Word abonnee

Voetbal

‘Ik zat in een tunnel en alles was zwart’

Manon van der Zwaal

Voetbal

‘Ik zat in een tunnel en alles was zwart’

door: Rob Willemse
23 maart 2021
2 tot 7 minuten lezen

Zo lang had ze ervan gedroomd: spelen in het Nederlands elftal, samen met tweelingzus Nanja. De uitnodiging kreeg ze op het moment dat Nanja’s voetbalcarrière door een blessure al beëindigd was. Die van Rianne Schorel zat net in het slop als gevolg van weer een hersenschudding. Het gat waarin ze viel, had niet dieper kunnen zijn. Kennis van dit soort blessures – en daarmee een adequate behandeling en begeleiding – ontbrak, met als gevolg zware depressies en het verlies van haar eigen identiteit. Nu blikt Rianne Schorel (37) terug op haar tien jaar lange strijd, gevolg van een ‘broken brain’ dat zich voor het eerst manifesteerde na een thuiswedstrijd van haar toenmalige club ADO tegen AZ, in februari 2008.

“Ineens voelde ik iets keihards tegen mijn hoofd komen; een schot op doel van teamgenootje Jill Wilmot. En Jill kon hard schieten. Ik lag buiten bewustzijn op de grond. Nadat ik weer was bijgekomen, heb ik gedaan wat iedere sporter in zo’n situatie doet: even met je hoofd schudden en doorspelen. Nadenken of dat verstandig is, doe je op die leeftijd niet. Je hebt ook geen idee wat een hersenschudding is en hoe je daarmee om moet gaan. En dat geldt eigenlijk voor iedereen, tot en met artsen aan toe, heb ik helaas gemerkt.
Het was alsof mijn hersenen daarna niet meer functioneerden. Heel eng. Enkel- of knieblessures zijn overzichtelijke kwetsuren met een duidelijk behandeling. Bij hersenen ligt dat anders, daarover is niks bekend. Ik begreep niet waarom ik zo’n raar hoofd had en waarom mijn ogen zoveel moeite met licht hadden. Heel vaak had ik een zonnebril op en vroeg ik me af: hoe ga ik ooit nog trainen of wedstrijden spelen? Na twee maanden dacht ik dat ik niet meer beter zou worden. Bij gebrek aan antwoorden ben ik toch maar weer gaan trainen. Lex Schoenmaker was assistent-trainer bij ADO en vroeg me na mijn terugkeer: ‘Rianne, wat is er aan de hand? Je hele motoriek is weg.’ Hij zag een compleet andere manier van lopen en bewegen bij me.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: