Word abonnee

Handbal

‘Ik hoop dat ik een coole tante ben’

Ferdy Damman

Handbal

‘Ik hoop dat ik een coole tante ben’

door: Marlies van Cleeff
27 mei 2021
3 tot 8 minuten lezen

Tess Wester (28) is al jaren een van de boegbeelden van het Nederlands handbalteam. De keepster reeg de successen aaneen en werd onder meer wereldkampioen in 2019. Tegenwoordig gaat Tess ook als getrouwde vrouw door het leven. We bespraken haar leven aan de hand van muzieknummers.

“Tijdens een toernooi draai ik altijd één nummer grijs. De mooiste herinneingen heb ik aan het WK van 2019 in Japan, toen we wereldkampioen werden. Het nummer van Dua Lipa had ik nog net niet 24 uur per dag op repeat staan. Rinka Duijndam was dat toernooi onze dj. Zij draaide het nummer ook via de speakers in de bus. Dan luisterde ik even mee en deed ik daarna gauw mijn oortjes weer in om hem nog een keer te luisteren. Het nummer gaf mij zo’n boost, ik kon mezelf er bijna mee hypnotiseren.
Dat WK is natuurlijk een van de hoogtepunten van mijn handbalcarrière. Maar die gouden medaille hadden we nooit gewonnen zonder het WK in 2015, toen we zilver haalden. Daar hebben we ons echt op de kaart gezet. Het was mijn tweede toernooi met het Nederlands team, maar het eerste toernooi waarin ik alles speelde. Als jongste keepster ooit verdiende ik een plek in het All Star Team. Als je puur naar de statistieken kijkt, was ik in 2015 beter dan in 2019. Ik stond er zo onbevangen in, niemand keek naar me en ik zat op een roze wolk. Maar ik ben trotser op de manier waarop ik heb gespeeld in 2019. In vier jaar tijd was er zoveel meer druk bijgekomen. De verwachtingen van buitenaf waren ineens torenhoog, daar heb ik het best lastig mee gehad. Ik moest leren wat er op die belangrijke momenten met me gebeurde. In Japan kon ik er staan op het moment dat het ook echt moest. Ik ben liever een keepster die niet de beste cijfers en statistieken haalt, maar wel met een gouden plak om haar nek staat, omdat ik het op het juiste moment heb laten zien.
Terugkijken in het leven van een topsporter is dodelijk, maar ik ben best trots op wat ik in al die jaren heb bereikt. Het handbal is ontzettend gaan leven in Nederland. Toen ik twaalf jaar was, had ik geen handbalsters tegen wie ik opkeek. Jongens en meisjes van nu hebben dat wel. Ik vind het gaaf dat ik een uithangbord voor de sport kan zijn, heb daar ook hard voor gewerkt.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: