Word abonnee

Wielrennen

Koen Bouwman: ‘King Koen’

ANP & Bram Berkien

Wielrennen

Koen Bouwman: ‘King Koen’

door: Jasper Boks
28 juli 2022
6 tot 11 minuten lezen

Koen Bouwman won in de Giro twee etappes en het bergklassement. De 28-jarige wielrenner is weer een exponent van het oppermachtige Jumbo- Visma die is opgestaan. Een gesprek met King Koen over opgroeien met de muziek van Normaal, rijden voor het FC Barcelona van het wielrennen en zijn ambities.

K zeg oeh! Ik zeg ah!

Twee keer sprintte Koen Bouwman in heuveletappes naar de ritzege in de Giro d’Italia. Dat hij goed kon klimmen was al wel bekend, maar dat hij ook nog razendsnel is in de laatste meters wist lang nog niet iedereen. Ook nam hij als eerste Nederlander ooit de blauwe bergtrui mee naar huis. Bijnamen waren snel gevonden voor de revelatie van Jumbo-Visma: King Koen of Koen Blauwman. Na terugkomst in geboortedorp Ulft werd hij gehuldigd. “Er zijn veel mensen uit de buurt die mij al vanaf m’n zevende hebben zien rondcrossen. Voor hen is het ook leuk dat ik het zo goed heb gedaan. Van mij hoeft die aandacht niet. Ik heb ook best veel aanvragen van talkshows gehad, maar ik ga liever met m’n vrienden barbecueën, met familie uit eten, lekker vissen of vogels spotten.”

Lachend: “Ik heb al tegen m’n ouders gezegd dat ze me aan m’n jas trekken als ik gekke dingen ga doen. Ik blijf gewoon Koen, hoor. Mijn grote droom was altijd om een keer een rit te winnen in een grote ronde. Ik had ook meteen het gevoel: ik ben zo goed in orde, ik kan het misschien nog wel een keer.” Hij is even stil, zegt dan: “Dat klinkt misschien een beetje arrogant, hè?”

Moeder Angela, net als haar zoon in dienst van Jumbo, maar dan als kassière van de plaatselijke supermarkt, had het maar wat druk met het naaien van blauwe shirtjes voor alle neefjes en nichtjes van Koen. “Van de bedrijfsleider van de Jumbo waar mijn moeder werkt, mocht ze tijdens de Giro telkens eerder naar huis om naar mij te kijken op tv. Ging hij zelf achter de kassa zitten. Toen ik mijn eerste etappe won in de Giro en mijn neefjes en nichtjes mij na afloop met een fles champagne zagen spuiten op het podium, riepen ze: ‘Koen is net Max Verstappen!’”

Koen is een kind van de Achterhoek. De streek waar de jaarlijkse Zwarte Cross een begrip is en waar iedereen de muziek van Normaal en Jovink en de Voederbietels mee kan zingen. “Ik ben ook met die muziek opgegroeid, hoor. Als ik in m’n jeugd met mijn vader in de auto zat naar een koers, dan draaiden we cd’s van muzikanten uit de Achterhoek. De nummers van Normaal kan ik uit volle borst meezingen. De Achterhoek is mijn thuis. Sinds eind vorig jaar woon ik er ook weer. Ik heb met mijn ex-vriendin drie jaar in Assendelft gewoond, maar toen de relatie uitging, ben ik weer teruggekeerd. De mensen daar staan altijd met beide beentjes op de grond.”

Koen was van jongs af aan bezeten van fietsen. Na lang zeuren kreeg hij op zijn zevende zijn eerste racefietsje. Het fietsen combineerde hij ook nog een tijdje met voetballen. Toen hij bij de F’jes van Ulftse Boys speelde, kreeg hij uitnodigingen voor scoutingsdagen en De Graafschap toonde interesse. Maar Koen koos voor de fiets. Net als streekgenoot Robert Gesink, die opgroeide in Varsseveld, op tien kilometer van zijn ouderlijk huis. “Als tiener was Robert een voorbeeld voor me. Toen ik bij de nieuwelingen reed, gingen we samen weleens fietsen of deden allebei mee aan een toertochtje bij ons in de streek. Het mooie vond ik aan Robert, maar ook aan Bauke Mollema die uit Groningen komt, dat je niet per se op vierduizend meter boven zeeniveau geboren hoeft te zijn om een goede klimmer te zijn.”

Oehoe oehoerend hard

Kwamen zie daor aangescheurd Koen was in de jeugd nooit een van de besten van Nederland. “Ik heb altijd voor mijn plekje moeten knokken. Ik was geen natuurtalent, voor mijn gevoel heb ik meer trainingsuren nodig dan anderen. Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Wout van Aert zijn na een rustperiode binnen de kortste keren weer op niveau. Bizar. Dat is ook het verschil tusen mannen die de Tour kunnen winnen, en mij. Maar met hard werken kun je ook een eind komen.” Hij kreeg op zijn negentiende een plekje in continentale ploeg Jo Piels, ging twee jaar later naar opleidingsploeg SEG Racing.

Een ritzege in de Ronde van de Aostavallei, op zijn 21ste, zorgde voor de ommekeer. Koen mocht halverwege 2015 stage lopen bij LottoNL-Jumbo, de voorloper van Jumbo-Visma. “Die stageplek had ik ook zeker te danken aan Gesink. Robert zat in de Tour toen ik die rit in de Aostavallei won. Ik begreep dat hij toen binnen de ploeg mijn naam liet vallen. In dit wereldje kan het geen kwaad als mannen met de status van Robert je naam laten vallen. Er waren in die periode meer ploegen die interesse toonden, maar ze durfden het toch niet met me aan. Jumbo gelukkig wel.”

Helden Magazine editie 63

Het eerste gedeelte van het verhaal van Koen Bouwman komt voort uit Helden Magazine nummer 63. In aanloop naar de Dutch Grand Prix duiken we in de slipstream van Max Verstappen met sportief directeur Jan Lammers. Hij bespreekt zijn mooiste momenten op het circuit. Daarnaast was het op 8 juli alweer vijf jaar geleden dat Abdelhak Nouri werd getroffen door een hartstilstand. Barbara en Frits Barend gingen bij hem langs en spraken voor het eerst uitgebreid met de vrouwen uit het leven van Appie: zijn moeder, zussen, schoonzussen en tante. “We genieten van Appie zoals hij nu is.”

Verder in de 63ste editie van Helden. Nika Daalderop is de nieuwe blinkvanger van de Nederlandse volleybalvrouwen en maakte in aanloop naar het WK in eigen land een droomtransfer. Feyenoordspeler Marcus Pedersen en hockeytalent Noor Omrani doen samen hun verhaal. Jens en Melle van ’t Wout zijn broers en shorttrackers. Een gesprek met het dynamische duo voorafgaand aan het nieuwe seizoen over Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt, een litteken, opgroeien in Canada en beren in de tuin. Zwemster Kira Toussaint spreekt over de roerige periode waarin haar relatie werd verbroken en zij verhuisde naar Amerika.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 63! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: