Word abonnee

Helden in het nieuws

De eerste keer van Kirsten Wild

door: Kelly van Tilborg
21 april 2015

Bij alles is de eerste keer het spannendst, want wat gaat er gebeuren en hoe moet het precies? Wij vragen topsporters naar hun eerste keer: van een luier verschonen, tot de eerste keer verliefd zijn. Deze week de eerste keer van (baan)wielrenster Kirsten Wild.

De eerste keer dat je ging fietsen..
“Ik weet nog dat ik altijd mijn zijwieltjes eraf wilde hebben, dat ik ze er afbrak of omhoog deed. Mijn broer had dat ook en ik wilde altijd hetzelfde, ha. Ik weet ook nog dat we thuis een hele stoere BMX hadden en dat ik die gebruikte als racefiets. Dan deed ik mijn handen op de handremmen omdat dat er stoerder uitzag. Achteraf gezien was dat natuurlijk levensgevaarlijk.”

De allereerste keer dat je op een wielrenfiets zat..
“Dat weet ik nog heel goed. Dat was op een straatfeest bij mijn ouders in de straat. Ik was toen verkleed als wielrenster en zat op een oude wielrenfiets van mijn vader. Ik had zelf nog helemaal geen racefiets, dus dat was het begin.”

De eerste keer dat je een officiële wedstrijd fietste..
“Mijn allereerste wedstrijd was de Amstel Gold Race, die was er toen ook nog voor vrouwen. Het was best bijzonder dat de AGR mijn eerste wedstrijd was. Helaas kon ik maar zes kilometer meekomen en werd ik daarna gelost. Het was dus niet zo’n groot succes, ha.”

De eerste keer dat je jezelf plaatste voor een groot toernooi..
“Dat was het WK in Salzburg in 2006. Ook dat was trouwens niet zo’n heel groot succes. Ik zat vroeg in de kopgroep maar werd daarna gelost. Het was wel heel gaaf om erbij te zijn, maar als je daar dan toch bent wil je ook iets laten zien.”

De eerste keer dat je een belangrijke wedstrijd hebt gewonnen..
“De eerste die in me naar bovenkomt was niet een heel grote wedstrijd, maar kan ik mezelf wel goed herinneren. Het was of ik óf Marianne Vos die naar het WK baanwielrennen mocht. We reden een bike-off en uiteindelijk won ik. Het was best belangrijk, want uiteindelijk ging het ook nog om de Olympische Spelen.”

De eerste keer dat je naar school ging..
“Ik kon naar school lopen en ik liep altijd samen met mijn broers. We liepen dan stiekem door een smal weggetje want eigenlijk mocht dat niet van mijn ouders, ha. Later kreeg ik een heel coole fiets met een roze mand voorop en ook een mand achterop voor mijn pop. Die nam ik dan mee naar school.”

De eerste keer dat je jezelf op televisie zag..
“Ik vind het echt verschrikkelijk om mezelf op televisie te zien en mezelf te horen. De eerste keer zag en hoorde ik mezelf op een DVD. Iemand had mij toen gefilmd terwijl ik een interview gaf. Het was echt vreselijk. Ik zei op alles ‘ja’ en ik keek alle kanten op. Het kwam echt zo dom over. Daar heb ik wel van geleerd.”

De eerste keer dat je een wijntje dronk..
“Ik ben allergisch voor alcohol dus de allereerste keer dat ik alcohol dronk dacht ik: wat gebeurt er nu? Ik kreeg dikke ogen en allemaal vlekken op mijn gezicht. Ha, ook dat was dus geen succes.”

De eerste keer dat je verliefd was..
“Daar heb ik het pas nog met mijn ouders over gehad. Ik was verliefd op het broertje van een vriend van mijn broer. Volg je het nog? Hij heette Frederik en ik zei ook altijd dat ik met hem ging trouwen en dat ik nooit verliefd zou worden op een vreemde, ha. Beide dingen ben ik niet nagekomen. Ik ben nu al veertien jaar samen met Bas en hij was in het begin ook een vreemde.” 

Delen: