Word abonnee

Voetbal

Luuk de Jong: ‘Ik ben Koeman heel erg dankbaar’

ANP

Voetbal

Luuk de Jong: ‘Ik ben Koeman heel erg dankbaar’

door: Barbara Barend
8 augustus 2023
5 tot 10 minuten lezen

Hij is zoon van twee volleybalinternationals, broer van de net gestopte Siem en een held in Barcelona. Luuk de Jong (32) denkt nog lang niet aan stoppen. We legden de aanvoerder van PSV een aantal namen voor.

Loekie Raterink

“Oef, mijn moeder heeft het moeilijk gehad met mijn broer Siem en mij. Mijn vader werkte en zij was thuis en regelde alles voor ons. Dat moet ook best vreemd zijn geweest voor haar.
Siem lijkt meer op onze vader, was meer een slimme middenvelder. Ik lijk heel erg op mijn moeder. Wij zijn killers, moeten kost wat kost winnen. Mijn moeder en ik gaan altijd recht op ons doel af. Zij was volleybalinternational, ik heb mijn talent van haar. Omdat mijn moeder zelf topsporter is geweest, wist ze wat er nodig was voor Siem en mij: goed eten, slapen en trainen. Zij heeft echt goed voor ons gezorgd, is een geweldige vrouw.”

Lizanne van Zutven

“Mijn vriendin en de moeder van mijn twee kinderen Finn en Cody. Het eerste waar ik aan denk bij Lizanne is ‘trots’. Ik ben echt trots op haar. Het is niet makkelijk voor een vrouw om zomaar even het voetbalwereldje in te stappen. Ze had een eigen leven, was fysiotherapeute en kon ineens alles opgeven en mij achterna reizen. Onze eerste zoon Cody is in Spanje geboren, allemaal niet gemakkelijk voor haar. Maar ze maakt gelukkig heel snel contact, is heel open en gaat ook goed om met vrouwen van andere spelers. Op dit moment is ze fulltime thuis met de twee jongens, maar ze wil wel weer wat gaan oppakken. Of ze weer fysiotherapeut wordt, weet ze nog niet zeker. Maar ze gaat wel weer iets doen. Maar eh, twee jonge kinderen opvoeden, vind ik ook een fulltimebaan.”

Peter Bosz

“Ik heb direct na zijn aanstelling met hem gesproken. De directie vraagt niet naar mijn mening, maar ik ben op een gegeven moment wel ingelicht in de route die ze aan het bewandelen waren. Volgens mij is het een goede trainer voor ons. Hij heeft een duidelijke visie over hoe we moeten spelen met PSV: heel aanvallend. Dat vind ik heel fijn. Hij is vriendelijk, maar kan als het moet heel hard en streng zijn. En hij is dat dan wel tegen iedereen.”

Noa Lang & Xavi Simons

“Ik heb een jaar met Xavi gespeeld en heb echt heel veel respect voor hem. Hij is zo jong en al zo professioneel, kan zo goed met alle druk omgaan. Xavi begon vorig seizoen niet als basisspeler, greep zijn kans, werd heel belangrijk voor PSV en aan het einde van het jaar was hij ook bassispeler van Oranje. Echt knap. Verder is hij ook een fijne jongen.

Noa kende ik al van het Nederlands elftal. Ik kan me voorstellen dat mensen een bepaald beeld van hem hebben. Noa is iets meer een straatjochie, maar ook hij heeft me positief verrast. Hij is een heel relaxte jongen. Noa is ook vader, we kletsen samen over kinderen en natuurlijk kan hij ook een aardig balletje trappen. Ook bij Noa druipt, net als bij Xavi, de klasse van zijn spel af. Heerlijk om mee te voetballen.

Natuurlijk realiseer ik me ook weleens dat jongens als Noa en Xavi een heel andere achtergrond hebben dan Siem en ik. Ik spreek daar niet met ze over, maar ik kan me voorstellen dat het voor hen ook echt een lastige weg is geweest naar de top. Sowieso is het niet makkelijk om profvoetballer te zijn of worden, maar zij hebben er waarschijnlijk nog harder voor moeten werken. Het is echt mooi dat ze nu op dit niveau spelen en goed geld verdienen, waarmee ze wellicht de hele familie kunnen helpen.”

Helden Magazine editie 68

Het eerste gedeelte van het verhaal van Luuk de Jong komt voort uit Helden Magazine nummer 68. Max Verstappen kleurt de wereld oranje. Max Verstappen is hard op weg om voor het derde jaar op rij de wereldtitel Formule 1 te pakken. In aanloop naar de Grand Prix van Zandvoort, die hij afgelopen twee jaar won, siert hij de cover van Helden. We volgden de coureur vanuit de paddock en zagen hoe moeilijk het is voor ploeggenoot Sergio Perez om staande te blijven in zijn schaduw.

In de 68ste editie van Helden ook volop aandacht voor het nieuwe voetbalseizoen. Een gesprek met Mats Wieffer, dé ontdekking van vorig seizoen, over zijn doorbraak bij Feyenoord en Oranje. Maurice Steijn werd tot veler verrassing de nieuwe trainer van Ajax. Een groot interview met de man die na een teleurstellend seizoen voor nieuwe successen moet zorgen. Ryan Gravenberch kende een lastig eerste seizoen bij Bayern München. Hij wil er dit seizoen staan en weer een vaste waarde voor Oranje worden.

Verder in de nieuwe Helden. Atleten Lieke Klaver en Terrence Agard vormen een razendsnel koppel. Turners Loran de Munck en Casimir Schmidt zijn maatjes en tegenpolen. Laura Dijkema en Nika Daalderop over de hectiek van het leven als volleybalsters in den vreemde. Anne van Dam is de beste golfster van Nederland, ze vertelt over anger management, wonen in Amerika en de Big Green Egg Open. Hockeyster Laurien Leurink won met Oranje alles wat er te winnen viel. Mede door de ongeneeslijke ziekte van zus Marije zwaaide ze af. Ook is er veel aandacht voor de European Para Championships in Rotterdam. Een gesprek met rolstoelbasketbalster Bo Kramer, bij wie op jonge leeftijd botkanker in haar been werd geconstateerd.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 68! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: