Word abonnee

Wielrennen

Peter Sagan, de Elvis Presley van het peloton

Specialized & ANP

Wielrennen

Peter Sagan, de Elvis Presley van het peloton

door: Jaap Stalenburg
20 mei 2019
4 tot 9 minuten lezen

Onzichtbaar reed Peter Sagan mee in de voorjaarsklassiekers. een echtscheiding en een virusinfectie lieten hun sporen na bij de Slowaak. Toch blijft hij de populairste wielrenner van deze generatie. In aanloop naar de Tour de France duikt Helden in de slipstream van de zesvoudig winnaar van de groene trui.

De laatste meters van Peter Sagan in de Amstel Gold Race zeggen alles over een teleurstellend voorseizoen. Bij de laatste passage van de finishlijn draait hij met het peloton mee de Slakstraat in, knijpt dan in zijn remmen en stapt af. Holle ogen kijken dwars door de toegesnelde fans heen. Hij ziet ze niet en verdwijnt snel naar de luxe camper die altijd voor hem klaarstaat. Een echtscheiding? Een virusinfectie? Het idool van miljoenen wielerfans oogt vermoeid en mist de power in de koers. En voor verstoppen in het peloton komt de populairste coureur van het internationale wielrennen niet naar Maastricht.

Sagan mag dan vooral heel onzichtbaar zijn dit voorseizoen, heel slecht is het allemaal ook niet. In de Tour Down Under pakte hij één rit. Een maag- en darmvirus dat hij op trainingskamp opliep en hem drie of vier kilo gewichtsverlies opleverde, weerhield hem er toch niet van om vierde in Milaan-San Remo en elfde in de Ronde van Vlaanderen te worden. Maar ja, van de 29-jarige drievoudig wereldkampioen wordt verwacht dat hij wint, want dat heeft hij afgelopen jaren altijd en overal gedaan. Zijn ploegleider Patxi Vila: “Hij mist het gevoel nog dat hij altijd had. Het gaat goed, maar nog niet perfect.”

Tekst gaat verder onder de foto

Peter Sagan

Schaatsicoon Sven Kramer, zelf in de zomermaanden een meer dan verdienstelijk wielrenner en groot Sagan-fan, ziet thuis in Heerenveen de Slowaak uit de Amstel Gold Race stappen en haalt zijn schouders op. “Het is weer typisch Nederlands of Vlaams om met het vingertje te wijzen en iemand af te schrijven of te bekritiseren. Sagan rijdt al jaren de stenen uit de straat. Hij fietst nu ietsje minder, maar zit nog steeds in kopgroepen tijdens voorjaarsklassiekers. Dan roept iedereen hier dat het meteen allemaal slecht is. Mag het een keer? Je kunt er niet omheen dat hij op dit moment minder goed koerst, maar dat is ook niet meer dan logisch als je al zo lang meedraait. Het gaat een keer z’n tol eisen. Hij heeft natuurlijk ook privéperikelen gehad. Sagan laat zien dat hij ook gewoon een mens is.”

Kramer: ‘Ik ben absoluut fan van Sagan. Hij stijgt met zijn manier van koersen en met name zijn persoonlijkheid ver boven de sport uit.’

Peter Sagan lijkt het beste wat de wielersport de laatste jaren is overkomen. Succesvol in de koers, maar ook een unieke showman op en naast de fiets. Hij is uitgegroeid tot de populairste wielrenner ter wereld. Een merk. De knuffelrebel met de wilde haren.

Kramer: “Ik ben absoluut fan van Sagan. Hij stijgt met zijn manier van koersen en vooral met zijn persoonlijkheid ver boven de sport uit.”

Helden Magazine editie 47

Het eerste gedeelte van het verhaal van Peter Sagan komt voort uit Helden Magazine nummer 47, waar Lieke Martens samen met Ronald Koeman de cover siert. Helden Magazine editie 47 is een dubbeldik jubileumnummer. Helden bestaat 10 jaar en in dit nummer blikken wij onder andere vooruit op het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. De OranjeLeeuwinnen veroverden twee jaar terug de Europese titel én de harten van alle Nederlanders. In de WK special komen nog meer speelsters als Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema en Jill Roord en bondscoach Sarina Wiegman aan het woord.

Verder ging Frits Barend langs in Esbjerg bij Rafael van der Vaart & Estavana Polman en vertellen Sjinkie & Fenna Knegt voor het eerst samen over de dag dat de shorttracker zware brandwonden opliep. Een editie met heel veel inspirerende sportverhalen, waar helaas de turnterreur helaas nog steeds geen verleden tijd is. Dylan Groenwegen de nieuwe topsprinter van het peleton is en Steven Kruijswijk de fietsende familieman. Marit Bouwmeester opnieuw haar zinnen heeft gezet op Olympisch goud en Inge de Bruijn ging na haar zwemcarrière op zoek naar zichzelf.

Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief. Volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: