Word abonnee

Voetbal

Memphis is Memphis

Jasper Faber

Voetbal

Memphis is Memphis

door: Marlies van Cleeff
27 mei 2021
3 tot 8 minuten lezen

Memphis Depay (27) is misschien wel de meest besproken speler van Oranje. De spits blonk de afgelopen jaren niet alleen uit op het veld bij Olympique Lyon en het Nederlands elftal, maar groeide ook uit tot een inspiratiebron. Hij werd een voorbeeldprof en deed dat à la Memphis. “Ineens viel het kwartje.”

‘Blind and Deaf To The World BADTTW, All Glory To God.’
De ruim tien miljoen Instagram-volgers van Memphis Depay reageerden massaal op zijn lijfspreuk. Zijn manier van juichen, waarin Memphis zijn vingers in de oren stopt, is inmiddels wereldberoemd. Er verschenen berichten op zijn account van fans die het gebaar op hun lichaam hebben laten tatoeëren. Wie Memphis volgt, ziet allang niet meer alleen de spits die een voetbalfoto van zichzelf deelt na een overwinning. Memphis is ook rapper, kledingontwerper, oprichter van de Memphis Foundation en een believer. Hij deelt inspirerende quotes met zijn volgers, maar poseert ook gerust met een glas whisky op een superjacht of al knuffelend met een lijger. Eerder in Helden zei hij: “Ik weet dat ik voor de buitenwereld soms apart kan zijn en dat mensen me daarom niet begrijpen. Ik ben ook wel een apart figuur. Dat is niet bewust, ik ben mezelf.”
Inmiddels begrijpen meer mensen hem. En weten niet alleen zijn volgers, maar ook andere voetballiefhebbers die misschien voornamelijk genieten van zijn skills op het voetbalveld: Memphis is Memphis.

Onbevangen
Phillip Cocu had al vroeg door wat Memphis nodig had. Zijn vrijheid. Onder de toenmalige trainer groeide hij in 2014 uit tot een van de beste spelers van PSV, de club waar hij ook het grootste deel van zijn jeugdopleiding had doorgebracht. Zelf zei Memphis er twee jaar geleden in Helden over: “Phillip Cocu heeft veel voor me betekend. Hij liet me vrij. In het veld, maar ook daarbuiten. Als ik vrijheid en verantwoordelijkheden krijg van een trainer, wil ik voor hem strijden. Ik voelde bij Phillip dat het vanuit zijn hart kwam. Hij kon me raken, ik voelde me gewaardeerd.”
Dankzij zijn goede spel bij PSV debuteerde hij al op zijn twintigste op een eindtoernooi met het Nederlands elftal. Onder bondscoach Louis van Gaal maakte hij naam op het WK in Brazilië in 2014. Memphis speelde vrij en onbevangen. “Ik denk dat Van Gaal wel een zwak voor me had in die periode rond het WK.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: