Word abonnee

Atletiek

‘Het was echt spelen met vuur’

Paul Raats

Atletiek

‘Het was echt spelen met vuur’

door: Dolf Jansen
9 november 2021
2 tot 7 minuten lezen

Abdi Nageeye (32) rende naar olympisch zilver op de marathon. Dat was al legendarisch. Maar dat hij in de laatste kilometers ook nog zijn maatje Bashir Abdi op sleeptouw nam en naar brons loodste, ging de hele wereld over. Hardloopfanaat, cabaretier en schrijver Dolf Jansen knoopte voor Helden het gesprek met Abdi aan.

Eigenlijk zou je Abdi Nageeye willen ontmoeten in Kenia, waar hij woont en jarenlang trainde. Of in Ethiopië, waar hij de laatste tijd zijn trainings­ kampen belegt. Of in Sapporo, de plek waar hij naar zilver liep in de olympische marathon en verant­ woordelijk was voor een van de mooiste wedstrijd­ finishes ooit.

Het gesprek met Abdi vindt niet plaats in Kenia, Ethiopië of Sapporo, maar in Nijmegen, op de burelen van zijn management Global Sports Communication. Maar ook dat is geen verkeerde plek: alles en iedereen ademen daar atletiek. Overal zijn bekers, wedstrijdshirtjes en gesigneerde start­ nummers te zien. En foto’s van de allergrootste atleten van de afgelopen decennia: van Haile Gebrselassie tot Gabriela Szabo, van Jos Hermens – tevens de baas van het hele spul – tot Sifan Hassan.

Abdi draagt shorts, slippers en een oranje truitje als we over de olympische marathon van 8 augus­ tus beginnen. De marathon waarin hij zilver pakte achter wereldrecordhouder Eliud Kipchoge, maar waarin hij in de laatste kilometers ook nog oog had voor zijn Belgische trainingsgenoot Bashir Abdi. Hij moedigde zijn vriend, die net als hij in Somalië werd geboren, aan en coachte hem naar olympisch brons. “Het was mijn dertiende marathon en ik ben na afloop nog nooit zo moe geweest…”.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: