Aan het einde winnen niet altijd de Duitsers

door: Jasper Boks
26 mei 2015

26 mei 1999
Duitsers kunnen ook in de laatste minuut verliezen. Vandaag zestien jaar geleden verloor Bayern München door twee goals in blessuretijd van Manchester United in de finale van de Champions League.

Duitsers winnen altijd in de laatste minuut. Die bewering kon vandaag zestien jaar geleden in de prullenbak.

Op 26 mei 1999 nam Bayern München het in de Champions League-finale op tegen Manchester United. Negentig minuten lang was er in Camp Nou geen vuiltje aan de lucht voor de Duitsers. Al in de zesde minuut maakte Mario Basler de 1-0. Zijn vrije trap op de rand van het strafschopgebied ging langs de muur en laag in de verre hoek. Keeper Peter Schmeichel zag er niet goed uit, stond geparkeerd achter de muur.

Daarna probeerde de ploeg van Sir Alex Ferguson van alles, maar een gaatje in de hechte Bayern-verdediging werd niet gevonden. Sterker, de Duitse doelman Oliver Kahn kreeg amper wat te doen.

'Vooraf hadden de Britse tabloids de finale aangekondigd als een vervolg op de Tweede Wereldoorlog'

Vooraf hadden de Britse tabloids de finale aangekondigd als een vervolg op de Tweede Wereldoorlog, maar dit keer zouden de Engelsen het op het voetbalveld opnemen tegen de Duitsers. En dat nog wel op de dag dat Matt Busby, de coach die met Manchester in 1968 de eerste en enige Europa Cup 1 won, negentig zou zijn geworden.

Van de aangekondigde veldslag kwam aanvankelijk niets terecht en het leek er op dat Busby ook vijf jaar na zijn dood de enige coach zou blijven die United de cup met de grote oren bezorgde. Aanvoerder Roy Keane en Paul Scholes werden erg gemist, zonder de twee geschorste vuurvreters leek United een verzameling makke lammetjes. Scheidsrechter Pierluigi Collina hoefde niet eens geel uit te delen aan een speler van Manchester.

Bayern verdedigde en was met counters veel gevaarlijker dan United. Een afstandsschot van Basler had de lat geschampt. Invaller Mehmet Scholl leek de tot dan toe saaie finale een kwartier voor tijd te beslissen. Zijn lob ging over keeper Peter Schmeichel, die zijn allerlaatste wedstrijd in dienst van The Red Devils speelde, raakte de paal en kaatste terug in de handen van de Deen. De harde omhaal van Karsten Jancker uit een afgeslagen corner knalde vijf minuten voor tijd op de lat.

'De 38-jarige Lothar Matthäus leek af te zwaaien met een grote titel'

Bayern-trainer Ottmar Hitzfeld, die twee jaar eerder met Borussia Dortmund de Champions League had gewonnen, was al begonnen met publiekswissels. De 38-jarige Lothar Matthäus leek af te zwaaien met een grote titel. De al tot man van de wedstrijd gebombardeerde Basler leek matchwinner toen de vierde man het bord met drie minuten blessuretijd de lucht in stak.

Een paar tellen later tikte Stefan Effenberg een voorzet van Gary Neville corner. Schmeichel ging ook mee naar voren. De door David Beckham genomen hoekschop leek niet gevaarlijk. De bal werd maar half geraakt door een Bayern-verdediger en kwam daardoor voor de voeten van Ryan Giggs. Die haalde meteen uit. De bal leek naast te gaan, maar de ingevallen Teddy Sheringham stond in de baan van de bal en tikte die half aan. De bal werd net genoeg van richting veranderd om binnen de palen over de lijn te rollen. Kahn stak nog zijn hand in de lucht, maar buitenspel was het net niet: 1-1 in de 91ste minuut.

'Kahn en de Bayern-spelers op de lijn waren kansloos, de bal ging in het dak van het doel. In de 93ste minuut was het 2-1'

De camera zoemde in op een balende Matthäus. Er leek een verlenging met sudden death aan te komen. De bal kwam na de aftrap al snel bij een andere invaller, Ole Gunnar Solskjaer. Zijn voorzet werd door Sammy Kuffour over de achterlijn getikt. Opnieuw mocht Beckham een corner nemen. Zijn inzet kwam bij de eerste paal op het hoofd van de lange Sheringham, die hem naar de grond en richting tweede paal kopte. Solskjaer bedacht zich geen moment toen de bal zijn kant op kwam, op de rand van het doelgebied tikte hij de bal omhoog. Kahn en de Bayern-spelers op de lijn waren kansloos, de bal ging in het dak van het doel. In de 93ste minuut was het 2-1.

Er werd nog afgetrapt, maar zelfs voor Duitsers was de tijd te kort om nog wat uit te kunnen richten. Een paar tellen later gingen de spelers van United juichend door Camp Nou, terwijl Kuffour zich huilend op het gras liet vallen. Schol ging met zijn rug tegen de paal zitten en andere Bayern-spelers lieten zich op hun rug en met de handen voor de ogen op het gras vallen.

Achter de schermen moesten officials snel de linten in de kleuren van Bayern München om de oren van de beker vervangen voor rood-witte van Manchester United.

'Duitsers konden aan het einde, en nog wel in de laatste minuut, ook verliezen'

De nederlaag, vandaag zestien jaar geleden, ging in Duitsland de historie in als moeder aller nederlagen. Van de beroemde quote van Gary Lineker, die na de verloren halve finale na penalty’s bij het WK in 1990 stelde dat voetbal een eenvoudig spel is van elf tegen elf en waarbij op het einde de Duitsers winnen, klopte ineens helemaal niets. Duitsers konden aan het einde, en nog wel in de laatste minuut, ook verliezen.