Word abonnee

Tennis

‘Ik heb nog twintig mooie zomers voor de boeg’

Dirk-Jan van Dijk

Tennis

‘Ik heb nog twintig mooie zomers voor de boeg’

door: Jasper Boks
19 januari 2021
3 tot 8 minuten lezen

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat hij Wimbledon won. Vandaag de dag staat Richard Krajicek (49) voor heel andere uitdagingen, zoals toernooidirecteur zijn in coronatijd. We leggen hem in aanloop naar het 48ste ABN AMRO World Tennis Tournament (1-7 maart) acht uitspraken voor die hij vier jaar geleden deed in Helden. “Leuk om te kunnen zeggen dat je Wimbledon hebt gewonnen. Het is eervol. Maar verder?”

‘Toernooidirecteur zijn verveelt nog steeds niet, er gebeurt altijd wat.’ Richard Krajicek in 2017 in Helden.

“Dat er altijd wat gebeurt, is in coronatijd natuurlijk zeker het geval.”
Het wordt de achttiende keer dat je optreedt als toernooidirecteur van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Je hebt gelukkig de nodige ervaring.
Lachend: “Het was interessant geweest als ik dit had meegemaakt in m’n eerste jaar. Maar het is ook heel fijn dat de hele toernooiorganisatie met de jaren zo goed op elkaar is ingespeeld en dat de sponsor zo loyaal en begripvol is. Achter de schermen is iedereen al een tijd vreselijk druk bezig met het ABN AMRO WTT. We zijn bezig met de coronaregels, hebben inmiddels de conclusie getrokken dat substantiële aantallen publiek niet haalbaar lijken. Geen 10.000 mensen die er normaal gesproken aanwezig kunnen zijn per sessie, maar geen of veel minder. Het is afwachten hoeveel toeschouwers er begin maart zijn toegestaan, maar we zijn klaar voor iedere optie. Voor mij als toernooidirecteur is het afwachten welke spelers naar Rotterdam komen. Er was veel onzekerheid doordat er is geschoven met de Australian Open, die nu begint op 8 februari. Er is lang gewacht met het bekendmaken van de toernooikalender. Nu die bekend is, kunnen de spelers ook pas hun planning gaan maken.”
Hoe zenuwachtig werd jij van die onzekerheid?
“Eigenlijk niet. De realiteit verandert elke week, daar kan ik toch niets aan doen. Het was alleen heel even spannend toen net bekend werd dat de Australian Open werd verschoven naar de datum waarop het ABN AMRO WTT zou plaatsvinden en er sprake van was dat daardoor elf tennistoernooien, waaronder wij, in twee weken tijd zouden worden gehouden. Ik kreeg al redelijk snel te horen dat het toernooi van Indian Wells niet doorging, daardoor kwam er – gelukkig voor ons – meer ruimte in de toernooiagenda. Wat erg hielp wat betreft de zenuwen is dat ik sowieso wist dat het toernooi door zou gaan. ABN AMRO heeft dat meteen uitgesproken, Ahoy wilde ook heel graag dat het doorging. Waar we geen grip op hebben, is een internationaal vliegverbod of dat de overheid het toernooi verbiedt. We weten ook niet hoeveel publiek er mag komen, dat kan zelfs in de toernooiweek nog veranderen. En spelers kunnen corona krijgen, waardoor ze op het laatste moment af moeten zeggen. Alles kan gebeuren, we zien het wel. Zo sta ik erin.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: