Word abonnee

Schaatsen

‘Ik zie het als één groot experiment’

ANP

Schaatsen

‘Ik zie het als één groot experiment’

door: Jasper Boks & Jaap Stalenburg
23 januari 2019
21 tot 26 minuten lezen

Hij is sinds 2002 de architect van tal van olympische en wereldtitels. Jac Orie, in december voor de derde keer gekozen als Coach van het Jaar, doet het op zijn manier. We schotelden de schaatstrainer van Team Jumbo-Visma tien foto’s voor.

21 FEBRUARI 2010:
Mark Tuitert wint olympisch goud op de 1500 meter in Vancouver.

Tekst gaat verder onder de foto

“Toen ik in 2002 bij SpaarSelect begon als trainer, waren er zoveel problemen binnen de familie van Mark. Ik had al heel snel een hechte band met hem. Weet je wat Mark tegen me zei toen hij won? ‘Je hoeft niet gek te zijn om te winnen.’”
Voelde hij als een zoon voor je?
“Zo ga ik hem niet noemen, maar er was een groot vertrouwen over en weer. Ik heb altijd gezegd dat die perfecte race in hem zat. Dat die eruit kwam op de Spelen was zo mooi. Favoriet Shani Davis moest nog rijden, maar we wisten al: meer hadden we er niet uit kunnen halen. Al een half jaar voor die race hadden we de rondetijden opgeschreven die nodig waren om te kunnen winnen. En die reed Mark daar in Vancouver.”
Twee jaar na het goud stapte Tuitert over naar de ploeg van Gerard van Velde. Jullie waren in gesprek met een nieuwe sponsor toen hij besloot toch voor Beslist.nl te kiezen. Kwam de breuk ook harder aan door de band die jullie hadden?
“Ik zou liegen als ik dat nu zou bestempelen als een zakelijk conflict. Vertrouwen en loyaliteit staan bij mij hoog in het vaandel. Het verdiende niet de schoonheidsprijs hoe we uit elkaar gingen. Het raakte me zeker.”
Als je jouw vertrouwen schaadt, dan is het klaar?
“Daar kan ik niet goed mee omgaan, dat is mijn achilleshiel. Ik ben heel zwart-wit.”
Hoe is het contact nu met Tuitert?
“We sms’en elkaar weleens en als ik Mark tegenkom, is het goed. Ach, iedereen gaat toch weer z’n eigen weg.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: