Word abonnee

Voetbal

Memphis Depay: Memphis is Memphis

Jasper Faber

Voetbal

Memphis Depay: Memphis is Memphis

door: Marlies van Cleeff
27 mei 2021
6 tot 11 minuten lezen

Memphis Depay (27) is misschien wel de meest besproken speler van Oranje. De spits blonk de afgelopen jaren niet alleen uit op het veld bij Olympique Lyon en het Nederlands elftal, maar groeide ook uit tot een inspiratiebron. Hij werd een voorbeeldprof en deed dat à la Memphis. “Ineens viel het kwartje.”

‘Blind and Deaf To The World BADTTW, All Glory To God.’

De ruim tien miljoen Instagram-volgers van Memphis Depay reageerden massaal op zijn lijfspreuk. Zijn manier van juichen, waarin Memphis zijn vingers in de oren stopt, is inmiddels wereldberoemd. Er verschenen berichten op zijn account van fans die het gebaar op hun lichaam hebben laten tatoeëren. Wie Memphis volgt, ziet allang niet meer alleen de spits die een voetbalfoto van zichzelf deelt na een overwinning. Memphis is ook rapper, kledingontwerper, oprichter van de Memphis Foundation en een believer.

Hij deelt inspirerende quotes met zijn volgers, maar poseert ook gerust met een glas whisky op een superjacht of al knuffelend met een lijger. Eerder in Helden zei hij: “Ik weet dat ik voor de buitenwereld soms apart kan zijn en dat mensen me daarom niet begrijpen. Ik ben ook wel een apart figuur. Dat is niet bewust, ik ben mezelf.” Inmiddels begrijpen meer mensen hem. En weten niet alleen zijn volgers, maar ook andere voetballiefhebbers die misschien voornamelijk genieten van zijn skills op het voetbalveld: Memphis is Memphis.

Tekst gaat verder onder de foto

Memphis Depay

Onbevangen

Phillip Cocu had al vroeg door wat Memphis nodig had. Zijn vrijheid. Onder de toenmalige trainer groeide hij in 2014 uit tot een van de beste spelers van PSV, de club waar hij ook het grootste deel van zijn jeugdopleiding had doorgebracht. Zelf zei Memphis er twee jaar geleden in Helden over: “Phillip Cocu heeft veel voor me betekend. Hij liet me vrij. In het veld, maar ook daarbuiten. Als ik vrijheid en verantwoordelijkheden krijg van een trainer, wil ik voor hem strijden. Ik voelde bij Phillip dat het vanuit zijn hart kwam. Hij kon me raken, ik voelde me gewaardeerd.”

Dankzij zijn goede spel bij PSV debuteerde hij al op zijn twintigste op een eindtoernooi met het Nederlands elftal. Onder bondscoach Louis van Gaal maakte hij naam op het WK in Brazilië in 2014. Memphis speelde vrij en onbevangen. “Ik denk dat Van Gaal wel een zwak voor me had in die periode rond het WK.”

Louis van Gaal sprak over Memphis, in Helden april 2020. “Ik vond hem als mens altijd al een positief ingestelde jongen. Ik hebveelmethemgesprokenomerachter te komen wat hij nou wilde. Nou, hij wist heel goed wat hij wilde. Ik zag in dat hij als speler vrijheid nodig had.”

Memphis: ”Hé zwarte’, of  ‘aap’ werd er geroepen. Ik vond het triest, maar dealde ermee. Door van me af te bijten en ja, door soms ook te vechten’

Maar de onbevangenheid was voorbij toen Memphis een jaar later de overstap maakte naar Manchester United, waar Van Gaal op dat moment manager was. Als linkerspits kreeg hij een kans, maar de toen 22-jarige Memphis liet te weinig zien waartoe hij in staat was en belandde op de bank. “Bij Manchester United wilde ik ook eigen keuzes maken in plaats van altijd te moeten luisteren en met opdrachten te moeten spelen. Natuurlijk wilde ik onbevangen spelen, maar dat lukte niet. Ik wilde me te graag bewijzen, laten zien hoe goed ik was.” Ook de klik tussen Memphis en Van Gaal verdween langzaam.

De twee botsten geregeld. “En als het botst met Van Gaal zitten er niet twee kanten aan een verhaal. Er is alleen zijn kant. Ik heb goede en minder goede herinneringen aan hem,” aldus Memphis in Helden. Een jaar later kwam Memphis in de plannen van manager José Mourinho, opvolger van Van Gaal, zelfs helemaal niet voor. In Manchester had Memphis een klap te verduren gekregen, maar leerde hij zichzelf ook kennen, mede dankzij vriend en spiritueel coach Thomas Kemp. Memphis pakte het geloof weer op, waar hij vroeger mee was opgegroeid. Hij leerde, naar eigen zeggen, God kennen, en daarmee zichzelf.

Helden Magazine 57

Het eerste gedeelte van het verhaal van Memphis Depay komt voort uit Helden Magazine 57. Het dubbeldik zomernummer staat volledig in het teken van de Olympische Spelen in Tokio en het EK voetbal.

In Helden Magazine 57 lees je een uitgebreid interview met Dafne Schippers en haar broer Derek over hun speciale band. Spraken we keepster en boegbeeld van de Nederlandse handbalsters: Tess Wester over trouwen, de liefde en het moederschap. En ook een gesprek met en over Mathieu van der Poel, het fenomeen debuteert dit jaar in de Tour de France en rijdt een maand later de olympische mountainbikerace.

Met aanvoerder Georginio Wijnaldum, assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooij, Denzelf Dumfries en Wout Weghorst blikken we uitgebreid vooruit op het EK. Hoe goed is daarnaast Frenkie de Jong? We vroegen het aan acht kenners én met John Bosman blikt terug op het EK van 1988.

Ook in Helden Magazine 57 staat er geen maat op Annemiek van Vleuten meer sinds haar dramatische val tijdens de Spelen in Rio. Praat Sifan Hassan over het geloof, de liefde, haar geheim, de toekomst en goede espresso. Bespreekt chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg: Pieter van den Hoogenbandde mensen die hem inspireren. Praat de stille kracht van de hockeysters: Eva de Goede over poseren voor Sports Illustrated en tafelvoetballen met Neymar én wint Marianne Vos minder vaak, maar is ze wel gelukkiger.

Verder praten we met de vier krachtpatsers van het baansprinten: Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen. Spreekt Vivianne Miedema openhartig over haar wens om ooit voor Feyenoord te spelen, zwaait Epke Zonderland in Tokio af, wist Arno Kamminga zelf lange tijd niet hoe goed hij was én pakten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen in 2016 de eerste Nederlandse olympische medaille in het beachvolleybal. Victoria Koblenko stapte daarnaast met Nicolas Heiner in de boot én staat Sarina Wiegman in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’ stil bij De serenade van Judith Leyster.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: