Word abonnee

Voetbal

‘Ik heb de nodige stormen doorstaan’

Jasper Faber, ANP

Voetbal

‘Ik heb de nodige stormen doorstaan’

door: Jasper Boks & Robert Heukels
26 mei 2020
2 tot 7 minuten lezen

25 Jaar na de Champions League-zege met Ajax is er het boek ‘LvG, De trainer en de totale mens’. Louis van Gaal blikt daarin terug op zijn indrukwekkend carrière. Ook tal van mensen die met de 68-jarige trainer in ruste hebben gewerkt komen aan het woord. In deze Helden een uitgebreid interview met de voormalig coach van Ajax, FC Barcelona, AZ, Bayern München, Manchester United én het Nederlands elftal aan de hand van foto’s.

25 mei 1995
Daags na de 1-0 overwinning op AC Milan in Wenen volgt een rondvaart met de Cup door de Amsterdamse grachten waarbij de ploeg van Louis van Gaal door een uitzinnige menigte wordt toegejuicht. Na de rondvaart volgt de huldiging op het Museumplein.

Tekst gaat verder onder de foto

“Kijk naar al die mensen op de kant. Jong en oud. Ik vond de rondvaart een vorm van respect zoals je die zelden ziet. Ik werd daar emotioneel van, het raakte me. Ik zeg in het boek dat het mooiste moment uit mijn loop-baan niet op het veld plaatsvond, maar op de grachten van Amsterdam. Ik hoopte als voetballer en trainer altijd waardering te krijgen voor mijn inzet. Bij Ajax gingen de fantastische resultaten ook nog eens gepaard met heel mooi voetbal. Daarom was het ook zo druk langs de Amsterdamse grachten. Er waren meer dan een miljoen mensen op af gekomen. Waarom dit moment ook op één staat is omdat ik Amsterdammer ben. Als ik als trainer de titel won, dan zag ik dat al aan komen. Ik was een procescoach. We werkten ergens met z’n allen naartoe, het was geen verrassing meer als we het kampioenschap veroverden. Maar zo’n enorme blijk van waardering als je op deze foto ziet, had ik niet verwacht.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: