Word abonnee

Voetbal

Hollandse meester

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Hollandse meester

door: Marlies van Cleeff
2 juni 2022
3 tot 8 minuten lezen

Mark Parsons (35) is de eerste buitenlandse bondscoach van de Oranjevrouwen. De Brit, tevens in het bezit van een Amerikaans paspoort, wil met een vernieuwde selectie op het EK in Engeland (6-31 juli) het succes evenaren van de afgelopen jaren. We nodigden Mark uit in het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij Zelfportret als de apostel Paulus van Rembrandt van Rijn.

“Rembrandt van Rhijn schilderde zichzelf hier als de apostel Paulus. Hij zit in de gevange­nis. In de rechterbovenhoek zie je nog heel vaag de tralies. Uit zijn jas steekt een zwaard en hij heeft een manuscript in zijn handen. Dat zijn tekenen dat het de apostel Paulus is,” legt rondleider Robert Uterwijk ons uit terwijl we met Mark Parsons, zijn vrouw Hannah en dochter Edie naar het schilderij kijken. Robert vervolgt: “We weten niet waarom Rembrandt zichzelf zo portretteerde. De verklaring kan simpel zijn, dat een klant graag een Paulus aan de muur wilde hebben.

Rembrandt is hier 55 jaar, in die tijd was dat ongeveer de leeftijd die men stelde voor het aan­ breken van ‘de oude dag’. Rembrandt ziet er uit als een broze, oude man met een open blik.” Mark bekijkt het werk van de Hollandse meester. “Of ik de vergelijking tussen Rembrandt en mezelf zie?” Lachend: “Ik zie er op dit moment ook uit als 55, hoewel ik pas 35 ben. Het is een hectische periode met de Oranjevrouwen, een race tegen de klok.”

Hagelslag
Bij je inburgeringscursus in Nederland hoort natuurlijk een bezoekje aan het Rijksmuseum. De ‘Hollandse meester’ staat voor een Hollandse meester…

Lachend: “Ik ga hier niet weg voordat ik een foto met De Nachtwacht heb gemaakt. Mijn vrouw en ik houden enorm van kunst. Van mijn technische staf moet ik hierna naar Madurodam in Den Haag, de volgende stap in mijn crash course over Nederland.”

Na de Olympische Spelen in Tokio werd jij bondscoach van de Oranjevrouwen. Wat was jouw eerste indruk van Nederland?

“Mijn schoonvader was vrachtwagenchauffeur en reed heel Europa door. Hij was altijd lyrisch over Nederland. Toen ik hem vertelde dat er een bond was die mij had benaderd om coach te worden, zei hij meteen: ‘Zeg alsjeblieft dat het Nederland is.’ Van alle Europese landen had hij de beste ervaring met Nederlanders.

Ik kwam het eerst in Nederland in 2016, om speelsters te scouten. Ik liep in Amsterdam rond, belde mijn vrouw en zei: hoe kan het dat we hier nooit eerder zijn geweest? Ik werd zo hartelijk ontvangen, Nederlanders laten je welkom voelen. En iedereen spreekt Engels.” Lachend: “Alsof jullie de Engelsen ruiken. Jullie schakelen moeiteloos over van taal. Een speelster vroeg me in februari: hoe vind jij Nederlanders? Ik zei dat ik tot dan toe alleen maar positieve ervaringen had. Zij zei: ‘Maar wij zijn zo direct en hebben het hart op de tong.’ Ik ben zelf ook direct. Nederlanders zijn ook logi­sche denkers. Slim, creatief, denken in oplossingen en aan de volgende stap die gezet moet worden. Zo ben ik ook. Er is alleen een ding dat ik niet snap van Nederland: hagelslag. Waarom zou je je kinderen chocola geven bij het ontbijt?”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: