Iedereen bij Feyenoord loopt weg met Arne Slot. Sinds zijn komst in 2021 gaat het de Rotterdammers voor de wind. Dat is niet onopgemerkt gebleven, meerdere clubs dingen naar zijn hand. Helden maakte een rondje langs mensen die de trainer van Feyenoord goed kennen om te vragen naar zijn kwaliteiten en toekomst.
Trainer van Feyenoord, het is niet de makkelijkste baan van de wereld. De verwachtingen van het trouwe, maar veeleisende Legioen zijn altijd hoog. Tal van oefenmeesters sneuvelden door de jaren heen onder de druk in De Kuip. In 2021 ging Arne Slot aan de slag bij Feyenoord, als opvolger van Dick Advocaat die afscheid had genomen met een vijfde plek en op het nippertje een Europees ticket had veiliggesteld. De opdracht voor Slot: bouwen aan een nieuw elftal, een herkenbare speelstijl, jonge spelers de kans geven zodat zij op den duur met een mooi prijskaartje om de nek naar het buitenland zouden vertrekken.
Slot, die als voetballer in achttien seizoenen uitkwam voor FC Zwolle, NAC en Sparta, wist dat al snel voor elkaar te krijgen, zoals hij als trainer ook al succesvol was geweest bij Cambuur en AZ. Hij voer zijn koers, bleef rustig en liet zich door niets of niemand van de wijs brengen. In zijn eerste seizoen loodste hij Feyenoord naar de derde plek in de eredivisie en de finale van de Conference League, die met 1-0 verloren ging tegen het AS Roma van José Mourinho.
Tal van spelers hadden zich in de kijker gespeeld en gingen voor hoge bedragen naar het buitenland. Tyrell Malacia vertrok voor 17 miljoen euro naar Manchester United, Luis Sinisterra ging voor een bedrag van 25 miljoen – dat met bonussen nog op kan lopen – naar Leeds United, Fredrik Aursnes ging voor rond de 15 miljoen naar Benfica, ongeveer hetzelfde bedrag tikte Bournemouth af voor Marcos Senesi. Na het seizoen vertrokken ook Jens Toornstra en Bryan Linssen. Huurlingen Cyriel Dessers, Guus Til en Reiss Nelson verdwenen ook uit De Kuip.
Slot liet zich niet van de wijs brengen, ging stoïcijns verder met zijn assistenten Marino Pusic, John de Wolf en Sipke Hulshoff. Hij ging aan de slag met nieuwe spelers als Dávid Hancko, Quilindschy Hartman, Sebastian Szymanski, Quinten Timber, Mats Wieffer, Danilo, Javairo Dilrosun, Santiago Giménez, Oussama Idrissi en Igor Paixão. Opnieuw had hij de boel razendsnel op de rit. Zijn ploeg is in de race voor de landstitel en heeft op meerdere vlakken een geweldig seizoen.
Het werk van de 44-jarige Slot is niet onopgemerkt gebleven. Tal van clubs hebben de trainer, die nog tot en met 2025 onder contract staat in Rotterdam, in het vizier. Gaat hij net als Erik ten Hag – die een vergelijkbare carrière als speler en trainer heeft gehad en afgelopen zomer naar Manchester United vertrok – de overstap maken naar een mooie buitenlandse club na dit seizoen?
70 miljoen
“In het voorjaar van 2020 had ik een gesprek met Mino Raiola over een speler. Hij vroeg of ik bij het zoeken naar een mogelijke opvolger van Dick Advocaat, die had aangegeven in 2021 te willen stoppen bij Feyenoord, weleens had gedacht aan Arne Slot. Nee, zei ik, mede omdat het begin 2020 nog niet urgent was.” Aan het woord is Frank Arnesen, die begin 2020 technisch directeur van Feyenoord werd. “Vanaf dat moment ben ik Arne gaan volgen en me in hem gaan verdiepen. Ik ging kijken hoe hij zich opstelde in interviews, analyseerde hoe hij zijn elftallen liet voetballen, zodat ik me een beeld van hem als trainer kon vormen.
In het najaar van 2020 heb ik hem vrijblijvend uitgenodigd voor een gesprek. We hebben twee goede gesprekken gevoerd over hoe we het voetbal zagen. Hij legde uit hoe hij vanuit een gedegen opbouw in hoog tempo aanvallend wilde spelen, precies zoals ik Feyenoord wilde laten opereren. Na die gesprekken heb ik de overige beleidsbepalers van Feyenoord ervan overtuigd dat we Slot moesten aanstellen als nieuwe trainer vanaf juli 2021. Eind 2020 tekende hij een tweejarig contract met een optie voor meer jaren.”
AZ ontsloeg Slot in december 2020 op staande voet omdat de clubleiding het hem kwalijk nam dat hij hen niet had geïnformeerd over de gesprekken met Feyenoord en dacht dat Slot niet langer met zijn hoofd bij AZ was. Zijn assistent Pascal Jansen nam het over in Alkmaar. “Ik wist dat zijn contract bij AZ tot de zomer van 2021 liep en dat hij daarna vrij zou zijn, dus had ik in mijn ogen het recht hem te benaderen,” stelt Arnesen. “Wat zich tussen AZ en hem heeft afgespeeld, was iets waarin ik me niet heb gemengd. Omdat Arne was ontslagen bij AZ, had hij in de maanden voordat hij begon tijd om met ons te overleggen hoe we het onder zijn leiding zouden gaan aanpakken en welke spelers we wilden halen.
Met veel nieuwe aanwinsten in betrekkelijk korte tijd moest het van goed naar beter gaan. We hadden via mijn contacten in Europa ook geluk met de aankopen. We verkochten Steven Berghuis, maar haalden met Marcus Pedersen, Fredrik Aursnes, Guus Til en Gernot Trauner voor ons betaalbare, relatief goedkope spelers die meteen in het elftal pasten.
Op advies van Arne haalden we Alireza Jahanbakhsh die hij net als Til kende uit zijn tijd bij AZ. Ik kende de directeur van Brighton waar Jahanbakhsh speelde, dat scheelde natuurlijk bij het halen van een speler uit de Premier League, zo’n club moet wel willen meewerken.” Ook Cyriel Dessers, goed voor negen doelpunten in de competitie en tien in Europa, kwam op huurbasis. “Hij wilde weg bij Racing Genk, Cyriel bleek zeker tegen het einde van het seizoen een gouden greep. Als ik terugkijk, is het echt verbazingwekkend hoe snel Slot van Feyenoord in 2021 een goed voetballend en winnend elftal heeft gemaakt.”
Arnesen stak zijn nek uit voor Slot. “Ik wist dat hij het in zich had, anders had ik hem niet gehaald, maar Arne was natuurlijk geen garantie voor succes. Hij had maar twee jaar ervaring bij Cambuur en anderhalf jaar bij AZ. Feyenoord is wat druk betreft iets heel anders dan AZ. Het is altijd afwachten hoe een trainer daarmee omgaat. Je moet bij Feyenoord natuurlijk wel goede resultaten halen. Die kwamen al snel, het was een logisch gevolg van zijn filosofie en werkwijze. Ik heb grote bewondering hoe hij het uiteindelijk op zijn eigen manier heeft gedaan.
Natuurlijk ben je als coach afhankelijk van je spelers, maar een goede coach maakt mede het verschil. Hij is verbaal heel sterk waardoor hij goed kan uitleggen hoe hij wil spelen. Zijn speelwijze met veel druk naar voren kost veel energie en kracht, mede omdat je niet altijd de bal hebt. Bij balverlies moet je zorgen dat je niet wordt uitgespeeld waardoor spelers soms zestig meter terug moeten sprinten om de bal te heroveren.
Alle spelers begrepen vrij snel dat ze voor die speelwijze fysiek optimaal moesten zijn. Zijn manier van trainen zorgt er mede voor dat de spelers topfit zijn en ook zelden geblesseerd raken. Het knappe is dat Arne en zijn staf snel controle hadden over de hele spelersgroep, ook over spelers die geen basisplaats hadden.” In het voorjaar van 2022 liep Arnesen een infectie op die hem uiteindelijk in het ziekenhuis deed belanden. Hij moest worden geopereerd en zware antibioticakuren ondergaan waardoor hij tijdelijk niet dagelijks honderd procent inzetbaar was op kantoor.
Desondanks, deels vanuit zijn bed, regelde hij de noodzakelijke transfers. “In augustus wilden de nieuwe directeur Dennis te Kloese en de voorzitter van de raad van commissarissen Toon van Bodegom een gesprek met me. Ik zei dat ik me weer geheel de oude voelde en me in staat achtte te werken voor Feyenoord als voorheen. Een week later hadden we een tweede gesprek en toen zeiden zij dat ze wilden dat ik zou opstappen. Dat is jullie goed recht, zei ik, als jullie willen dat ik stop, dan doe ik dat. Ik heb alles netjes afgehandeld, heb ze succes gewenst en ben weggegaan, al had ik graag willen blijven tot zeker het einde van dit seizoen. Arne vond het jammer dat ik weg moest, ik heb nog goed contact met hem, wens hem voor elke wedstrijd succes.”
Arnesen volgt Feyenoord nog steeds met grote interesse. “Ik kijk met veel voldoening terug op de wijze waarop we in alle geledingen – van de scouting en de medische staf tot de trainers van het eerste elftal en de jeugdopleiding – in twee jaar tijd van Feyenoord een moderne voetbalorganisatie hebben gemaakt. We moesten na dat goede seizoen 2021-2022 noodgedwongen spelers verkopen. Ik wist dat we minimaal 50 miljoen zouden binnenhalen, een voor Feyenoord uniek bedrag aan transfers. Uiteindelijk hebben we voor meer dan 70 miljoen verkocht en ook weer een volwaardige selectie kunnen samenstellen.” Arnesen sluit af met een tip aan Slot: “Het is goed voor hem om minimaal nog een jaar bij Feyenoord te blijven.”
Op de fiets
Gertjan Verbeek was in het seizoen 2008-2009 trainer van Feyenoord. “Ik kende Arne lange tijd vooral als voetballer van teams waartegen wij met mijn clubs speelden,” zegt Verbeek. “We hebben allebei een huis in Zwolle en kwamen elkaar twee jaar geleden toevallig tegen op de fiets met de kinderen. Dat was vlak voordat hij naar Feyenoord ging. We hebben even met elkaar gesproken en wat gedronken, maar het is niet zo dat hij mij advies heeft gevraagd of dat ik hem advies heb gegeven. Ik heb hem alleen gezegd dat hij naar een prachtige club ging en dat Feyenoord voor iedere trainer een geweldige uitdaging is.”
Verbeek wilde, net als Slot, destijds bouwen aan een nieuw elftal, maar moest na een half jaar vertrekken. “Ik heb heel duidelijk ervaren dat je met veranderingen bij zo’n grote club op steun kunt rekenen, maar ook op veel weerstand. Ik denk wel dat Arne op een rustiger moment bij Feyenoord is binnengekomen dan ik, maar het is hoe dan ook heel knap wat hij vorig jaar in zijn eerste seizoen meteen heeft gepresteerd.
Afgelopen zomer heeft hij in korte tijd weer een geheel nieuwe selectie moeten opbouwen.” Petje af van Verbeek voor Slot. “Er breken ook weer een paar jongens uit de eigen jeugd door. Dat Feyenoord dit seizoen de grote kandidaat is voor het kampioenschap, is geheel zijn verdienste. Hij weet ook precies wat voor spelers hij wil hebben, hij kan blijkbaar heel goed analyseren wat een speler kan en hoe die in het systeem dat hij wil spelen van waarde kan zijn. Het mooiste voorbeeld is Guus Til, die bij Feyenoord onmisbaar leek. Slot kende hem van AZ en wist precies hoe hij hem moest laten spelen. In elftallen onder Slot kwam Til als middenvelder altijd tot tien à vijftien doelpunten. En nu bij PSV?”
Slot laat zich ook niet snel het hoofd op hol brengen, heeft een duidelijke carrièreplanning in zijn hoofd, denkt Verbeek. “Dat zie je ook aan zijn carrière, van Cambuur, via AZ naar Feyenoord. Ik zie hem ook niet te snel bij Feyenoord vertrekken. Er zal zeker interesse komen, maar als Feyenoord Champions League gaat spelen en de voorwaarden die hij stelt om te presteren worden gehonoreerd, zie ik hem nog zeker een seizoen blijven.”
Helden Magazine editie 66
Het eerste gedeelte van het verhaal van Arne Slot komt voort uit Helden Magazine nummer 66, waar Nyck de Vries de cover siert. Helden ging bij hem langs in Monaco, sprak hem over het bizarre leven dat hij leidt en over zijn droom die De Vries naleeft in de Formule 1.
De 66ste editie van Helden staat in het teken van ‘nieuwe helden’. Naast Nyck de Vries en Xavi Simons zijn ook Kenneth Taylor en Nienke Brinkman zulke nieuwe helden. Brinkman is een sensatie op de marathon. En wat te denken van keepster Daphne van Domselaar en spits Fenna Kalma, ploeggenoten bij de Oranjeleeuwinnen en FC Twente?
Verder in Helden 66: Duizendpoot Rico Verhoeven over onder andere zijn kickbokscarrière, fietsmaten Fabio Jakobsen en Julius van den Berg, paralympisch zwemkampioene Chantalle Zijderveld over pesten, Niki Terpstra over de dag dat hij de Ronde van Vlaanderen won in 2018 en nog veel meer! Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 66!
Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.