Word abonnee

Voetbal

Andries Noppert: ‘Andries in Wonderland’

Ferdy Damman

Voetbal

Andries Noppert: ‘Andries in Wonderland’

door: Barbara & Frits Barend
24 januari 2023
7 tot 12 minuten lezen

Andries Noppert brak in januari 2022 op 27-jarige leeftijd door bij Go Ahead Eagles en sloot het jaar af als keeper tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij werd in één klap bekend. Niet alleen vanwege zijn keeperskwaliteiten, ook vanwege zijn ontwapende uitspraken. “Ik had meteen na die openingswedstrijd tegen Senegal moeten stoppen.”

Een afgeschreven keeper die in januari 2022 op 27-jarige leeftijd doorbreekt bij een provincieclub in de eredivisie en het jaar afsluit als keeper tijdens het wereldkampioenschap voetbal, is het voetbalsprookje van het jaar. Waar zijn medespelers na het WK uitwaaierden naar exotische oorden, vierde de inmiddels 28-jarige Andries Noppert met zijn vriendin en toen negen maanden oude zoontje vakantie in een familiehotel in Apeldoorn. “Dat was geen succes.

Wij zijn nogal op onszelf. Voor het WK kende niemand me, na het WK kon ik nergens komen zonder te worden aangesproken. Ik houd ervan lekker te wandelen, dat was praktisch onmogelijk. Iedere voorbijganger wilde een foto.” Andries Noppert maakte op 23 januari 2022 zijn debuut als eerste keeper van Go Ahead Eagles.

Hij volgde een half jaar later in de zomer zijn hart en koos voor de club waar hij als geboren Fries uit Joure zijn carrière was begonnen, maar het eerste nooit had gehaald: sc Heerenveen. Uit het niets kwam hij in september 2022 bij het Nederlands elftal, voor de wedstrijden tegen Polen en België in de Nations League. “Ik had er nooit rekening mee gehouden dat ik geselecteerd zou worden, er zijn zoveel keepers met meer ervaring op het hoogste niveau.

Het was een complete verrassing. Ik had via social media een bepaald beeld van die jongens en vroeg me af of ik daar wel op mijn plek zou zijn. Ik was voor mijn gevoel dat simpele boertje uit Heerenveen dat ineens kwam binnenlopen.”

Dat gevoel werd al gauw weggenomen. “Ik ben geweldig opgevangen. Vooral Virgil van Dijk heeft me ontzettend geholpen, misschien omdat zijn vrouw ook uit Friesland komt en dat onbewust een bepaalde band schept. Hij is een geweldige aanvoerder en een prachtig persoon. Hij zei: ‘Je bent een van ons en als je problemen hebt, kun je altijd bij mij terecht.’ Memphis hielp me ook heel oprecht.

Iedereen heeft een mening over hem en dat kan ik me best voorstellen, hij draagt nu eenmaal soms andere kleding en rijdt een iets grotere auto dan de gemiddelde Nederlander, maar ook hij was meteen heel lief voor me om ervoor te zorgen dat ik me thuis voelde. Als ik op mijn gemak ben, ben ik ook een makkelijke jongen.

Als iemand mij selecteert, ben je al gauw een goeie, maar los daarvan denk ik dat maar een iemand zo’n beslissing kan nemen met een speler van een kleine club en dat is meneer Van Gaal. Ik zeg ‘meneer’ tegen iemand met zijn staat van dienst, zo ben ik opgevoed. Over hem heeft ook iedereen een mening. Zoals hij naar buiten treedt, zo is hij ook in het echt. Tijdens besprekingen kun je lachen om zijn opmerkingen, dan verheft hij van het een op het andere moment zijn stem en zet hij je op scherp.

Hij had een prachtige balans gevonden tussen een beetje losjes en gefocust zijn. De eerste keer dat ik erbij was, moest ik zo hard om hem lachen. We keken de wedstrijd tegen Wales terug en daarvan was hij zo aan het genieten, hij zei: ‘Ik kan dan met het gevoel op de bank zitten dat ik aan m’n pik wil trekken.’ Jongens vinden zo’n opmerking mooi, dat is kleedkamertaal waar wij spelers van houden.”

Business class

“Ik had tegen mijn vrouw gezegd dat we in november tijdens het WK, als we winterstop zouden hebben met Heerenveen, zo snel mogelijk met die kleine in de auto zouden stappen en lekker op de bonnefooi van hotelletje naar hotelletje door Denemarken zouden toeren,” zegt Andries. “Ineens ging de vakantie niet door en stond mijn vrouw er alleen voor.

Ik ben een redelijk geëmancipeerde vader. Hoewel mijn vrouw thuis het meeste doet en een baan heeft bij de gemeente in Groningen, ben ik een echte Andries Huisman. Ik kook, doe de afwas, de was, strijk en help heel veel met die kleine, mede omdat mijn vrouw werkt.”

Het liep anders voor Andries. De afvallers in de voorlopige WK selectie werden op vrijdag 11 november tussen half negen en tien uur gebeld. “Ik dacht dat er vier keepers zouden meegaan. Op die ochtend was ik al vroeg op de club. Via iemand van NEC kwam naar buiten dat Jasper Cillessen was gebeld. Toen achtte ik de kans al groter dat ik mee mocht. Even later lekte uit dat ook Mark Flekken niet was geselecteerd.

Het werd tien uur en ik was nog steeds niet gebeld. Op de club was iedereen blij, ik hield nog een slag om de arm. Even na tien uur werd officieel bekend dat Remko Pasveer, Justin Bijlow en ik de keepers waren.”

Dat Cillessen was afgevallen, lag niet in de lijn der verwachtingen. Er werd geroepen dat hij geen teamspeler zou zijn. “Wat ik heel erg waardeerde, was dat Jasper mij meteen een berichtje stuurde om me te feliciteren en succes te wensen. Ik heb hem ook meteen geantwoord. We hadden goed contact in die paar dagen in september. Ik heb totaal niet gemerkt dat Jasper een storende factor zou kunnen zijn.”

In plaats van een vakantie in Denemarken, werd het dus een trip naar Qatar. “Toen ik me de eerste keer in Zeist moest melden, heb ik me door een vriend laten brengen en ophalen, mijn vrouw moest werken en had geen tijd. Ik wist ook niet dat je na terugkeer van Schiphol terug naar Zeist een taxi van de KNVB mocht nemen. Ik wilde vooral normaal doen. Toen we naar Qatar vertrokken, heeft mijn vrouw me wel gebracht, hoor.” Ook over de reis naar Qatar verwonderde Andries zich. “Ik viel van verbazing in verbazing.

Ik vond het al bijzonder met welke luxe we in september naar Polen waren gevlogen, dat was ik al niet gewend. Ik dacht dat we met een KLM vliegtuig naar Qatar zouden gaan en iets luxer zouden zitten dan normaal, maar niet in een vliegtuig waarin je languit kon liggen. Je hoefde maar op een knopje te drukken of je kreeg het beste eten en drinken voorgeschoteld dat je je maar kunt voorstellen.

Ik had nog nooit business class gevlogen. Met mijn lengte van 2,03 meter zit ik altijd opgevouwen in een vliegtuig. Maar als ik komende zomer op vakantie ga, ga ik echt weer gewoon achterin zitten. Weet je wel wat business class kost?”

HELDEN MAGAZINE EDITIE 65

Het verhaal van Andries Noppert komt voort uit Helden Magazine nummer 65. In het eerste nummer van 2023, treedt Frank Rijkaard na zes jaar uit de schaduw en siert hij de cover van de 65ste editie. Ook is er in volop aandacht voor de wintersporten met Jutta Leerdam, Ireen Wüst, Joep Wennemars, Dai Dai N’tab, Merijn Scheperkamp en Xandra Velzeboer.

Daarnaast ook veel aandacht voor voetbal met Guus Hiddink, Andries Noppert, Andries Jonker en de nieuwe ontdekking van Feyenoord: Dávid Hanchko. Hij heeft een relatie met toptennisster Kristyna Pliskova. Wij gingen bij ze langs in Rotterdam.

Verder in Helden 65: Een dubbelinterview in aanloop naar het ABN AMRO Open met Esther Vergeer en Diede de Groot. Lois Abbingh en Tess Lieder zijn collega’s, vriendinnen en sinds een aantal jaar schoonzussen. Onlangs zijn ze ook moeder geworden en gingen ze in op het verzoek van Helden voor een mooie shoot met zoontje Lev en dochter Flo. En nog veel meer inspirerende sportverhalen. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 64!

Wil je geen geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: