Word abonnee

Uit helden

Kromowidjojo: ‘Ik wil mijn moeder nog één keer trots maken’

door: Jasper Boks
27 juli 2016

Ranomi Kromowidjojo kroonde zich vier jaar geleden tot olympisch zwemkoningin. Twee keer goud en één zilveren plak nam ze mee terug uit Londen. Met dank aan Netty, die jarenlang voor haar dochter heeft klaargestaan. In de nieuwe Helden vertellen ze hun verhaal. “Als moeder heb ik het zo slecht nog niet gedaan.”

Haar derde Spelen worden zeer waarschijnlijk haar laatste. Wellicht stopt ze meteen na Rio met zwemmen.

Ranomi: “Als ik heel slecht zwem, kan dat een reden zijn om juist door te gaan. Ach, ik weet het gewoon nog niet. Het gevoel dat ik na afloop van de Spelen heb, zal leidend zijn of ik besluit te stoppen.”

'Voor Londen draaide alles alleen om zwemmen; die oogkleppen zijn de laatste jaren wat meer afgegaan'

Netty: “Ik ga niet telkens vragen of je al weet wat je plannen na de Spelen zijn. Het laatste waar je nu op zit te wachten is een moeder die telkens vraagt of je nu wel of niet doorgaat.”

Ranomi, lachend: “Die vraag krijg ik al genoeg. Fijn dat ik die thuis niet ook nog eens voor m’n kiezen krijg.”

Netty: “Maar als je er niet bij bent, hebben papa en ik het er natuurlijk weleens over. Fantaseren we een beetje over jouw leven zonder zwemmen.”

Ranomi: “Ik merk wel dat ik veel meer bezig ben met mijn toekomst. Voorheen was ik bang om daarover na te denken, dacht ik dat die gedachte me zou afleiden van mijn heilige doel. Voor Londen draaide alles alleen om zwemmen. De oogkleppen zijn de laatste jaren wat meer afgegaan. Ik ben nu nog altijd volledig gefocust op mijn sport, hoor, maar als ik thuis op de bank zit, durf ik best al eens na te denken over het leven na het zwemmen. Ik word toch een jaartje ouder.”

'Mijn hele levensgeluk hangt niet af van mijn prestaties in Rio. Hou op, zeg!'

Netty, lachend: “Als je jezelf op je 25ste al oud noemt…”

Ranomi: “Ik ben meer dan Ranomi de zwemster, dat besef heb ik. Mijn leven stopt niet na het zwemmen en dat zorgt voor vertrouwen en rust. Rio moet ook niet per se het hoogtepunt van mijn leven worden. Ha, het moet een van de hoogtepunten worden. Maar eh, mijn hele levensgeluk hangt niet af van mijn prestaties daar. Hou op, zeg! Hopelijk heb ik na de Spelen nog een jaar of zestig te gaan en dan zou het toch heel zuur zijn als ik voor altijd over Rio moet blijven nadenken?”

Het complete verhaal met Ranomi is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt en via Blendle.

Delen: