Word abonnee

Uit helden

Voorwoord Barbara 32

door: Barbara Barend
30 augustus 2016

Mijn studententijd heb ik doorgebracht in San Antonio, Texas. Ik vertrok aanvankelijk met een tennis scholarship, maar kreeg al snel extra beurzen omdat ik hoge cijfers haalde. Door de goede resultaten op mijn universiteit mocht ik toetreden tot een select gezelschap dat het leadership challenge-programma kon volgen. We kregen managementtraining van de groten der aarde als Stephen Covey en Denis Waitley, goeroes in Amerika. Maar zij die veel hebben en krijgen in Amerika worden ook geacht iets terug te doen. Door middel van leiderschapsprojecten moesten wij ons inzetten voor wijken waar bendeoorlogen aan de orde van de dag waren. Ook werd ik mentor van een jongen uit die wijk.

In die tijd werd ik ook fan van NBA-team San Antonio Spurs met als grote ster David Robinson. Hij en collegabasketballers als Avery Johnson en Sean Elliott kregen veel, maar gaven ook terug. Zoals zoveel andere sporters in Amerika hadden Robinson, Johnson en ­ Elliott een stichting. Miljoenen van hun eigen salaris stopten ze in projecten, veelal uitgevoerd in de wijken waarin ze opgegroeid waren. Weldoen is een must voor mensen die het goed hebben in Amerika.

Deze gedachte is de afgelopen tien tot vijftien jaar ook naar Nederland overgewaaid. Johan Cruijffwas een van de eerste (oud)sporters die zich met een eigen ­stichting inzette voor anderen. Veel sporters volgden. In dit nummer brengen we een ode aan de sporters die er hun missie van hebben gemaakt om goed te doen. Iedereen heeft weer een eigen beweegreden, maar ­allemaal willen ze iets voor een ander doen.

We zijn trots op wat onze covermodellen Bibian Mentel, Dirk Kuijt en Jordi Cruijff, die de legacy van zijn vader wil voortzetten, betekenen voor anderen. Maar ook Ruud van Nistelrooij, Esther Vergeer, Bas van de Goor, Richard Krajicek, Edwin van der Sar, Giovanni van Bronckhorst en Leontien van Moorsel zijn actief met hun stichtingen en ontbreken niet in dit nummer. We spraken Jordi Cruijffuitgebreid. Liefdevol praat hij over zijn vader, diens passies en zijn dood. “Hij is echt op zijn Cruijffiaans weggegaan met: ‘Jongens, goedendag’.”

Naast bovengenoemden hebben we een interview met bondscoach Danny Blind. En een toen nog hoogzwangere Victoria Koblenko ­bezocht Jan Mulder.

Natuurlijk hebben we in dit nummer, zo kort na de Spelen ook ­interviews met Olympische Helden als Dorian van Rijsselberghe, die overigens na de olympische titel in 2012 ook zijn eigen Foundation heeft opgericht.

Als laatste wil ik de prachtige shoot en het bijzondere interview met paralympisch snowboardster Bibian Mentel en haar man Edwin Spee benoemen. Bibian leeft al jaren met de door haar als chronische ­blessure bestempelde ziekte kanker. Kort geleden kreeg ze te horen dat de artsen niets meer voor haar kunnen doen. Omdat er zo weinig over haar tumor bekend is, neemt ze hier geen genoegen mee. Ze heeft nog dromen. Bibian gaat nog een keer voor goud op de Spelen in Pyeongchang. Ze wil kinderen laten zien dat het leven niet ophoudt als je een beperking hebt en hoopt dat op een dag zij niet meer zielig gevonden worden. Maar als grootste doel heeft ze om een oud, grijs omaatje te worden. Haar kleinkinderen zien opgroeien en minimaal negentig jaar oud worden. Bieb, ik hoop heel erg met je mee.

Liefs, Barbara

Delen: