Word abonnee

Voetbal

Dirk

Iris Planting

Voetbal

Dirk

door: Michel van Egmond
14 november 2017
5 tot 10 minuten lezen

Drie keer scoorde Dirk Kuijt in de kampioenschapswedstrijd van Feyenoord. Zijn vriend en zaakwaarnemer Rob Jansen zat op de tribune bij het gouden afscheid. Jansen gunde Michel van Egmond een kijkje achter de schermen van het topvoetbal. Dit is een voorpublicatie uit het boek DEAL. Over Dirk.

Het is zondagmiddag 14 mei 2017, één minuut over halfdrie in Rotterdam-Zuid. De Kuip trilt tot in het diepst van haar voegen. Dirk Kuijt heeft zojuist de score geopend in de kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen Heracles. Op de tribunes wordt iedereen gek. De wedstrijd is nog geen minuut oud, maar veel mensen beginnen al te huilen. Op de eerste ring heeft Rob Jansen een mouw van zijn overhemd omhooggetrokken. Hij wijst op zijn onderarm, schreeuwt: ‘Kijk dan!’ en toont zijn kippenvel. Daarna begint ook hij een paar keer flink te slikken.

Wanneer Jansen spreekt over de wereld waarin hij groot is geworden, drukt hij zich acht van de tien keer cynisch uit en de negende keer is hij boos. Het is maar sporadisch dat je hem ziet genieten van zijn succes. ‘Ik ben er altijd goed in geweest de shit in mijn leven te benadrukken en het succes te bagatelliseren,’ zei hij een keer. ‘Dat is een slechte eigenschap. Het zal wel iets te maken hebben met mijn vader. Ik heb altijd het idee gehad dat ik me aan hem moest bewijzen, maar dat ik faalde. De lat lag hoog, bij ons thuis. En je had eigenlijk altijd het idee dat je hem teleurstelde. Misschien was het niet zo, maar zo voelde het wel. Complimenten heb ik ook altijd gewantrouwd. Dat heeft daar ook mee te maken.’

Maar nu overheerst toch de euforie, de oprechte vreugde om een grote sportprestatie van een van zijn trouwste spelers. Maandenlang had hij achter de schermen gesprekken gevoerd met Kuijt en zijn familie, constant hamerend op het belang om op tijd afscheid te nemen, om zich rustig te houden in de media op de momenten dat Van Bronckhorst hem op de bank liet zitten, om de landstitel als enige doel voor ogen te houden.

Delen: