Word abonnee

Tennis

Richard Krajicek: ‘Ik heb nog twintig mooie zomers voor de boeg’

Dirk-Jan van Dijk

Tennis

Richard Krajicek: ‘Ik heb nog twintig mooie zomers voor de boeg’

door: Jasper Boks
19 januari 2021
8 tot 13 minuten lezen

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat hij Wimbledon won. Vandaag de dag staat Richard Krajicek (49) voor heel andere uitdagingen, zoals toernooidirecteur zijn in coronatijd. We leggen hem in aanloop naar het 48ste ABN AMRO World Tennis Tournament (1-7 maart) acht uitspraken voor die hij vier jaar geleden deed in Helden. “Leuk om te kunnen zeggen dat je Wimbledon hebt gewonnen. Het is eervol. Maar verder?”

‘Toernooidirecteur zijn verveelt nog steeds niet, er gebeurt altijd wat.’
Richard Krajicek in 2017 in Helden.

“Dat er altijd wat gebeurt, is in coronatijd natuurlijk zeker het geval.”
Het wordt de achttiende keer dat je optreedt als toernooidirecteur van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Je hebt gelukkig de nodige ervaring.
Lachend: “Het was interessant geweest als ik dit had meegemaakt in m’n eerste jaar. Maar het is ook heel fijn dat de hele toernooiorganisatie met de jaren zo goed op elkaar is ingespeeld en dat de sponsor zo loyaal en begripvol is. Achter de schermen is iedereen al een tijd vreselijk druk bezig met het ABN AMRO WTT. We zijn bezig met de coronaregels, hebben inmiddels de conclusie getrokken dat substantiële aantallen publiek niet haalbaar lijken. Geen 10.000 mensen die er normaal gesproken aanwezig kunnen zijn per sessie, maar geen of veel minder.

Het is afwachten hoeveel toeschouwers er begin maart zijn toegestaan, maar we zijn klaar voor iedere optie. Voor mij als toernooidirecteur is het afwachten welke spelers naar Rotterdam komen. Er was veel onzekerheid doordat er is geschoven met de Australian Open, die nu begint op 8 februari. Er is lang gewacht met het bekendmaken van de toernooikalender. Nu die bekend is, kunnen de spelers ook pas hun planning gaan maken.”

Hoe zenuwachtig werd jij van die onzekerheid?
“Eigenlijk niet. De realiteit verandert elke week, daar kan ik toch niets aan doen. Het was alleen heel even spannend toen net bekend werd dat de Australian Open werd verschoven naar de datum waarop het ABN AMRO WTT zou plaatsvinden en er sprake van was dat daardoor elf tennistoernooien, waaronder wij, in twee weken tijd zouden worden gehouden. Ik kreeg al redelijk snel te horen dat het toernooi van Indian Wells niet doorging, daardoor kwam er – gelukkig voor ons – meer ruimte in de toernooiagenda. Wat erg hielp wat betreft de zenuwen is dat ik sowieso wist dat het toernooi door zou gaan.

ABN AMRO heeft dat meteen uitgesproken, Ahoy wilde ook heel graag dat het doorging. Waar we geen grip op hebben, is een internationaal vliegverbod of dat de overheid het toernooi verbiedt. We weten ook niet hoeveel publiek er mag komen, dat kan zelfs in de toernooiweek nog veranderen. En spelers kunnen corona krijgen, waardoor ze op het laatste moment af moeten zeggen. Alles kan gebeuren, we zien het wel. Zo sta ik erin.”

De 48ste editie van het ABN AMRO WTT vindt nu plaats van 1 tot en met 7 maart.
“We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje. Iedereen is in deze coronatijd bezig met overleven, ook in het tennis. Zeker de Grand Slam-toernooien hebben grote verplichtingen, er hangen vaak ook tennisprogramma’s in Derde Wereldlanden aan vast. Het is dus voor de hele tenniswereld belangrijk dat de Grand Slam-toernooien hun geld binnenhalen. Daarom vind ik het ook prima dat de Australian Open is opgeschoven. Het wordt een ander verhaal als de organisatie denkt: dit bevalt ons goed, laten we de Australian Open voortaan in februari houden.”

‘Zolang sport goed op de politieke agenda staat en ze in Den Haag zien wat sport doet voor onze samenleving, heb ik er vrede mee. Al zou het natuurlijk wel leuk zijn als er ooit nog een echte minister van Sport komt.’
“Topsport is leuk, ik zou het ook toejuichen als de Olympische Spelen ooit nog eens in Nederland worden gehouden, maar veel belangrijker is dat iedereen voldoende beweegt en ook de mogelijkheden krijgt om te sporten. Daarom maken wij er met de Krajicek Foundation al vele jaren werk van om mensen in achterstandswijken, daar waar doorgaans weinig sportaanbod is, in aanraking te laten komen met sport. We proberen daar playgrounds te bouwen of hen op andere manieren aan het sporten te krijgen.”

Staat sport nog steeds goed op de politieke agenda?
“Ik denk het wel.”

Tekst gaat verder onder de foto

Richard Krajicek

We leven in een tijd waarin de jeugd veel afleiding heeft, wat ten koste gaat van bewegen en sporten. Maak je je zorgen over die tendens?
“In mijn tijd was er minder afleiding, daardoor ging je sneller naar buiten om te tennissen of voetballen. En nu is corona er ook nog eens bijgekomen. Fitnesscentra zijn gesloten, competities liggen stil en veel sportcomplexen zijn dicht.

Ik heb te doen met de jonge generatie, was er een voorstander van geweest als juist die na de zorgmedewerkers als eerste gevaccineerd zou worden. Mensen tussen de 15 en 25 jaar zorgen sowieso voor de meeste coronabesmettingen. Tegelijkertijd is het heel belangrijk dat je de jongeren zo snel mogelijk hun bewegingsvrijheid teruggeeft. Zij zijn onze toekomst, zijn ondernemend en barsten van de energie die ze nu niet kwijt kunnen. Ze hebben te maken met opleidingen die niet doorgaan of stil zijn komen te liggen.

‘Sneu om te zien dat er zo weinig begrip is voor de jongeren, ze worden snel weggezet als aso’s omdat ze niet voldoende rekening zouden houden met corona’

Vreselijk. Ik vind het sneu om te zien dat er zo weinig begrip is voor de jongeren, ze worden in deze tijd heel snel weggezet als aso’s omdat ze niet voldoende rekening zouden houden met corona.”

‘In Nederland had ik het al eng gevonden en nu zit onze dochter daar! Ik probeer als vader wel de dingen zo goed mogelijk te regelen, heb voor Emma een appartement met 24-uurs bewaking uitgezocht.’
“Emma heeft nog steeds een appartement in Los Angeles, maar is in maart vorig jaar terug naar Nederland gekomen. Daphne en ik vonden het allebei beter dat ze terugkwam. Emma heeft haar acteeropleiding aan The American Academy of Dramatic Arts afgerond, maar wilde daar blijven om te acteren en te studeren. Toen hier de eerste lock-down eraan kwam, stonden mensen in Amsterdam in de rij voor de coffee- shops. Ze gingen nog even snel drugs halen, vond ik wel een beetje tekenend voor Nederland.

Maar ik zag ook foto’s in de media van mensen die in Amerika in de rij stonden voor gun stores. Mensen kochten geweren in, maar vooral kogels. Ik dacht meteen: in zo’n omgeving wil ik mijn dochter niet hebben. Toen ik Daphne het artikel liet zien, dacht ze precies hetzelfde. Er is gelukkig niets gebeurd en Emma vond het in het begin maar niets. Maar goed, sinds Emma weg is uit Amerika is de sfeer daar natuurlijk niet lekker. Vooral door de presidentsverkiezingen.”

Ben jij een erg bezorgde ouder?
“Emma wordt in maart 23 en Alec is 20, ze zijn heel zelfstandig, maar ik wil wel dat alles goed voor elkaar is. Ze vinden het ook fijn als ik dingen voor hen regel als dat nodig is. Ik wilde voorheen weleens dingen doen zonder dat ze erom vroegen, maar we hebben nu de afspraak dat ik pas in actie kom als zij erom vragen. Dat is een goede modus, maar ik vind het soms lastig om m’n mond te houden. Zeker nu iedereen weer thuis is. Dan denk ik soms: dat zou ook anders kunnen. Maar goed, ik vind het natuurlijk vooral heel erg leuk dat ze allemaal thuis zijn.”

Helden Magazine 55

Het eerste gedeelte van het verhaal van Richard Krajicek komt voort uit Helden Magazine nummer 55. De 55ste editie staat in het teken van Gouden duo’s. Kjeld Nuis en Joy Beune zijn naast collega’s ook geliefden. Over hun relatie was veel te doen. Voor het eerst doen ze samen hun verhaal.

Naast het verhaal van Kjeld Nuis en Joy Beune lees je veel meer interviews en reportages met én over jouw favoriete Nederlandse topsporters. Zo hebben Rafael van der Vaart en Theo Janssen veel gemeen. Ze zijn generatie genoten, linkspoten en levensgenieters. Daarnaast beleefde Femke Bol haar internationale doorbraak, doet Dylan Groenewegen voor het eerst uitgebreid zijn verhaal over De Val, waarbij collega Fabio Jakobsen zwaargewond raakte en blikt Wilco Kelderman terug op de bloedstollende ontknoping van zijn derde plek in de Giro.

Ook in de 55ste editie van Helden spraken we vrienden en sinds kort weer ploeggenoten: Kai Verbij, Thomas Krol en Dai Dai N’Tab. Gingen we langs bij drievoudig olympisch kampioene, Jorien ter Mors over onder meer KiKa, Lara van Ruijven en de liefde en is Tonny Vilhena gelukkig in Rusland bij FC Krasnodar.

Verder maakte speler van Atalanta Bergamo en Oranje, Hans Hateboer de verschrikkingen van corona in het zwaargetroffen Bergamo van dichtbij mee. Wil Carsten Nienhuis naar de Olympische Spelen als alpineskiër en ziet paralympisch wielrenner Tristan Bangma bijna niets, maar door de nieuwste 5G-technologie kan hij ‘zien’ met zijn oren. In ‘de dag dat alles misging’ blikt Adelinde Cornelissen terug op de Spelen van 2016 en staan we stil met Aniek Nouwen in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: