Word abonnee

Voetbal

Keepende laatbloeier

Ferdy Damman

Voetbal

Keepende laatbloeier

door: Barbara & Frits Barend
31 mei 2022
4 tot 9 minuten lezen

Zijn keeperscarrière voerde via een omweg naar de top. Dit seizoen won Remko Pasveer op zijn 38ste de landstitel met Ajax. Als we hem benaderen voor een interview hoeft hij niet lang na te denken: “Ik heb geen keus, mijn twee dochters zijn fan van jullie blad. Wij gingen op bezoek bij de keeper, zijn vriendin Inèz en dertienjarige tweeling Anne en Bente in Hengelo.

“Als we met papa door de stad lopen, horen we sinds dit seizoen ineens: ‘Kijk, daar loopt Pasveer.’ Dat ziet hij niet, maar wij zien de mensen wel kijken, hoor,” zegt de dertienjarige Bente, de dochter van Ajax-keeper Remko Pasveer. Tweelingzus Anne knikt: “Grappig, maar soms wil ik dat papa er alleen voor ons is en niet steeds met anderen op de foto moet. Hij is al de hele week in Amsterdam, maar dat hoort er nu eenmaal bij.”

Vriendin Inèz: ”Het was een mooi seizoen. In het begin heb ik nog wel een beetje onzekerheid bij Remko gezien, hij moest wennen aan het team. Maar je zag hem groeien, geweldig om te zien.”

Kampioensfeest
“Keepen kan een klotebaan zijn,” zegt Remko. “Maar het is ook geweldig. Het mooie van een keeper van Ajax is dat je veel wordt betrokken in het spel. Bij de keeper begint de aanval, precies zoals onze trainer Erik ten Hag het ook wilde. De goede oplossing in een puzzelstuk vinden, is het mooiste. Bij mij is het niet alleen maar keepen, ik moet er juist voor zorgen dat ik geen bal op goal krijg. Ik denk dat ik zelf ook redelijk kan voetballen, heb een goede basistechniek. Ze kloppen me ook niet gauw in een spelletje voetvolley.”

Het ‘Pasveer-sprookje’ begon in 2021 pas echt met zijn transfer naar Ajax.

Remko: “Ik zou een jaar bijtekenen bij Vitesse. Ineens belde Marc Overmars of ik interesse had in Ajax. Hij bood me een contract voor twee jaar aan. Eerste keeper André Onana was geschorst door een dopingaffaire, hij zou er aanvankelijk pas in februari weer bij komen. Ik dacht meteen: dan gaat een trainer hem niet direct opstellen als het loopt met de ploeg.

Maarten Stekelenburg zou gaan spelen, logisch ook, want hij had een goed seizoen gedraaid na het wegvallen van Onana. Ik ga er gewoon achter zitten, dacht ik. Ik kende trainer Erik ten Hag een beetje van zijn tijd bij Twente, wist dat hij graag met een voetballende keeper wilde spelen, het spel dat mij ligt. En toen raakte Maarten geblesseerd. Natuurlijk pech voor hem, maar ik kreeg de kans om te laten zien wat ik kon.”

Anne: “Wij waren natuurlijk heel trots op papa, maar wisten niet hoe mensen zouden reageren als hij bij een grote club een fout zou maken. Wij kunnen daar overigens redelijk goed mee omgaan, hoor.”

Bente: “We kunnen wel wat hebben, voetballen zelf ook, bij De Tukkers. Ik ben net als mijn vader en grootvader keeper.”

Stekelenburg raakte vlak voor de eerste Champions League-wedstrijd van het vorig seizoen geblesseerd. Uit tegen Sporting Lissabon stond Remko voor het eerst op doel bij Ajax. “Erik ten Hag was heel relaxed en zei een dag voor de wedstrijd: ‘Remko, jij gaat morgen spelen.’

Ik was ook heel ontspannen, heb alleen even naar huis gebeld. Daarna ging het lange tijd heel goed. Met mij en met de ploeg. Ik was bij het kampioensfeest, maar helaas moest ik uiteindelijk door een slepende blessure de kampioenswedstrijd bekijken vanaf de tribune. Ik heb alle mooie wedstrijden aan het einde moeten missen. Ik ben nog nooit op het veld landskampioen geworden, niet bij PSV en niet bij Ajax.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: