Word abonnee

Voetbal

Ronald Koeman: ‘Doe lekker normaal met z’n allen’

Jasper Faber

Voetbal

Ronald Koeman: ‘Doe lekker normaal met z’n allen’

door: Frits Barend & Jasper Boks
20 mei 2019
9 tot 14 minuten lezen

Ronald Koeman dook afgelopen 10 Jaar meerdere keren op in Helden. Met zijn gezin, met zijn broer, als trainer van Feyenoord, Southampton en Everton. Tegenwoordig gaat hij als opa door het leven. En als bondscoach van het Nederlands elftal. Oranje zit sindsdien in de lift. Toeval? We vroegen het hem in de aanloop naar de halve finale van de Nations League tegen Engeland op 6 juni.

Gefeliciteerd opa!
“Ja, de wereld is weer een Koemannetje rijker! Dankzij Tim en Chloë die zoontje Xavi hebben gekregen. Heel bijzonder. En eerlijk is eerlijk, Bartina en ik hebben er zo langzamerhand ook de leeftijd voor om oma en opa te worden.”

En de tweede keer dat jullie opa en oma worden is ook al aanstaande, want dochter Debbie is in juni uitgerekend. Is het lekker dat je nu bondscoach bent en geen trainer van een club?
“Een van de voordelen van het bondscoachschap is dat ik niet meer elke dag op het veld sta. De kinderen kunnen nu ook wat meer een beroep op me doen. Toen de kinderen klein waren, was ik heel veel weg. Bartina heeft grotendeels de opvoeding van Debbie, Tim en Ronald junior voor haar rekening genomen. Nu kunnen we wat makkelijker samen leuke dingen doen met de kleinkinderen en daar heb ik heel veel zin in.”

Wat voor opa zal je zijn, denk je?
“Ik zal wel anders zijn dan dat ik als vader was, denk ik. Als vader was ik wel van de puntjes op de i, dat heb ik weer van mijn vader overgenomen. Afspraken kom je na. En als we met de kinderen ergens heen gingen, moesten ze niet te veel lawaai schoppen. Ik schat in dat ik als opa wat losser zal zijn.”

Gaan jullie op een vaste dag oppassen op de kleinkinderen?
“Ik begreep dat in elk geval de donderdagen daarvoor gereserveerd zijn. Als het werk het toelaat, gaat opa proberen om oma daarbij te assisteren, hahaha.”

Maak je je weleens zorgen in wat voor wereld je kleinkinderen terechtkomen?
“Zeker. Ik hoorde gisteren op tv het verhaal van een vrouwtje dat met haar rollator over straat ging en van wie de tas werd afgepakt. Hoe laf kun je zijn? Verschrikkelijk. De wereld verhardt. Ik hoor premier Mark Rutte altijd maar praten over ‘veilig Nederland’. Natuurlijk, er zijn genoeg plekken op de wereld waar het écht onveilig is, maar ook in Nederland gaan we langzaam de verkeerde kant op, vind ik.”

Je bent bekend, maak je je weleens zorgen om je eigen veiligheid?
“Nee, ik ben op dat vlak misschien een tikkeltje naïef. Misschien ook maar goed, want als je je bewust bent van je naam of status, dan ga je je volgens mij ook anders gedragen. Dan kun je jezelf niet meer zijn. Ik wil juist voorkomen dat mensen van mij denken dat ik me wat verbeeld omdat ik toevallig Ronald Koeman heet of bondscoach ben. Ik heb er echt in moeten groeien dat ik af en toe wel wat mag vragen of eisen, blijf het liefst zo bescheiden mogelijk.”

Als bondscoach telt jouw stem. Heeft het zin dat je samen met andere coaches de politiek ervan overtuigt hoe belangrijk lichamelijke oefening is voor kinderen op school?
“Natuurlijk wil ik dolgraag dat kinderen gaan sporten en lekker bezig zijn, maar dat zien de politici toch zelf ook wel in? Ik ben zelf trouwens ook iemand die op z’n gewicht moet letten. Daarom fiets ik tegenwoordig veel.” Lachend: “Hoe zwaar denk je dat die poten en die reet van mij wegen? Ik weeg tussen de 95 en 96 kilo en ben 1 meter 83 lang. Ik hou van lekker eten en op z’n tijd een biertje of wijntje, ben een bourgondiër. Daardoor zit ik een paar kilo boven m’n ideale gewicht van negentig kilo.”

Tekst gaat verder onder de foto

Ronald Koeman

Waar gaat je politieke voorkeur naar uit?
“Ik vind bepaalde politici veel te extreem en zou niet op hen stemmen, vooral omdat ik vind dat je niemand mag uitsluiten. Tegelijkertijd begrijp ik hun standpunten in sommige situaties wel. Het is toch belachelijk dat mensen bijna niet meer met een duur klokje door Amsterdam durven te lopen? Ik ben voor wat meer discipline in de hele samenleving. Gedrag dat niet door de beugel kan, moet hard worden aangepakt. Zo ben ik opgevoed, zo ben ik als vader ook: je hebt respect voor elkaar, regels zijn regels.

Ik vind dat wij heel goed zijn voor mensen die naar Nederland komen, dus pas je dan aan aan onze cultuur. Als je hier bent, vind ik het normaal dat je je aanpast aan de normen en waarden die wij hanteren. Er mag dus meer respect zijn voor elkaar. Dat betekent dat je respect hebt voor vrouwen, homo’s en minderheden. Hoe denk je dat wij in Spanje zijn gaan leven? Toen hebben we ons toch ook aangepast aan de Spaanse cultuur?”

Straalt hoe jij bent opgevoed ook af op het Nederlands elftal, nu je bondscoach bent?
“Ik heb toen ik begon duidelijk verteld wat ik wil, hoe ik vind dat we ons als spelers van het Nederlands elftal dienen te gedragen. Normaal gedrag noem ik dat altijd. Ga op een goede manier om met de vrijheid die je krijgt. Doe lekker normaal met z’n allen, zeg ik altijd. Johan Cruijff was voor mij ook op dat vlak hét voorbeeld. Hij was de allergrootste, maar bleef tegelijkertijd heel normaal.”

Cruijff & van Gaal

Cruijff is drie jaar geleden overleden. Hoe vaak komt hij nog in je hoofd voorbij?
“We zitten hier op 25 april bij elkaar en hebben het over hem, op de verjaardag van Johan, dat kan geen toeval zijn, hè? Johan komt nog meerdere keren per week, misschien wel elke dag, in m’n gedachten voorbij. Wat ik zo knap vond aan Johan is hoe makkelijk hij voetbal en privé gescheiden kon houden. Als hij thuis was, dan dacht hij niet meer aan voetbal of liet dat in elk geval niet blijken. Ik had daar meer moeite mee, kon een wedstrijd niet meteen naast me neerleggen. Dat kan ik nog steeds niet. Mooi blijft de anekdote dat hij me bij Barcelona had gepasseerd en meteen na de wedstrijd vroeg of Bartina en ik met Danny en hem mee uit eten gingen. Ik had er de ziekte in dat ik gepasseerd was. Johan kon dat meteen scheiden, zei: ‘Ik ben nu toch weer je buurman?’”

‘Als we elkaar zien, groeten we elkaar, maar verder hebben we niet veel contact. De laatste keer dat ik van Gaal sprak, was toen ik net bondscoach was’

Het is deze zomer dertig jaar geleden dat je naar Barcelona ging. Hoe vaak denk je nog aan je voetbalcarrière?
“Dat verwatert. Ik was onlangs voor een benefietdiner bij Roda JC en toen lieten ze ook een compilatie van mij als speler zien. Toen besefte ik weer even dat ik heel mooie goals heb gemaakt. En hoe ongelooflijk mooi met name de periode bij Barcelona was. In de zes jaar dat ik er speelde, zijn we vier keer kampioen geworden, we hebben de beker en de Europa Cup 1 gewonnen. Leuk dat ik het nu met Frenkie de Jong over die geweldige club kan hebben.”

Vroeg hij je om tips?
“We hebben het even over de club, het trainingscomplex, het stadion, de competitie en het wonen daar gehad. Frenkie was geïnteresseerd in waar we gewoond hadden. Bartina en ik zijn nu ook weer bezig met een huis in Barcelona. Daar hadden we het samen over.”

Je had een huis in Portugal, waarom trok Barcelona weer?
“Bartina en ik hebben altijd het gevoel alsof we thuiskomen als we in Barcelona zijn.”

Je was bijna buurman van Louis van Gaal in Portugal. Kwamen jullie elkaar daar vaak tegen?
“Nee, eigenlijk nooit.”

Heb je wel contact met hem?
“Als we elkaar zien, groeten we elkaar, maar verder hebben we niet veel contact. De laatste keer dat ik hem sprak, was toen ik net bondscoach was. Ik wilde van Louis weten hoe hij het vond om bondscoach te zijn in plaats van clubtrainer. Ik heb daarover ook met Dick Advocaat gesproken. Dick en Louis gaven aan dat het totaal iets anders is dan het trainen van een club. Daar ben ik zelf ook achter gekomen.”

Je hebt te weinig tijd om dingen voor elkaar te krijgen in de korte periode dat je de spelers bijeen hebt, horen we vaak.
“Het is wennen dat alles in die korte periode moet, inderdaad. Daarna kan het zo weer een paar maanden duren voordat je iedereen weer bij elkaar hebt. Dat maken het ook heel intensieve dagen.

Helden Magazine editie 47

Het eerste gedeelte van het verhaal van Ronald Koeman komt voort uit Helden Magazine nummer 47, waar Lieke Martens samen met Koeman de cover siert. Helden Magazine editie 47 is een dubbeldik jubileumnummer. Helden bestaat 10 jaar en in dit nummer blikken wij onder andere vooruit op het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. De OranjeLeeuwinnen veroverden twee jaar terug de Europese titel én de harten van alle Nederlanders. In de WK special komen nog meer speelsters als Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema en Jill Roord en bondscoach Sarina Wiegman aan het woord.

Verder ging Frits Barend langs in Esbjerg bij Rafael van der Vaart & Estavana Polman en vertellen Sjinkie & Fenna Knegt voor het eerst samen over de dag dat de shorttracker zware brandwonden opliep. Een editie met heel veel inspirerende sportverhalen, waar helaas de turnterreur helaas nog steeds geen verleden tijd is. Dylan Groenwegen de nieuwe topsprinter van het peleton is en Steven Kruijswijk de fietsende familieman. Marit Bouwmeester opnieuw haar zinnen heeft gezet op Olympisch goud en Inge de Bruijn ging na haar zwemcarrière op zoek naar zichzelf.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: