Word abonnee

Mountainbiken

‘Ik was een graadmeter’

Dirk-Jan van Dijk

Mountainbiken

‘Ik was een graadmeter’

door: Jasper Boks & Marlies van Cleeff
2 juni 2022
4 tot 9 minuten lezen

Hij zette het mountainbiken op de kaart. Bart Brentjens won de wereldbeker in 1994, werd een jaar later wereldkampioen en pakte in 1996 olympisch goud. Op zijn 53ste reist hij als teammanager van CST PostNL Bafang Mountainbike Racing Team de wereld rond. We spreken hem over neef Frans Maassen, ex-coach Gert-Jan Theunisse, echtgenote Petra en nieuw boegbeeld Mathieu van der Poel.

Een grote vrachtwagen met ‘CST PostNL Bafana Mountainbike Racing Team’ erop staat op het erf naast de monumentale boerderij in het Brabantse buurtschap Huisseling. Bart Brentjens, zijn vrouw Petra, zoon Bart junior van negentien en Ginger van zeventien wonen er al jaren. De schuur ernaast is verbouwd en gepromoveerd tot een strak en mooi kantoor. Aan de muur hangt pontificaal de fiets met oranje frame waarmee Bart in 1996 historie schreef door de allereerste olympische titel in het mountainbiken te veroveren. In het magazijn staan verschillende mountainbikes en rekken vol accessoires.

Petra zit achter de computer, doet veel administratief en logistiek werk voor de ploeg die Bart van de grond kreeg en waarvan hij al jarenlang teammanager is. Bart en Petra, dochter van oud-ploegleider Piet Libregts, leerden elkaar begin jaren negentig kennen op het kantoor van Manfred Krikke, destijds teamleider van Bart. Petra ontwierp daar fietskleding voor Ultima. In 1997 trouwden zij. Voor zijn werk reist Bart nog altijd de wereld over. Petra blijft meestal thuis. Naast de kinderen zijn er ook nog golden retriever Bram en het paard van Ginger die aandacht en zorg nodig hebben.

Zelf fietst Bart, inmiddels 53, ook nog steeds. Onlangs won hij in Zuid-Afrika opnieuw de Cape Epic in de Grand Masters-categorie, een mountainbike-wedstrijd voor duo’s. “Ik vind het belangrijk om gezond te blijven en met mijn lijf bezig te zijn.”

Ben je stiekem ook een beetje bang om oud te worden?
Lachend: “Ik ontkom er niet aan. Ik merk dat ik ouder word, daar horen helaas ook mankementjes bij. Soms leg ik de lat iets te hoog, dan wil ik nog met de jonge mannen meerijden en dan kom je jezelf na een uur tegen.”

Bart groeide op in het Limburgse Haelen. Hij keek als tiener vooral op tegen zijn vier jaar oudere neef en plaatsgenoot Frans Maassen, die in 1987 prof werd en onder meer de Amstel Gold Race en een Tour-etappe won. “Frans was op de weg een klasse beter dan ik. Alleen als we offroad gingen fietsen kon ik het hem een beetje moeilijk maken. Maar toen werd begin jaren negentig het mountainbiken geïntroduceerd. Je had een iets andere positie op de fiets nodig, moest gevoel hebben voor techniek, grip en bochten. Op de mountainbike kon ik het Frans ineens wel lastig maken.”

Het had niet veel gescheeld of Bart had nooit voor het fietsen gekozen. In zijn jeugd voetbalde hij. En in de winter was hij als het hard genoeg vroor op het ijs
te vinden. Om tochten te schaatsen of te ijshockeyen. Het noodlot dirigeerde hem richting de fiets. “We konden als het vroor vaak al snel op de eendenvijver terecht, daarop waren we altijd aan het ijshockeyen. Dat deden we op noren, met het gevolg dat ik altijd grote blaren had op mijn hakken.

Maar we konden natuurlijk niet wachten tot we op de beek konden schaatsen, daarop konden we tien kilometer aan één stuk schaatsen. Het gebeurde geregeld dat we door het ijs van de beek zakten, kon ik met een natte broek en koude voeten naar huis. Met het door het ijs zakken is op mijn dertiende een bacterie bij die blaren gekomen, die zijn gaan ontsteken. Ik heb toen een stafylokokbacterie in mijn beenmerg gekregen. Ik weet nog goed dat we ijsvrij kregen op school.

Ik was ’s ochtends met de fiets naar school gegaan, maar kon nadat we ijsvrij hadden gekregen niet meer met de fiets terug naar huis. Ik had zo’n pijn aan mijn knie. Ik was al een keer naar de huisarts geweest met mijn moeder, die zei: ‘Hij zal wel op zijn knie zijn gevallen, ga maar terug naar huis, het valt wel mee.’ Totdat ik ineens heel hoge koorts kreeg. Mijn moeder ging meteen naar de eerste hulp in het ziekenhuis. Ze hielden me gelijk. Het was kantje boord. In het dorp dachten ze al dat ik gestorven was.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Luister de aflevering van Helden, de Podcast met Bart Brentjens. De podcast is te beluisteren via Spotify en alle podcast-apps.

Delen: