Word abonnee

Volleybal

‘Zie het niet als een blind date’

John Kramer

Volleybal

‘Zie het niet als een blind date’

door: Jasper Boks
26 maart 2019
16 tot 21 minuten lezen

Beachvolleybalsters Marleen van Iersel (31) en Joy Stubbe (21) willen dolgraag naar de Spelen. We gingen bij het tweetal langs op Tenerife voor een gesprek over het lichaam, heimwee, een generatiekloof, de breuk met Beachvolleybal Team Nederland en brandende ambities.

HET LICHAAM
Marleen: “De associatie die mensen vaak met beachvolleybal hebben is: zon, zee, strand, vakantie. Maar wij bedrijven keiharde topsport, trainen zes dagen per week. En ja, dat doen we vaak wel op mooie locaties, lekker in de zon en met weinig kleren aan. Onze sport speelt zich nu eenmaal af op het strand.”
Joy: “In stadions waar wij spelen, kan de temperatuur oplopen tot tegen de vijftig graden. Daar moeten wij een wedstrijd in spelen, hè. In de volle, brandende zon. Om onder die omstandigheden nog te kunnen functioneren en goed te bewegen in het zand, dat zullen mensen niet snel bestempelen als vakantie.”
Marleen: “Als je onder warme omstandigheden in een derde en beslissende set terechtkomt, dan is de grootste uitdaging letterlijk en figuurlijk om je hoofd koel te houden. Het hele lichaam is vermoeid, maar mentaal is het nog zwaarder. Het grootste gevaar is dat je door de hitte minder goed na gaat denken.”
Joy: “Iedereen is net zo afgetraind en sterk in de top, dat maakt niet het verschil. Het team dat op dat moment nog het best na kan denken, wint. En we zijn maar met z’n tweeën. Je even verschuilen achter teamgenoten is er niet bij. Je moet zelf de oplossingen vinden.”
Marleen: “De sport is steeds professioneler geworden. Tien jaar geleden was er echt nog een heel groot vooroordeel, toen werden er alleen maar grapjes gemaakt over die vrouwen in hun bikini’s. Dat station zijn we gelukkig gepasseerd.”
Joy: “Ik vind het niet vervelend dat ik voor mijn sport alleen een bikini aan heb. We weten dat er naar ons wordt gekeken. En dat er over ons lichaam wordt geoordeeld. Ach, ik weet niet beter. Maar het gevolg daarvan is wel dat er beachvolleybalsters zijn geweest die met eetproblemen te kampen hebben gehad. Hoe je eruit ziet, moet eigenlijk niet uitmaken. Als je maar functioneert.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: