Word abonnee

Schaatsen

‘We zitten in hetzelfde schuitje’

Jasper Faber

Schaatsen

‘We zitten in hetzelfde schuitje’

door: Barbara Barend & Jasper Boks
25 januari 2021
4 tot 9 minuten lezen

Joy Beune (21) en Kjeld Nuis (31) zijn schaatscollega’s én geliefden. Over hun relatie was veel te doen. In aanloop naar de WK afstanden in Heerenveen (11-14 februari) waarvoor ze zich allebei kwalificeerden, doen ze voor het eerst samen hun verhaal.

“Soms liggen we met z’n tweeën helemaal in een deuk. Ook als anderen erbij zijn en zij totaal niet snappen waar wij zo om moeten lachen. Heerlijk,” zegt Kjeld Nuis terwijl hij zijn vriendin Joy Beune met een grote smile aankijkt.
“We kunnen heel erg met elkaar lachen, maar je kunt ook heel erg lief zijn. Vooral als we samen thuis zijn. Jij hebt het imago dat je een macho bent, maar thuis hou je ook gewoon van knuffelen,” verklapt Joy.
“Dat beeld dat ik een macho ben, had ik dus graag in stand gehouden,” zegt Kjeld met stemverheffing.
Joy, met pretogen: “Dan kan ik ook wel verklappen dat je thuis graag van die opa-pantoffels draagt. En je hebt ook zo’n lange ruitjesonderbroek! Dat is dus de stoere Kjeld zoals hij in huis rondloopt, hè.”
Kjeld, gierend van de lach: “Die onderbroek en sloffen zijn top, niks mis mee!” Dan serieus: “We hebben het echt heel leuk samen. Jij bent ook nog eens heel zorgzaam. Soms iets te zorgzaam, vind ik. Ik kan soms erg egoïstisch zijn. Dat moet ik dan zijn voor mijn sport. Ik vond zeker in het begin dat jij te weinig aan jezelf dacht. Maar je leert het wel, want ik probeerde je vandaag een keer of zes te bellen, maar je nam mooi je telefoon niet op. Best irritant, maar tegelijkertijd dacht ik: goed zo!”
Joy: “Van mijn zorgzaamheid maak je ook ontzettend misbruik, hè. In mijn kerstpakket zat zo’n belletje wat je soms bij een hotelbalie ziet. Ik zei tegen Kjeld: deze is voor jou, hoef je alleen maar even te klingelen als ik wat voor je moet doen.”
Kjeld, triomfantelijk: “Vertel even wie van ons vandaag het meest zorgzaam is. De pannenkoeken stonden gewoon klaar toen je terugkwam van de training.”
Joy: “Oké, dat geef ik toe…”
Kjeld: “Jij bent normaal gesproken degene die kookt, vindt dat ook leuk. Er zijn een paar dingen die ik behoorlijk klaar kan maken, maar jij gaat echt op internet dingen uitpluizen voordat je de keuken in gaat. En dan maak je heel gezonde en superlekkere dingen klaar. En als we allebei kapot zijn van de training of als jij er niet bent, heb ik het geluk dat ik mijn maaltijden kant-en-klaar van mijn sponsor Foodmaker krijg. Die maaltijden zijn helemaal op mij toegespitst, alle bouwstenen die ik als schaatser nodig heb, zitten erin. Er is dus altijd gezond eten in huis. Heel fijn.”

Hun relatie is nog pril. Neemt niet weg dat ze allebei wel wat dingen op kunnen noemen die ze irritant vinden bij de ander. “Wacht, ik pak mijn lijstje er even bij,” grapt Kjeld. “Ik erger me soms aan jouw lompheid. Jij stoot echt alles om. En als ik daar iets van zeg, dan erger jij je daar weer aan.”
Joy: “Ik denk dan: let niet de hele tijd zo op me. Jij wacht gewoon op het moment dat ik iets stoms doe. Dan kun jij daar weer iets van zeggen. Waar ik me bij jou aan erger, staat trouwens in de woonkamer: de PlayStation.”
Kjeld, gierend van het lachen: “Yo!”
Joy: “Ik vind het niet erg dat je af en toe zit te gamen, maar je slaat er een beetje in door. Gisteravond zei je: ‘Ik doe nog één potje en daarna gaan we samen tv kijken.’”
Kjeld: “Ik ging al snel af, dat telde niet.”
Joy: “Ik zei nog: nou, nog één potje dan. Terwijl ik aan de keukentafel zat te wachten, zag ik gewoon dat je daarna nog een nieuwe pot startte. Toen werd ik boos. Vond ik niet cool. Beloof het dan niet.”
Kjeld kijkt glimlachend naar Joy: “Maar ik heb het daarna toch goedgemaakt met een voetmassage? En we hebben samen een tv-programma gekeken wat jij graag wilde zien.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: