Voetbal
Ronald Koeman
Ronald Koeman (61) maakt zich op voor zijn eerste eindtoernooi als bondscoach van het Nederlands elftal. Voor Helden Magazine nummer 72 vroegen we zijn voormalig coach Guus Hiddink, zijn oud-medespelers Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg en Jan Wouters, zijn eerste assistent Edward Sturing, zijn pupil bij Ajax Rafael van der Vaart en de huidige assistent-bondscoach, broer Erwin, naar hun mening over hem.
‘Koeman laat zich niet meer gek maken’
Als clubspeler won Ronald Koeman met zowel PSV als Barcelona de meest begeerde clubtitel, de Europa Cup I, tegenwoordig de Champions League. Met het Nederlands elftal won hij het EK in 1988. Als trainer wisselde hij, zoals elke trainer, hoogtepunten af met dieptepunten. Na het WK 2022 volgde hij Louis van Gaal op als bondscoach, na dat al eerder geweest te zijn van februari 2018 tot augustus 2020. Het was Guus Hiddink die Ronald Koeman introduceerde in het trainersvak.
“Ik kreeg met Ronald te maken toen ik trainer werd van PSV. Ik was assistent van Hans Kraay senior, maar Kraay was in maart 1987 ineens weg. Tijdelijk nam ik het over. Daarna werd ik definitief aangesteld als coach. We verloren na mijn eerste half jaar Ruud Gullit, die vertrok naar AC Milan, maar hadden Ronald en Gerald Vanenburg al gehaald. Het begon weer te lopen, we werden alsnog kampioen. Het seizoen daarna, in 1988, wonnen we de Europa Cup I. Dat schept een band.
Ronald was meteen een bepalende speler. Hij was geen echte verdediger, was eigenlijk meer middenvelder. Daarop stelden we ook onze tactiek af. Ronald had de vrijheid om door te schuiven naar het middenveld. Sterker, hij verscheen als libero heel vaak in het strafschopgebied van de tegenstander. Hij werd zelfs topscorer met twintig goals. In 1989 vertrok hij naar Barcelona en ook daar werd hij een veelscorende verdediger. Hij was een uniek talent.
Eric Gerets was in het veld de aanvoerder, maar Koeman was het op zijn manier ook. Ik weet nog dat we voor mijn eerste seizoen als hoofdcoach in de zomer van 1987 op trainingskamp waren in Winterswijk. De spelers gingen een avond uit en zouden om één uur terug zijn. Belt Ronald om vijf voor één op: ‘Trainer, mogen we nog een uurtje langer blijven?’ Ik vroeg of alle spelers mee waren en zei: oké, bepaal jij zelf maar hoe laat jullie terugkomen, maar wel met de hele groep. En o ja, morgenochtend om half acht doen we een lange bosloop. ‘Oké, trainer,’ zei hij. Je kon hem toen al die verantwoordelijkheid geven.”
Hiddink heeft ook een grote rol gespeeld in Koemans carrière als coach. “Hij heeft het zelf gedaan, maar ik heb denk ik wel de mogelijkheden geboden. Toen ik in 1996 bondscoach werd, wilde ik dat de spelers van die bijzondere generatie van 1988 voor het voetbal behouden zouden blijven. Unieke talenten als Ruud Gullit, Marco van Basten, Ronald Koeman, Jan Wouters, Gerald Vanenburg en ook Ruud Krol zijn geen jongens die je dagelijks vier jaar lang in schoolbanken moet zetten.
Dus hebben we een speciale spoedcursus voor die talenten in het leven geroepen, waarna ze zelf konden kijken of ze het trainersvak leuk zouden vinden. Marco zat toen nog met zijn enkel, maar die andere ex-spelers kwamen naar Zeist voor colleges en gingen stagelopen bij bijvoorbeeld Foppe de Haan. Ze keken eerst nog wel kritisch, maar zagen na twee maanden toch wel dat het een vak is waarvoor je ook iets moet leren.
Voor het WK van 1998 in Frankrijk nam ik naast Johan Neeskens, die al tijdens de kwalificatie mijn assistent was, ook Koeman en Rijkaard mee en gaf hen ook verantwoordelijkheid. Ik liet ze elk afzonderlijk analyses maken van onze tegenstanders in de eerste ronde van dat WK: België, Mexico en Zuid-Korea. In Frankrijk waren ze mijn echte assistenten. Zo hielpen zij mij en ik hen vervolgens in het zoeken naar een mogelijke toekomst in de voetballerij. En dan is het aan henzelf om te kijken of ze het vak leuk vinden, of ze het beheersen en er vol voor willen gaan.
Uiteindelijk is Ronald als enige nog actief in de top. Zoals elke coach heeft ook Ronald met tegenslagen te maken gehad. Je ziet dat je met vallen en opstaan de top kunt halen. Ik denk dat het bondscoachschap voor hem op dit moment de ideale baan is. Ik vind hem heel stabiel, hij is echt gegroeid. In de persconferenties zie je ook zijn ervaring, hij laat zich niet meer gek maken. Hij verdedigt zijn jongens, maar durft ook kritisch te zijn. Zijn jarenlange ervaring, eerst als speler en nu als coach, maken hem tot een stabiele bondscoach. Als we naast elkaar op de tribune zitten, hebben wij bijna altijd dezelfde gedachten over spelers. Ik ben bij de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal analist bij de NOS.” Lachend: “Zo zie je, iedereen kan tegenwoordig analist worden.”
Helden Magazine nummer 72
Het eerste gedeelte van het verhaal over Ronald Koeman komt voort uit Helden Magazine nummer 72. Het extra dikke zomernummer van Helden staat volledig in het teken van drie grote sportevenementen: het EK voetbal in Duitsland, de Tour de France en de Olympische Spelen in Parijs. Op de cover van de 204 pagina's tellende editie schitteren drie rolmodellen van wereldklasse uit de Nederlandse atletiek: Femke Bol, Sifan Hassan en Lieke Klaver. Wat is het geheim van hun succes? Experts zoals Ellen van Langen, Caroline Feith, Bart Bennema en Gregory Sedoc delen hun inzichten.
EK voetbal
De sportzomer van 2024 wordt afgetrapt met het EK voetbal, dat op 14 juni begint. Voor deze Helden brachten we een bezoek aan Milaan voor een interview met revelatie Tijjani Reijnders en zijn vrouw. Daley Blind 106-voudig international - bespreekt zijn indrukwekkende carrière aan de hand van foto’s. Brian Brobbey over de bondscoach, Marco van Basten, zijn toekomst, zijn roots en racisme. Arie Haan gaat vijftig jaar terug in de tijd, naar het WK voetbal in West-Duitsland dat eindigde met een nationaal trauma. Jan Wouters blikt terug op het gewonnen EK van 1988, ook in Duitsland. Het is nog altijd de enige hoofdprijs van Oranje.
Tour de France
Na het EK volgt de Tour de France, van 29 juni tot en met 21 juli. In deze Helden lees je een interview met sprinter Fabio Jakobsen en een portret van Mathieu van der Poel, die ook de olympische wegwedstrijd in Parijs rijdt. Jeroen Blijlevens en Steven de Jongh, ploegleiders bij Lidl-Trek, vertellen hun verhaal, en we vragen ons af: kan Sepp Kuss na de Vuelta ook de Tour winnen?
Olympische Spelen
De Olympische Spelen vinden plaats van 26 juli tot en met 11 augustus. Chef de mission Pieter van den Hoogenband kijkt terug op zijn gouden race twintig jaar geleden. Turnster Sanne Wevers bereidt zich voor op haar laatste kunstje, baanwielrenner Harrie Lavreysen spreekt over hoge verwachtingen, en BMX’er Niek Kimmann over zijn post-olympische dip. Sharon van Rouwendaal gaat voor goud in het openwater, roeizussen Bente en Ilse Paulis geven een dubbelinterview, en Simone van de Kraats hoopt op goud in het waterpolo.
Bovendien gingen we op bezoek bij Tes Schouten, Caspar Corbeau en Arno Kamminga, de drie schoolslagmusketiers. Alle drie zijn ze een medaillekandidaat in Parijs. Voor het eerst sinds 1992 plaatse een Nederlands duo zich op de 500 meter kanosprint voor de Spelen. Hoog tijd om kennis te maken met Selma Konijn en Ruth Vorsselman. Triatlontopper Maya Kingma stelde ernstige misstanden aan de kaak binnen het topsportprogramma van de triatlonbond. Dat werd de triatleet niet door iedereen in dank afgenomen. Joost Luiten is sinds kort vader en worstelde met golfyips. In aanloop naar de KLM Open, die hij twee keer won, doet hij zijn verhaal.