak Schippers over een moeilijke beslissing die wacht: de keuze tussen de sprint en de meerkamp.

“De keuze tussen de meerkamp en de sprint is zo lastig,” zegt Dafne Schippers in Helden Magazine. De atlete is een alleskunner. Vorig jaar veroverde ze brons op de WK als meerkampster. Maar bij de EK van dit jaar pakte ze goud op de 100 en 200 meter als sprintster.

'Het is op de sprint voor mijn gevoel alleen maar ikke, ikke, ikke.'

“Ik weet dat ik op de Spelen in Rio voor een medaille op beide disciplines kan gaan. Maar ik kan niet op hetzelfde toernooi aan de meerkamp en de sprint meedoen, want dan krijg ik een veel te druk en zwaar programma. Ik moet dus kiezen. Niet fijn, maar het is ook een luxe situatie. Zolang ik de meerkamp en het sprinten kan blijven combineren, doe ik dat. Waarom niet? Het is zonde om dat niet te doen, ik ben pas 22 en heb nog de tijd om me in beide disciplines te ontwikkelen.”

“Meerkamp of de sprint; het is een keuze tussen het hoofd en het hart. De meerkamp vind ik leuker, het past wat beter bij me, de atleten die daaraan meedoen zijn wat socialer. Het is op de sprint voor mijn gevoel alleen maar ikke, ikke, ikke. De koude oorlogsvoering wordt niet geschuwd, ook bij de vrouwen. Maar de sprint heeft wereldwijd meer aanzien. Vorig jaar won ik brons op de meerkamp bij de WK.”

“Ik werd gewaarschuwd dat het heel druk zou worden. Nou, dat vond ik achteraf wel meevallen. Maar toen ik op de EK van afgelopen zomer twee keer goud won… Niet normaal wat er allemaal op me afkwam! Toen realiseerde ik me pas echt het verschil tussen de impact van de meerkamp en de sprint.”

'Er zijn niet heel veel blanke topsprinters'

“Op de sprint ben ik natuurlijk een opvallende verschijning. Er zijn niet heel veel blanke topsprinters op dit moment. Dat verklaart ook voor een deel mijn populariteit, heb ik begrepen. Ik ben gekozen als Europees atlete van het jaar, zit bij de drie genomineerden voor de titel van beste atlete van de wereld in 2014. Dat sprinten maakt wel heel veel los. Aan de andere kant vind ik het jammer dat naar de meerkamp anders wordt gekeken, het is zo'n mooi onderdeel van de atletiek. Ik volg nu nog mijn gevoel, maar het moment dat ik een keuze moet maken tussen de meerkamp en de sprint komt steeds dichterbij.”   

Sterker, die keuze gaat ze maken voor de WK atletiek in Peking, van 22 tot en met 30 augustus 2015. “Wat ik al wel kan verklappen: het onderdeel waarop ik op de WK uitkom, zal dezelfde zijn als op de Spelen. De vraag wat het gaat worden, zal ik dus nog wel wat keren moeten beantwoorden. Nu weet ik het echt nog niet.”

Het hele interview met Dafne Schippers is te lezen in Helden Magazine 24, die nu in de winkels ligt en via de website te bestellen is.

Tekst gaat verder onder de foto

Delen: