Word abonnee

Voetbal

Vrijheid Blijheid

Iris Planting

Voetbal

Vrijheid Blijheid

door: Marlies van Cleeff
2 juni 2022
3 tot 8 minuten lezen

De een staat al jaren aan de top, de ander schoot als een raket omhoog en speelde zich de afgelopen jaren definitief in de kijker. Middenvelder Jill Roord (25) en verdediger Lynn Wilms (21) zijn niet alleen ploeggenoten bij Wolfsburg en de Oranjevrouwen, maar ook dikke vriendinnen. Helden zocht hen op in Duitsland.

“Ik klim wel in de boom,” zegt Lynn Wilms als de fotograaf er om vraagt. “Kijk je wel uit?” antwoordt Jill Roord. “Zo gaat het altijd bij ons, Lynn doet dit soort dingen zonder nadenken.” Even later vervolgt Jill: “Wij gaan veel met elkaar om in Wolfsburg. We chillen samen, drinken koffie, of we gaan samen een tattootje zetten. Ik ga straks met je mee naar de tattooshop.” Lynn: “Ik ga een schildpadje laten zetten aan de binnenkant van m’n arm. Dat vind ik gewoon leuk, het heeft geen speciale betekenis, of zo.”
Jill: “Ik neem even een tattoopauze. Ik heb er een aantal op mijn armen, het is wel even goed zo.” Lachend: “Maar jij zit er binnen een paar maanden helemaal onder.”
Lynn: “Ik wil nog heel graag een ontwerp voor mij en mijn vader, omdat hij veel voor mij heeft betekend in mijn carrière.”

Chaoot
Jill: “Toen jij na het WK in 2019 werd opgeroepen bij het Nederlands elftal leerden we elkaar kennen. We gingen niet veel met elkaar om.”
Lynn: “Ik was achttien, ik kan me niet eens herinneren dat je tegen me hebt gepraat.” Lachend: “Je was een arrogante trien.” Jill: “Ik heb de eigenschap dat ik heel ongeïnteresseerd kan overkomen, terwijl ik dat helemaal niet ben.”
Lynn: “Ik kijk eerst de kat uit de boom. Daarna kom ik pas los.”
Jill: “Ja, behoorlijk los.”
Lynn: “Ik kwam binnen in een supersuccesvolle ploeg. Ze hadden de WK-finale gespeeld, ik kwam net terug van het EK onder 19. De meiden bij Oranje waren allemaal wat ouder. Ik was wat rustiger toen, vond het nog zo spannend. Maar in Wolfsburg hebben we elkaar helemaal gevonden.”
Jill: “Als je in het buitenland zit, dan is het sowieso fijn om een paar Nederlandse teamgenoten te hebben. Dan trek je vanzelf naar elkaar toe. Shanice van de Sanden ken ik al heel lang. Daar ben ik heel close mee. Verder ga ik met jou verreweg het meeste om.”
Lynn: “We klikken niet alleen buiten, maar ook in het veld. In het veld vinden we elkaar makkelijk. Toen het voor mij bij Wolfsburg in het veld ging lopen, kwamen we ook buiten het veld meer met elkaar in contact.”
Jill: “Voor het eerst voel ik dat ik iemand wil helpen, als een soort grote zus. Je luistert ook naar mij. Jij hebt enorm veel potentie, maar jouw hoofd zit je soms in de weg. Je wil te graag. Je bent ook een beetje een chaoot en heel emotioneel.”
Lynn: “Jij hebt veel meegemaakt. Je verhuisde al op jonge leeftijd naar het buitenland en bent snel volwassen geworden. Daarom kun je mij ook helpen.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: