Word abonnee

Wielrennen

‘Waarom? Dat is de vraag die ik mezelf continu blijf stellen’

Ferry Damman & Raymond Kerckhoffs

Wielrennen

‘Waarom? Dat is de vraag die ik mezelf continu blijf stellen’

door: Raymond Kerckhoffs
24 januari 2021
2 tot 7 minuten lezen

De beelden van de crash tijdens de Ronde van Polen gingen de hele wereld over. Fabio Jakobsen raakte op 5 augustus 2020 zwaargewond, voor zijn leven werd gevreesd. Iedereen viel over ‘dader’ Dylan Groenewegen heen. Hij werd geschorst, werd bedreigd en moest bewaakt worden. Voor het eerst doet Dylan uitgebreid zijn verhaal. “Ja, natuurlijk voel ik me schuldig.”

De finish van de eerste rit van de Ronde van Polen heeft de reputatie de snelste aankomst van het wielerjaar te zijn. Een sprint lichtjes bergaf, de snelheid hoger dan tachtig kilometer per uur. Iedere beweging, de kleinste afwijking kan in Katowice grote gevolgen hebben.
Woensdag 5 augustus 2020 is het voor velen de eerste wedstrijd na de coronabreak. Als doldrieste stieren razen de sprinters naar de finish.  Dylan Groenewegen heeft de lead als rechts achter hem Fabio Jakobsen op komt stomen. De twee Nederlandse sprinters behoren tot de absolute wereldtop, wat dit duel een extra dimensie geeft. Groenewegen beweegt naar rechts en wijkt te ver van zijn rechte lijn, waarna zijn fiets en die van Jakobsen een fractie van een seconde in elkaar haken.
De gevolgen van de massale valpartij die daarop volgt, zijn mede door de lokale omstandigheden desastreus. Enkele dagen wordt er voor het leven van Jakobsen gevreesd. Groenewegen verbrijzelt bij zijn val zijn sleutelbeen, maar moet vooral verder door het leven als ‘dader’. De horrorbeelden gaan de hele wereld over. “Een moordaanslag. Hij hoort in de cel thuis,” briest Deceuninck-Quick Step-teammanager Patrick Lefevere in de emotie na de val van zijn renner Jakobsen. Voor Groenewegen is Katowice eveneens het begin van een zwart hoofdstuk.

In shock
Het is kerstavond als we Dylan thuis opzoeken. Welgeteld 147 dagen na dato spreekt hij voor het eerst uitgebreid over De Val. Zijn zwangere vrouw Nine is de laatste weken al vijf keer opgenomen in het ziekenhuis met weeën en het ziet ernaar uit dat hun eerste kind veel te vroeg geboren zal worden. Daarom wil Groenewegen ons nu ontvangen, omdat hij na de geboorte van hun zoontje even niets anders aan zijn hoofd wil hebben. Een goed voorgevoel, want op 2 januari wordt Mayson, zes weken te vroeg, geboren.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: