Word abonnee

Zwemmen

‘Ik doe m’n dingetje’

ANP

Zwemmen

‘Ik doe m’n dingetje’

door: Jasper Boks
5 juni 2018
22 tot 27 minuten lezen

Haar honger is nog niet gestild. Drievoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo gaat door tot en met Tokio. In aanloop naar het EK zwemmen in Glasgow (van 3 tot en met 9 augustus) leggen we haar tien foto’s voor.

10 augustus 2008
Femke Heemskerk, Inge Dekker, Mar- leen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo (v.l.n.r.) winnen olympisch goud op de 4×100 meter vrije slag in Peking.

Tekst gaat verder onder de foto

“Dit vind ik zo’n toffe foto, die komt nog geregeld voorbij. Hij is alweer tien jaar oud, niet normaal hoe snel de tijd gaat. Ik stond nog aan het begin, was met m’n zeventien jaar het jonkie van de ploeg. Op m’n eerste Spelen meteen goud, zo gaaf. We wisten dat het kon. Een paar maanden eerder hadden we bij de Swim Cup een wereldrecord gezwommen. Maar het was de tijd van de snelle pakken, er werden heel vaak records gezwommen. We werden daarom niet bestempeld als favorieten, hoewel we zelf vonden dat we dat wel waren. Mijn broer riep op de tribune tegen een groep Amerikanen nog: ‘Zet je geld maar op Nederland.’ Hij werd raar aangekeken. Een paar minuten later was dat anders.”
Jullie werden omgedoopt tot de Golden Girls, een paar jaar lang waren jullie onverslaanbaar als estafetteteam. Inge en Marleen zijn inmiddels gestopt, mis je hen?
“Sterker, Inge en Marleen zijn moeder. Marleen heeft zelfs vier kinderen en woont aan de andere kant van de wereld. Natuurlijk mis ik dit team, het was heel bijzonder wat we met z’n vieren hebben meegemaakt. Het heeft ons een band voor het leven bezorgd. Ik zou Inge, Femke en Marleen ook typeren als vriendinnen.”
Rond 10 augustus staan jullie elk jaar samen nog stil bij deze gouden olympische plak, toch?
“Femke is degene die ons er elk jaar via de app aan herinnert. Ik denk dat ik die gouden medaille in Peking nog veel meer ga waarderen als ik straks klaar ben met zwemmen.”
Je hebt heel wat titels gewonnen, op welke plek komt deze in jouw ranglijst?
“Hij staat niet bovenaan. De gouden medailles van Londen staan op één, daarna komt deze.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: