Word abonnee

Voetbal

Cody Gakpo: ‘Een eer dat mensen zo over me praten’

Bram Berkien/ PSV Media & Paul Raats

Voetbal

Cody Gakpo: ‘Een eer dat mensen zo over me praten’

door: Marlies van Cleeff
8 november 2022
4 tot 9 minuten lezen

Cody Gakpo (23) laat wekelijks zien wat hij waard is voor PSV. De linksbuiten scoort de ene na de andere goal en geeft veel assists. Ook bondscoach Louis van Gaal is gecharmeerd van de, in zijn ogen, nummer tien van het Nederlands elftal. We legden hem zeven uitspraken voor.

‘Het is niet eerlijk om Gakpo met Erling Haaland te vergelijken. Haaland is gewoon een monster. Letterlijk en figuurlijk.’ Wim Kieft in Veronica Offside op 7 oktober 2022

“Ik wist niet dat Wim Kieft dit ook had gezegd. Naar die praatprogramma’s kijk ik eigenlijk nooit. Maar ik ben geregeld met de vergelijking met Haaland geconfronteerd. Natuurlijk is het een eer dat ik word vergeleken met zo’n topper. Haaland doet het fantastisch bij Manchester City en heeft geweldige statistieken. Hij scoort bijna elke wedstrijd. Ik doe mijn best bij PSV om zoveel mogelijk te scoren en assists te geven om het team te helpen. En mooi dat mensen ons dan vergelijken, maar we zijn verschillende types. Haaland is echt een diepe spits en ik ben meer een linksbuiten en speel tussen de linies.

Kijk jij veel naar andere spelers?

Ja. Ik vind dat ik van iedereen iets kan leren, probeer altijd te kijken naar wat een ander beter doet dan ik om me zo te blijven ontwikkelen. Bij het Nederlands elftal leer ik veel van Memphis, Frenkie de Jong en Virgil van Dijk, dat zijn de beste spelers met wie ik tot nu toe heb gespeeld, maar het hele Nederlands elftal bestaat uit zoveel goede spelers, daar word ik ook alleen maar beter van. Memphis is een heel goede aanvaller en veel verder in zijn carrière dan ik. Als hij bij FC Barcelona speelt, kijk ik hoe hij bepaalde dingen doet in het veld zodat ik daar weer van kan leren.”

Hoe komt het dat jij zo op dreef bent dit seizoen, wat is jouw geheim?
Lachend: “Ik heb geen geheim, hoor. Ik probeer me alleen voortdurend te blijven ontwikkelen. Ik heb altijd geroepen dat ik nog meer rendement kan halen. En als ik weet dat ik dat kan, dan is het natuurlijk fijn dat het er ook uit komt. Ik ga nu nog zorgvuldiger om met de kansen die ik krijg. En ik probeer situaties steeds beter te herkennen, zodat ik weet wat de juiste keuzes zijn die ik kan maken.

Scoren en assists geven is een groot onderdeel van mijn ‘werk’, maar ik wil ook betrokken zijn bij het spel. Op dat vlak heb ik me dit jaar ook ontwikkeld. Een extra focuspunt is bovendien mijn linkerbeen. Dit seizoen heb ik al een paar goals met links gemaakt.”

HELDEN MAGAZINE EDITIE 64 

Het verhaal van Cody Gakpo komt voort uit Helden Magazine nummer 64. In het dubbeldik eindejaarsnummer wordt er teruggeblikt naar het sportjaar 2022. Naast een uitgebreid interview met Irene Schouten komen nog tal van sporters en coaches voorbij die 2022 kleur gaven. Shorttrackkampioen Suzanne Schulting en haar coach Jeroen Otter gaan in gesprek. 

Ook schaatshelden Thomas Krol en Kjeld Nuis komen voorbij. Merijn Zeeman vertelt over het succes van wielerploeg Jumbo-Visma en wat maakt Annemiek van Vleuten, die dit jaar alles won wat er te winnen viel, zo goed? Verder zijn er inspirerende sportverhalen te lezen in de vorm van een rapportage of interview van Giovanni van Bronckhorst, John van ’t Schip en Hennie Stamsnijder. 

WK voetbal Special 

Daarnaast staat Helden Magazine editie 64 in het teken van het WK voetbal. In de ruim zeventig pagina’s tellende WK Special vertellen kenners als Ronald Koeman en Ruud Gullit wat Virgil van Dijk zo’n bijzondere voetballer maakt. Verder exclusieve interviews met Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt en balkunstenaar Soufiane Touzani. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 64! 

Wil je geen geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: