Word abonnee

Wielrennen

Thomas Dekker: ‘Ik wil rust voelen en van mezelf houden’

Iris Planting

Wielrennen

Thomas Dekker: ‘Ik wil rust voelen en van mezelf houden’

door: Barbara Barend
2 juni 2022
8 tot 13 minuten lezen

Thomas Dekker (37) was ooit de golden boy van het Nederlandse wielrennen. Hij leefde het leven in the fast lane, kende hoge pieken en diepe dalen. Hij kwam zichzelf vorig jaar keihard tegen en had het gevoel dat het niet veel nut had dat hij er nog was. Barbara Barend sprak met hem over een leven van vallen en opstaan.

“Het is het afgelopen jaar echt op en af met me gegaan. Ik heb heel diep gezeten, was zo verdrietig. Ik dacht in die tijd geregeld als ik in bed lag: als ik nu op een knopje kan drukken dat het gewoon klaar is, dan denk ik dat ik die in zou drukken. En dan dacht ik ook aan m’n ouders, m’n zusje en de kinderen van m’n zusje. Misschien zouden ze me begrijpen, dacht ik op die momenten, want het is niet zo dat het heel veel nut heeft dat ik hier nog ben.”

Thomas Dekker was de golden boy van het Nederlandse wielrennen. In de jeugd was hij ijzersterk en ook nadat hij in 2005 prof werd bij Rabobank liet hij zich meteen al zien. De verwachtingen waren hooggespannen. In 2007 leek Michael Rasmussen op weg naar de eindzege in de Tour, met Thomas als superknecht. Rabobank gooide de Deen in het geel uit de Tour wegens gelieg over zijn whereabouts. Maar Thomas ging een mooie toekomst als klassementsrenner tegemoet, was na die Tour de heersende gedachte. Een jaar later werden afwijkende bloedwaarden bij hem geconstateerd.

Hij vertrok bij Rabobank en tekende bij Lotto Soudal. Op 1 juli 2009 werd bekend dat bij herbeoordeling van de bloedstalen uit 2007 bij Thomas epo was aangetroffen. Hij kreeg een schorsing van twee jaar en gaf in 2010 toe naar doping te hebben gegrepen. In juli 2011 keerde hij terug in het peloton. Op 25 februari 2015 deed hij een poging het werelduurrecord te verbeteren, zijn laatste kunstje als wielrenner.

“In augustus 2014 had ik de Ronde van Utah gereden, die we met mijn ploeg Garmin Sharp wonnen met Tom Danielson. We hadden acht dagen voor de volgende wedstrijd, dus ik dacht: ik loop even rond, ga een kroeg in en daar heb ik Nathalie Marciano leren kennen. Ik was op slag verliefd. Na de eerste kennismaking heb ik haar elke dag gesproken, zijn we samen op vakantie geweest en is ze naar Nederland gekomen.

Nathalie was nog aanwezig bij mijn poging het werelduurrecord te verbeteren in Mexico. Daarna stopte ik met wielrennen. Het was klaar, ik had mijn hele leven niets anders gedaan, had van mijn tiende tot mijn dertigste gefietst. Nathalie vroeg nadat ik was gestopt: ‘Wat ga je dan nu doen?’ Ik vertelde dat ik geen flauw idee had. Zij zei: ‘Dan kom je toch hiernaartoe.’ Voor de liefde ben ik naar Los Angeles vertrokken.

Ik wist al dat ze best vermogend was, had vakanties van haar gezien. Toen ik de eerste keer in LA aankwam, zei Nathalie: ‘Ik stuur een chauffeur.’ Ik antwoordde dat ik elf uur in het vliegtuig had gezeten en dat zij gewoon naar het vliegveld moest komen zodat we lekker samen naar haar huis konden rijden. Maar Nathalie bleek nog nooit zelf naar een vliegveld gereden te zijn, had haar eigen vliegtuig…

Woonde ik ineens in een huis in Beverly Hills. Nathalie was zo vermogend omdat ze samen met haar ex-man het kledingmerk Guess had opgezet. In haar villa kreeg ik een heel grote inloopkast. En de slaapkamer sloot aan op twee badkamers, ik kreeg mijn eigen badkamer. Maar ik vond natuurlijk dat we samen gezellig één badkamer moesten delen. Op dat moment was Nathalie 48 en ik dertig. Je ziet vaak dat een oude man aanknoopt met een jonge vrouw en haar heel goed verzorgt, haar overlaadt met cadeaus. Die vrouw moet vooral heel mooi zijn. Bij ons was ik juist de jongere…”

Ik maakte al snel de afspraak met Nathalie dat ik niet het gevoel wilde hebben dat ze dingen aan mij gaf en wilde dat onze relatie gelijkwaardig voelde, ook al was het dat op financieel gebied niet. Ik was gewend te geven, maar dit niveau kon ik niet aan. Dat heeft ze goed aangevoeld. Bedenk dat we voor tonnen per maand aan leuke dingen hebben uitgegeven, maar ze heeft dat nooit slecht laten voelen. Ook hier in Nederland kennen we mensen met veel geld, maar dit was next level. Haar jongste dochter woonde nog thuis, die zou een jaar later gaan studeren in New York. Het voelde meteen heel vertrouwd ondanks het leeftijdsverschil en twee totaal verschillende afkomsten.

‘Mensen vragen me vaak naar mijn relatie met Michael Boogerd. Laat ik vooropstellen: het spijt me dat ik hem pijn heb gedaan’

Zij is Joods-Marokkaans. Kwam ik daar met mijn achtergrond uit Dirkshorn, in de kop van Noord-Holland. Ik vierde ineens sabbat. We hadden echt een prachtige relatie. Los Angeles voelde voor mij als een bevrijding. Het was altijd mooi weer en er was niemand die over mijn wielercarrière begon. Ik kwam terecht in een wereld die nog extremer was dan het wielrennen. Nathalie heeft een grote naam in de kunstwereld, in contemporary art, dus we vlogen de hele wereld over naar alle grote kunstbeurzen. We waren gewoon verliefd en 24 uur per dag met elkaar. Het was zo’n bijzondere periode; heel liefdevol, in een wereld die ik niet kende.

Nathalie kende heel veel mensen. Ze bleek goed bevriend met acteur Leonardo DiCaprio, die kwam geregeld langs. Dan speelden we bijvoorbeeld het spelletje Wie ben ik, zaten we met een plakkertje op ons voorhoofd en moesten we raden wie wie was… Zanger Bruno Mars was daar ook weleens bij.

Tekst gaat verder onder de foto

Thomas Dekker

Ik was heel spiritueel met Nathalie. Toen ik in Los Angeles woonde, dronk ik nog iedere dag en vaak ook te veel, maar dat deed iedereen daar. Die wereld was zo gek… Aan de ene kant zag ik allemaal ongelukkige mensen om me heen, mensen die veel dronken, die drugsverslaafde kinderen hadden. Maar ik zag dezelfde mensen ook aan soul searching doen. Nathalie had bijvoorbeeld twee healers in dienst, die ons overal in de wereld begeleidden met spirituele dingen. Veel mensen in Beverly Hills weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen, dus gaan ze dingen verzinnen, waaronder ook alle vormen van therapie.

Wij zaten samen ook in therapie, waardoor ik een enorme zelfontwikkeling doormaakte. Ik ben in die periode ook gestopt met drinken. Ik had een heel druk sociaal leven in LA, met altijd wijn of een wodkaatje-soda. Uiteindelijk is drank een downer, gelukkig realiseerde ik me dat op tijd en ben ik bewust gestopt met drinken. Ik voelde dat ik kapot zou gaan als ik was blijven drinken. Dan zou ik die zielige gast aan de bar worden, die ex-topsporter die lang geleden had gefietst en van wie niks meer was overgebleven.”

Eind 2016 kwam de biografie Thomas Dekker – Mijn Gevecht uit, die hij samen met journalist Thijs Zonneveld schreef. Thomas vertelde openlijk over wat hij had meegemaakt tijdens zijn carrière. Hij gaf openheid over het verborgen leven vol seks, drugs, drank, doping en geld dat hij jarenlang leidde en noemde in de biografie man en paard. Zijn ploeggenoot en maatje Michael Boogerd kwam er ook niet goed vanaf.

Helden Magazine 62

Het eerste gedeelte van het verhaal van Thomas Dekker komt voort uit Helden Magazine 62. In deze dubbeldikke editie schittert naast Vivianne Miedema, Ruud Gullit op de cover. Gullit spreekt zich uit over Max Verstappen, Marco van Basten, Louis van Gaal, Erik ten Hag, Ronald Koeman, Virgil van Dijk, Memphis Depay en de Black Lives Matter-discussie.

De Oranje Leeuwinnen gaan in Engeland proberen hun Europese titel van 2017 te prolongeren. In het EK vrouwenvoetbal gedeelte spraken we met Dominique Janssen, Jackie Groenen, Jill Roord & Lynn Wilms, Shanice van der Sanden en bondscoach Mark Parsons.

In Helden Magazine 62 lees je nog meer interviews en reportages over voetbal. Een gesprek met Luis Sinisterra en zijn trotse moeder. Trainer en oud-voetballer Wim Jonk over Johan Cruijff, Louis van Gaal en Dennis Bergkamp, Molukse voetbalhelden Simon Tahamata & Jack Soumaru én keeper van landskampioen Ajax: Remko Pasveer.

Ook spraken we de in korte tijd uitgegroeide boegbeeld van de Nederlandse atletiek: Femke Bol, blikken we samen met drievoudig olympisch kampioen, hockeyster Lidewij Welten en we nemen de carrière door van mountainbike pionier Bart Brentjes en is Jetze Plat een voorbeeld voor velen.

Verder was Tim Montgomery de snelste man op aarde, is Cees Bol sprinter bij Team DSM en is Lewis Hamilton de succesvolste Formule 1-coureur aller tijden. Victoria Koblenko daarnaast interviewde Mister Nice Guy en marathonloper Björn Koreman én hockeyster Marijn Veen vertelt over de moeilijke tijd in aanloop naar het WK.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 62 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.

Delen: