Word abonnee

Zwemmen

Ferry Weertman: ‘Ik kon het knopje bij mijzelf vinden’

Marcel Krijger

Zwemmen

Ferry Weertman: ‘Ik kon het knopje bij mijzelf vinden’

door: Victoria Koblenko
24 januari 2023
6 tot 11 minuten lezen

Als openwaterzwemmer won Ferry Weertman alles wat er te winnen viel. Na de Spelen zwaaide hij af. Sindsdien is het niet rustig. Ferry trouwde met collega-ex-zwemster Ranomi Kromowidjojo. Hij is hard bezig zijn studie Bedrijfskunde af te ronden en nam de tijd om te shinen in Expeditie Robinson.Victoria Koblenko ging bij hem langs.

Expeditie Robinson

Hoe kijk je terug op 35 dagen Expeditie Robinson?
“Het was een heel gave ervaring en het was extra mooi om in de finale te staan.”

Jij bent jarenlang topatleet geweest, vond je de groepsdynamiek in dat tv-programma een uitdaging?
“Dat is me juist meegevallen. Ik had me voorbereid op verwende diva’s en BN’ers. Ik ben niet een uitgesproken persoon die in het middelpunt van de aandacht wil staan. Dus de eerste stemrondes was ik niet de meest logische persoon om weg te stemmen. Je ziet gewoon dat mensen je eruit stemmen omdat ze bang voor je zijn of omdat ze hun eigen hachje willen redden. Dan helpt het enorm dat je niet zo bekend bent.”

Maar nu ben je wel een BN’er geworden door dat programma…
“Ik word inderdaad een stuk vaker herkend op straat dan ervoor.”

Hoe heb je je voorbereid op Expeditie Robinson?
“Ik heb in aanloop naar het programma een keer drie dagen niet gegeten. Niet alleen om te voelen hoe dat is, maar om m’n lichaam te laten weten, dat ik niet elke dag eten nodig heb. Eenmaal in de expeditie bleek dat je jezelf echt moet zien af te leiden, want als je niets te doen hebt, ga je sneller aan eten denken.”

Verveelde je je niet rot?
“Zeker. De nachten duren lang. Je ligt twaalf uur per dag ‘in bed’. Die andere twaalf uur zoek je hout en maak je eten. Misschien nog een keer vissen. De eerste 21 dagen was er om de dag een captainsproof. Gewone proeven waren ook om de dag en daarna de eilandraad. Als je niet de captain was, had je het twee dagen relatief rustig.”

‘We gingen een wandeling maken hoog in de bergen en ik had het doosje met de ring verborgen.
En toen ging ik op m’n knie en sprak de volledige naam van Ranomi uit’

 

Had je gedacht dat je de finale zou halen?
“Ik hoopte het natuurlijk, maar je hebt het niet helemaal zelf in de hand, bent afhankelijk van bondjes. Ik wist dat ik in het begin van het spel ‘veilig’ was, want dan wil iedereen de sterksten erin houden. Je bent dan ook nog niet zo bezig met bondjes maken. Je kijkt wel om je heen. Wie praat er met wie? Je denkt na over hoe je zou stemmen als er op dat moment een eilandraad zou zijn.”

Je wist uiteindelijk net niet te winnen. Wat heeft Expeditie Robinson je gebracht?
“Ik heb de tijd gehad om lang en diep na te denken over het leven wat ik heb. Wat wil ik nou echt met m’n leven? Wat zou ik anders willen doen? Om daar op een afgelegen plek zonder telefoon over na te kunnen denken, terwijl ik bezig ben met de volgende stap in mijn leven, was fijn.”

Spotlights

Jouw vrouw Ranomi Kromowidjojo doet mee aan Wie is de Mol?. Jullie zijn beiden gestopt met topsport. Blijven we van jullie zien en horen?
“Ik kan niet voor Ranomi spreken, maar ik heb niet de intentie om in de spotlights te blijven. Expeditie Robinson kwam op het perfecte moment. Nu ben ik nog fit en sterk. Ik zat toen het programma werd opgenomen op een splitsing in mijn leven. Ik houd van spelletjes en van winnen, dat was mooi meegenomen.”

Mis je de topsport en de adrenaline na het winnen van een gouden medaille?
“Nee. Er zijn genoeg leuke dingen in mijn leven dat ik daar niet naar smacht.

Mis je de routine van het dagelijks trainen?
“Met mijn broer en mijn beste vriend heb ik een challenge om elke dag samen te trainen. Dat is geen dertig uur in de week meer, maar zeven. Dat is genoeg. Twee keer zwemmen, twee keer hardlopen. Na een half uur hardlopen ben ik kapot, daar ben ik niet voor gemaakt. Maar mezelf uitdagen en uit de comfortzone halen is belangrijk.”

Als je met de kennis en ervaring van nu jezelf als zestienjarige zou kunnen toespreken, wat zou je dan anders hebben gedaan?
“Ik ben heel blij hoe mijn loopbaan is verlopen. Ik heb alles bereikt wat ik wilde bereiken. Maar één ding zou ik misschien anders hebben aangepakt. Ik zou me mentaal meer tijd hebben gegeven om me te ontwikkelen. Ik wilde te snel te veel. Ik werd elk jaar beter, maar wilde steeds grotere stappen maken. Die stappen vooruit werden met de tijd juist steeds kleiner. Misschien had ik beter aan verwachtingsmanagement moeten doen.”

Helden Magazine editie 65

Het eerste gedeelte van het verhaal van Ferry Weertman komt voort uit Helden Magazine nummer 65. In het eerste nummer van 2023, treedt Frank Rijkaard na zes jaar uit de schaduw en siert hij de cover van de 65ste editie. Ook is er in volop aandacht voor de wintersporten met Jutta Leerdam, Ireen Wüst, Joep Wennemars, Dai Dai N’tab, Merijn Scheperkamp en Xandra Velzeboer.

Daarnaast ook veel aandacht voor voetbal met Andries Jonker, Guus Hiddink, Andries Noppert en de nieuwe ontdekking van Feyenoord: David Hanchko. Hij heeft een relatie met toptennisster Kristyna Pliskova. Wij gingen bij ze langs in Rotterdam. Lois Abbing en Tess Lieder zijn collega’s, vriendinnen en sinds een aantal jaar schoonzussen. Onlangs zijn ze ook moeder geworden en gingen ze in op het verzoek van Helden voor een mooie shoot met zoontje Lev en dochter Flo.

Verder in Helden 65: Een dubbelinterview in aanloop naar het ABN AMRO Open met Esther Vergeer en Diede de Groot. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 65!

Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen

Delen: