Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Hooijdonk: ‘Bij Feyenoord te veel gekeken naar de spits’

door: Jasper Boks
9 november 2014

Pierre van Hooijdonk speelde tijdens zijn carrière voor zowel Vitesse als Feyenoord. Zondag nemen beide ploegen het in Arnhem tegen elkaar op. Helden belde met de oud-spits en voetbalanalist in de aanloop naar onze Wedstrijd van de Week.

Jij speelde in het seizoen 1999-2000 voor Vitesse, wat voor gevoel heb je nu nog bij die club?

“Ik houd nog altijd de resultaten van Vitesse in de gaten en ik vind het leuk om de mensen daar te zien die er in mijn tijd ook al waren. Maar ik heb bij Vitesse niet hetzelfde gevoel als ik heb bij Feyenoord en NAC.”

Vitesse staat op dit moment elfde in de competitie.

“En dat is veel te laag, want Vitesse heeft een heel sterke selectie. Misschien op papier zelfs wel de sterkste van de hele eredivisie. Doordat de spelers onder de Vitesse-vlag spelen, onderschatten veel mensen hen een beetje. Dat doe ik in elk geval niet. Het verbaast me echt dat Vitesse zo laag staat.”

Met het spelersmateriaal van Vitesse moet je mee kunnen doen om de titel en dat mag je als club best uitspreken'

Heeft dat te maken met het gevoel dat de spelers bij Vitesse hebben? De meeste spelers zijn niet door de club opgeleid, velen van hen zijn huurlingen.

“Dat vind ik iets te makkelijk om te stellen in deze fase van de competitie, ik denk dat ze nu bereid zijn zich weg te cijferen voor elkaar. Na de winterstop zou het een rol kunnen spelen dat spelers weten dat ze na het seizoen weer zijn vertrokken. Vitesse presteerde vorig jaar heel goed voor de winterstop en daarna veel minder. Lucas Piazon begon het seizoen heel goed, maar vanaf januari hebben we weinig meer van hem gezien.”

Vitesse verloor al vier keer en speelden drie keer gelijk, waar ligt dat dan aan, denk je?

“Ze hadden aan het begin van het seizoen moeite met scoren, dat zag je tegen Ajax en PEC Zwolle en dat ging ten koste van goede resultaten. Wat ook een reden kan zijn, is de druk die bij Vitesse lager ligt dan bij topclubs als Ajax, Feyenoord en PSV. Bij een topclub moet er gewonnen worden. Een paar jaar geleden hebben veel mensen gelachen om de uitspraak dat Vitesse binnen drie jaar kampioen zou worden. Maar ik vind het juist goed dat een club zo’n doel stelt, dan breng je er bij een club in dat er gewonnen moet worden. Die druk hoort bij een topclub. Ik heb nu het idee dat de lat een beetje te laag wordt gelegd, want met dit spelersmateriaal moet je mee kunnen doen om de titel en dat mag je als club best uitspreken.”

'Het probleem is niet de goals maken, maar de kansen creëren. Dost gaat die ook niet creëren'

Feyenoord heeft de stijgende lijn te pakken, zeker als je naar de resultaten kijkt. Er is nu vijf maal op rij gewonnen in de competitie. Zie jij die stijgende lijn ook af aan het spel?

“Je moet haast blind zijn om dat niet te zien, maar ik ben wel voorzichtiger dan velen. Feyenoord is heel degelijk van achteruit, maar ik mis creativiteit in de aanval. Er worden te weinig kansen gecreëerd.”

De naam van Bas Dost blijft ook maar rondzingen, als versterking voor in de winterstop.

“Het probleem is niet de goals maken, maar de kansen creëren. Dost gaat die ook niet creëren. Er wordt steeds naar de nummer negen gekeken bij Feyenoord, maar de spits van Ajax en die van PSV hebben er niet meer gescoord. De focus bij Ajax ligt niet op de spits, toch is die club al vier keer op rij kampioen geworden. PSV scoort heel gemakkelijk, maar hun aankoop Luuk de Jong heeft er drie gemaakt als spits. Ik snap dus niet helemaal waarom er bij Feyenoord zo wordt gekeken naar de spits. Het is maar net wat je wilt zien.”

Misschien komt het doordat Graziano Pellè de veelscorende spits en het gezicht was van Feyenoord vorig seizoen?

“Maar vergeet niet dat Pellè een heel goede Jean-Paul Boëtius op links en Ruben Schaken op rechts had, dit seizoen is die situatie anders.”

Tot slot: wat is jouw prognose van Vitesse-Feyenoord?

“Dit is een heel serieuze krachtmeting. Feyenoord heeft vertrouwen en heeft het geluk ook een beetje aan zijn zijde, bleek in de Europa League tegen NK Rijeka. Feyenoord zit in de flow en dat zorgt ervoor dat het met 1-2 wint. Voor de ontwikkeling van deze ploeg zou het ook heel goed zijn als ze een goed resultaat boeken in Arnhem, want Vitesse heeft een heel goede ploeg.” 

Delen: